Shakshuka recept – što je i kako se radi ovo jelo

Hrana i piće

Shakshuka recept - što je i kako se radi ovo jelo

Što je Shakshuka recept

Shakshuka recept je vrlo popularno jelo koje danas konzumiraju brojni Izraelci i ljudi na Bliskom Istoku. Originalno ovo jelo potječe sa područja zemalja Magreba, odnosno zapadne Sahare, Afrike, Tunisa, Maroka, Alžira. Ovaj povijesni recept u današnje vrijeme ubrzanog života popularan je jer se priprema od namirnica koje zasigurno i vi sada trenutno imate u svom frižideru.

Postoje brojne varijante za Shakshuka recept, no osnovne namirnice koje su vam potrebne su jaja, luk, češnjak, pasirana rajčica ili šalša, paprika uz dodatke začina poput bosiljka, korijandra, u nekim receptima i mljeveni kumin, papar, sol i naravno maslinovo ulje jer radi se o mediteranskom jelu.

Čak su i stari Grci poznavali ovo jelo no imali su svoju verziju sa dodatkom feta sira kao svojom poslasticom od sira. Talijanima je također ovo jelo dobro poznato, a Izraelci brojni drugi ljudi na Bliskom istoku prakticiraju ovaj recept učestalo kao obilniji doručak ili ručak uz dodatak salate za koji nije potrebno imati nikakve priloge ili mesne dodatke.


Shakshuka recept kako se priprema u izvornom obliku

Za Shakshuka recept vam je potrebno 4 do 6 jaja za dvije osobe, pasirana rajčica ili šalša, može i svježa rajčica kao dodatak, paprika, luk, češnjak kao osnovne namirnice. S obzirom da je pasirana rajčica ili šalša već termički obrađena, a ostalim namirnicama nije potrebno dugo vremena za termičku obradu vaš će ručak biti pripremljen vrlo brzo.

Na maslinovo ulje dinstajte luk kojem treba malo dulje dinstanje nego češnjaku, pa kad luk omekša dodajte sitno nasjeckani češnjak. Vrlo brzo nakon toga dodajte nasjeckanu papriku koja će pustiti svoju vodu ali pazite da ne zagori pa podlijte sa malo vode ukoliko je potrebno. Kada paprika omekša dodajte pasiranu rajčicu i malo šećera. Također, u ovoj fazi možete dodati začine po svom ukusu, no bosiljak je svakako osnovni začin ovog mediteranskog jela.

Nakon desetak minuta Shakshuka recept nije potpun bez jaja, pa na pripremljeni umak dodajte jaja pazeći da se ne razliju, kao da se peku jaja na oko, bitno je da tavicu poklopite kako bi se jaja uparila i sa gornje strane. Nakon što su jaja pečena može se dodati i malo svježeg peršina. Poslužiti se može prepečeni kruh i neka svježa salata poput miješane zelene kako bi se upotpunio obrok.

Shakshuka recept proširene verzije

Osim osnovnog Shakshuka recept-a ovo se jelo može pripremati uz brojne dodatke. Talijani ovo jelo zovu jaja u čistilištu jer ga smatraju svojim povijesnim jelom koje originalno potječe iz Napulja. Koriste osnovni Shakshuka recept, sa time da prilikom dinstanja rajčice naprave rupe između rajčica u koje stavljaju jaja i pokriju poklopcem kako bi jaja postala i sa gornje strane gumena. Ne dodaju u dinstanje papriku, no na kraju dodaju papar i malo ribanog sira. Od prepečenog kruha naprave podlogu na koju stavljaju jaja sa dinstanom rajčicom.

U Izraelu se ovo jelo servira uz dodatak humusa i falafela, a začini koji se koriste uz bosiljak su mljeveni kim, korijander, mljevena paprika. Jelo se priprema u zdjeli koja se peče u pećnici, moguće u zdjeli za lazanje, na kraju se može ukrasiti listovima svježeg bosiljka ili korijandera.

Grčka varijanta ovog recepta uključuje od začina mljeveni kumin, mljevenu ljutu crvenu papriku, suhu metvicu uz sve osnovne sastojke za pripremu ovog ukusnog jela koje gotovo za desetak minuta. Dodatak grčkoj varijanti je i feta sir ukoliko volite ovu vrstu slanijeg sira.

Tagovi: