motion free

BSP Corrector - za ravna leđa bez bolova

Izravnajate leđa bez operacije

 • nema grba i savijenih leđa
 • razvija mišiće leđa i mišićno pamćenje
 • nema bolova u kralježnici i zdjelici
 • poboljšanje seksualnosti sada i u budućnosti
 • ne izaziva iritaciju
 • jednostavno korištenje na svim mjestima

Sinistrokonveksna skolioza – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Sinistrokonveksna skolioza - uzrok, simptomi, liječenje

Sinistrokonveksna skolioza, uzroci

Sinistrokonveksna skolioza ili skolioza je stanje u kojemu je naša kralježnica deformirana, točnije postranično zakrivljena kao slovo C. Otprilike 2% sveukupne populacije pati od skolioze kralježnice, dok je 10% slučajeva zaista ozbiljno. Navedena zakrivljenost može biti u lijevoj ili desnoj strani, može biti u prsnom ili slabinskom – lumbalnom dijelu naše kralježnice. Sinistrokonveksna skolioza znači da je došlo do iskrivljenja ili pomaka kralježnice u lijevu stranu tijela. Ovdje je vidljiva izbočina, odnosno konveksitet krivine. Što uzrokuje navedenu skoliozu?

Postoji više tipova, a svaka ima svoje simptome. Strukturalna ili idiopatska – U 80% slučajeva se ne zna točan uzrok nastanka, no vjeruje se da ulogu ima genetska predispozicija, osobito sa ženske strane. Funkcionalna – Može se razviti u odrasloj dobi i često je odgovor na neku traumu ili stalnu asimetričnu kretnju koja se često ponavlja. Nije riječ o pravom obliku skolioze, već o skoliotičnom držanju koje se može ispraviti vježbama mišića. Patološka – Ona je rezultat neuromišićne bolesti ili teže ozljede kralježnične moždine. Suprotno mišljenjima, uzroci skolioze nisu povezani s lošim držanjem. Skoliotično držanje svakako je, ali to je riječ nerazvijenim i slabim leđnim mišićima.

Sinistrokonveksna skolioza, simptomi

Najčešći simptomi i znakovi skolioze mogu biti: Kukovi koji nisu u istoj ravnini, ramena koja nisu u istoj ravnini, jedna lopatica je više izbočena nego druga, tijelo se naginje na jednu stranu, bol oko područja nije u ravnoteži. Sinistrokonveksna skolioza svakako donosi razne komplikacije. Njena težina će ovisiti o jačini zakrivljenosti u kralježnici. Određeni slučajevi mogu uzrokovati ozbiljnije probleme koji mogu narušiti kvalitetu života, pogotovo ako je u pitanju ljevostrana ili sinistrokonveksna skolioza radi položaja srca.

Ovdje možemo primijetiti sljedeće simptome: Bol u leđima i prsima, problemi s disanjem i problemi s plućima, deformiranje rebara, problemi s radom srca, gubitak ili smanjena kontrola kod mokrenja ili pražnjena crijeva, gubitak osjeta u rukama i nogama. Skolioza svakako može biti teško kao i kompleksno oboljenje, ali među drugim koštano – mišićnim poremećajima, skoliozi se pridodaje najveća pažnja zbog čega su razvijeni načini liječenja koji ne moraju uključivati operaciju. Brojne vježbe i fizikalna terapija mogu prevenirati i ublažiti, kao i izliječiti navedeno stanje.

Sinistrokonveksna skolioza, liječenje

Terapija i liječenje se može razlikovati o stupnju i težini zakrivljenosti kralježnice. U prvoj fazi liječenja i za lakše slučajeve pacijent se usmjerava na olakšavanje boli i jačanje leđnih mišića. Nakon navedenog slijedi korektivno nošenje ortoze koja je izrađena po mjeri pacijenta. Ortoza se mora nositi 16 do 23 sata dnevno i skida se jedino kada se pacijent tušira ili vježba. Kod težih slučajeva zakrivljenja kralježnice kada su ugroženi i vitalni organi, potrebna je operacija gdje kirurg fiksira nekoliko bitnih segmenata kralježnice uz pomoć vijaka, radi se dekompresija i korekcija deformacije.

Današnje operacije kod korekcije skolioze daju veoma dobre rezultate i preporučuju se svima koji imaju teži oblik. Sinistrokonveksna skolioza je stanje koje se može liječiti, no bitno je ustanoviti težinu stanja. Sinistrokonveksna skolioza koja ima zakrivljenost veću od 50 stupnjeva se liječi popravljanjem i spajanjem kralježaka i osteotomijom. Kirurg u ovom slučaju mora uzeti u obzir moguća stanja koja se pojavljuju s godinama, a riječ je o artritisu, kifozi, osteoporozi.

Tagovi:

motion free

BSP Corrector - za ravna leđa bez bolova

Izravnajate leđa bez operacije

 • nema grba i savijenih leđa
 • razvija mišiće leđa i mišićno pamćenje
 • nema bolova u kralježnici i zdjelici
 • poboljšanje seksualnosti sada i u budućnosti
 • ne izaziva iritaciju
 • jednostavno korištenje na svim mjestima