Kako napaviti kolutiče od luka onion rings

Kako napaviti kolutiče od luka onion rings

Luk je namirnica za onion ringse

Luk je namirnica koja se vrlo često koristi u hrvatskoj kuhinji naročito za pripremu tradicionalnih jela. Svjetski poznati onion rings potječu iz različitih krajeva svijeta, Sjeverne Amerike, Australije, Novog Zelanda, te Velike Britanije različitim receptima i načinima pripreme. Onion rings je vrlo popularna grickalica uz pivo, ali se poslužuje i kao predjelo ili dodatak glavnom jelu uz različite umake.

Kolutići luka koji se režu poprečno da bi se dobili kolutovi umoćit će se u smjesu za tijesto u koje ovisno o receptu se može dodati raznih začina, te se obučeni u tijesto prže u vrelom ulju, nakon čega se odlože na papir kako bi se odstranio višak masnoće i zdržao hrskavi izgled i okus onion ringsa.

Ovako pripremljen luk će izgubiti na ljutini jer je termički obrađen, a poslužuju se topli. Kao dodatak se mogu dodatno posoliti i malo pokapati limunovim sokom kako bi se lakše probavili. Umaci koji se pripremaju uz onion rings su tajna za sebe jer postoje brojni umaci koji se mogu servirati uz ovu ukusnu deliciju.

Kako pripremiti hrskavi luk onion rings

Da biste pripremili ukusne zalogaje onion rings prvo će vam trebati luk, neki koriste ljubičasti jer je drugačijeg okusa nego klasični smeđi, no vi možete upotrijebiti onaj koji imate u svom domu. Ukoliko ne pripremate onion rings za veće društvo bit će vam dovoljan jedan luk koji ćete narezati poprečno kako biste dobili kolutiće koje ćete pažljivo razdvojiti.

U posudi pomiješajte glatko brašno, prašak za pecivo, malo soba bikarbone, manje od 2 dcl mineralne vode, sve dobro promiješajte kako bi dobili glatko tekuće tijesto. Slično kao kada radite palačinke, no ovdje ne upotrebljavate jaja, iako možete koristiti i jaja koja će služiti kao povezinica.

U tavici zagrijete ulje u koje ćete uroniti kolutiće prethodno umočene u tijesto i pržiti s obje strane do zlatno žute boje. Pazite da vatra ili izvor topline ne bude prejak jer kolutićima neće trebati puno da pozlate i vrlo brzo ćete ih trebati izvaditi iz ulja na papir koji ste prethodno pripremili kako bi se višak masnoće upio u papir. Uz ovako pripremljene onion rings možete servirati slatko kiseli umak za koji postoje različiti recepti pa možete svaki put isprobati neki drugi recept.

Ljubičasti luk za ljutkasti onion rings

Ljubičasti je luk idealan ukoliko želite pripremiti ljutkaste onion rings koji nije sam po sebi dovoljno ljutkasti pa ćete u tijesto dodati ljutu papričicu. Ogulite koru od luka i narežite ga na kolutove, budite spremi na malo suza tokom rezanja, a ukoliko ne želite suze isperite ga prije rezanja ispod mlaza vode da ode ljutina jer ćete ionako dodati ljute papričice.

Za smjesu vam je potrebno obično glatko brašno, kukuruzno brašno, tekući jogurt, malo soli, malo vegete i ljutih papričica koje možete naći i u prahu. Smjesu radite na suho bez jogurta jer vam jogurt služi za prvi korak. U prvom ćete koraku umočiti narezane kolutiće luka u tekući jogurt, te ih ocijediti i odmah uvaljati u suhu mješavinu i staviti na vrelo ulje.

Pržite luk do zlatne boje s obje strane te izvadite na papirnati ubrus kako bi se upilo ulje i ostavilo hrskavost onion rings kakva treba biti. Uz ovako pripremljene ljutkaste onion rings možete pripremiti neki blaži umak na bazi jogurta koji će odlično ogdovarati već upotrijebljenom tekućem jogurtu za tijesto.


Tagovi: