Što je shizofrenija – najčešći simptomi i liječenje

Što je shizofrenija - najčešći simptomi i liječenje

Što je shizofrenija

Shizofrenija je psihička bolest pojedinca koja je popraćena halucinacijama, psihozama, iluzijama, neartikuliranim govorom, ispadima koji nisu realistični, te ponašanjem koje nije prilagođeno društvu i osoba nije u mogućnosti funkcionirati profesionalno u svom radu. Osobe koje boluju od ovog psihičkog poremećaja imaju poteškoća u razlikovanju realnih situacija od situacija koje se odvijaju u njihovoj psihi.

Osoba koja ima bolest shizofrenija svoju stvarnost doživljava na drugačiji način nego što ta realnost stvarno jest, njezino logičko razmišljanje ometa osobu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti u obitelji i na radnom mjestu. Na taj način je kvaliteta života narušena i osobi koja ima ovaj psihički poremećaj, ali i svima koji se nalaze u blizini takve osobe od obitelji, prijatelja do radne sredine.

Uzroci ovog poremećaja su u najvećoj mjeri genetski, međutim znanstveno je dokazano da dijete koje nema genetske predispozicije može razviti ovu bolest ukoliko na primjer raste i odgaja se u obitelji posvojitelja koji imaju bolest shizofrenije a dijete nije u krvnom srodstvu sa posvojiteljima, te utjecajem shizofrenih roditelja i samo može vrlo lako razviti ovaj psihološki poremećaj. Psihološki traumatski stresovi mogu znatno utjecati na razvoj ovog psihološkog poremećaja koji se može javiti u dobi kasne adolescencije pa sve do početka četrdesetih godina, ovisno o intenzitetu negativnih faktora iz okoline.

Shizofrenija i njeni simptomi

Shizofrenija je psihička bolest koja može imati simptome vrlo različite i različitog intenziteta, ovisno o osobi kod koje se javlja. Znanost je podijelila simptome ove psihičke bolesti na pozitivne, kognitivne odnosno spoznajne, negativne i afektivne koji se odnose na promjene raspoloženja.

Halucinacije, iluzije, veliki nered u glavi sa mišlju da su progonjene, da ih se vara ili prati i špijunira, doživljavajući svoje halucinacije vrlo stvarnima jer su popraćene vizualnim i slušnim sadržajem koje osoba vidi i čuje iz svoje okoline, ali doživljava na nerealan način. Negativni simptomi će se pojaviti u obliku apatije, emocionalne neosjetljivosti, povučenosti i nedruštvenosti, osoba će izbjegavati kontakt očima i izostat će zanimanje za aktivnosti koje se dešavaju u okolini.

Kognitivni simptomi shizofrenija se javljaju u obliku nerealnog razmišljanja i nemogućnosti razlikovanja bitnih od nebitnih činjenica što osobu dovodi u situaciju da se suoči sa radnim i svakodnevnim zadacima i da ih obavlja. Afektivni simptomi dovode osobu u stanje emocionalne ravnodušnosti prema događajima u okolini, tako na primjer osoba može reagirati na tužnu vijest veselo ili ravnodušno, i obrnuto na veselu vijest može reagirati tugom i skršenosti.

Liječenje shizofrenija

Liječenje shizofrenija se usmjerava ovisno o tipu shizofrenije od koje osoba boluje. Postoji nekoliko tipova shizofrenije ovisno o simptomima i stupnju razvoja ove vrlo progresivne psihičke bolesti.

Paranoidna shizofrenija je obilježena nerealnim mislima i halucinacijama, dezorganizirana se očituje nekontroliranim govorom i ponašanjem, gubitkom osjećaja, dok katatona ukazuje na poremećaje vezane uz psihomotoriku osobe, kao nepomičnost ili pretjerana motorika ili neobični položaji tijela. Kod nediferencirane su različiti simptomi povezani, a kod rezidualne postoji jasna slika prvo pozitivnih simptoma, a zatim negativnih kroz dulji period.

Liječenje se sastoji od primanja lijekova antipsihotika do terapija i razgovora sa psihoterapeutima individualno i u grupi. Nerijetko je potrebna hospitalizacija kako bi se osobu dovelo lijekovima i terapijama u stabilno stanje prije nego se vrati su svoju obiteljsku i radnu sredinu kako bi normalno funkcionirala u društvu i obitelji. Liječenje ovisi o tome u kojoj je fazi bolest te o kojoj vrsti shizofrenije se radi, a cilj je dovesti bolest u remisiju, odnosno povlačenje. Stalne kontrole i uzimanje lijekova spriječit će povratak bolesti nakon što se osoba vrati u svoju prirodnu sredinu.


Tagovi: