Simptomi upale pluća

Ljepota i zdravlje

Simptomi upale pluća

Simptomi upale pluća kod odraslih

Upala pluća može biti blaga bolest, ali i vrlo ozbiljna kad dovede do komplikacija koje mogu rezultirati smrtnim ishodom. Kod odrasle populacije uzroci koji dovode do upala pluća mogu biti bakterije, virusi, gljivice, vanjski utjecaji poput kemijskih udisaja štetnih tvari, ali i neke bolesti poput tuberkuloze. Najčešći uzročnici upale pluća su bakterije od kojih je najopasnija bolnička bakterija, virusi od kojih su najopasniji SARS virusi kojima pripada i COVID-19, te gljivične upale koje nastaju udisanjem čestica ptičjeg izmeta.

Glavni simptomi upale pluća kod odraslih su znojenje, drhtanje, groznica, temperatura tijela koja je niža od normalne, kašalj sa gustom i ljepljivom sluzi, bolovi u prsima kod disanja, kratkoća samog daha, mučnine, povraćanja, proljev, umor i bol u mišićima, glavobolja i opća slabost organizma.

Ako vam se pojave simptomi upale pluća, dva simptoma ili više njih svakako se obratite liječniku primarne zaštite koji će vas pregledati i po potrebi uputiti na snimanje pluća da se vidi radi li se o upali pluća. Terapije za liječenje upala pluća su različite ovisno o uzroku, na primjer antibiotici ne djeluju kod virusnih upala pluća. Također, liječenje će ovisiti o vašoj zdravstvenoj situaciji jer moguće da kod osoba sa nekim kroničnim bolestima trebaju primati posebno liječenje upala pluća ili čak hospitalizaciju u bolnicu.

Simptomi upale pluća kod djece

Djeca koja su manja od 5 godina, pothranjena, rodila se sa malom porođajnom masom- manje od 2, 5 kilograma, žive u zrakom zagađenom području, astmatična djeca, te djeca sa bilo kakvim urođenim ili dobivenim bolestima su rizična ukoliko dobiju upalu pluća. Uobičajeno mala djeca i ne znaju reći roditeljima što ih muči, već roditelji prepoznavaju sami simptome promatrajući i ispitujući dijete kada posumnjaju na upalu pluća.

Zimski i proljetni mjeseci su doba kada djeca najviše pobolijevaju jer se kreću u grupama u vrtiću, jaslicama ili školi gdje mogu vrlo lako dobiti virusne upale pluća koje se brzo šire među djecom.

Simptomi upale pluća kod djece su vrućica, visoka temperatura, zimica, gubitak apetita, klonulost djeteta, bezvoljnost i pospanost, bolovi u trbuhu a i nadutost trbuha, ubrzano disanje koje može prerasti i u otežano disanje. Kašalj i otežano disanje su važniji simptomi upale pluća u djece, popraćeni visokom temperaturom. Osim ovih navedenih simptoma još se mogu javiti i glavobolja, proljev, mučnina, grlobolja, hroptanje prilikom disanja. U kasnijoj fazi upale pluća može doći i do pogoršanja svijesti, ubrzanog lupanja srca, te pojave plavkaste boje kože, cijanoze zbog nedostatka kisika u krvi.

U svakom slučaju bez obzira o kojem se simptomu radi i da li se uopće radi o upali pluća ili ne dijete je potrebno odvesti pedijatru kad se primijeti da sa djetetom nešto nije u redu. Pedijatar će nakon pregleda ustanoviti dijagnozu i propisati liječenje ili uputit na pregled kod specijaliste.

Simptomi upale pluća kod starijih i osoba slabog imuniteta

Starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta su kao i djeca rizična skupina kada se radi o upali pluća. Osobe starije od 65 godina zbog dobi imaju oslabljen imunitet i cijeli zdravstveni sistem, pa su sklonije težim oblicima ove bolesti. Osobe koje uz starije i djecu spadaju u rizične skupine su osobe na kemoterapiji, osobe koje boluju od autoimunih bolesti, osobe oboljele od dijabetesa, trudnice, osobe koje imaju poremećaj u prehrani, te osobe sa kroničnim bolestima.

Simptomi upale pluća kod ovih skupina su jednake kao i kod drugih, osim što se u nekim slučajevima javlja i izrazito visoka temperatura. Ponekad su simptomi upale pluća kod ovih osoba vrlo izražene i brzo se javljaju novi simptomi.

Također je moguće da u starijih osoba dođe do simptoma koji nisu specifični za upalu pluća, kao zbunjenost i buncanje, te opća konfuznost osobe. Bez obzira o kojoj vrsti upale pluća se radi, te da li su uzrok upale pluća bakterije, virusi, gljivice ili neka druga bolest, kao i kod djece treba posjetiti liječnika hitno kako bi se pravovremeno započelo liječenje.

Tagovi: