Što je seboroični dermatitis – uzroci i liječenje

Što je seboroični dermatitis - uzroci i liječenje

Što je seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je kronična upalna bolest koja zahvaća seboreična područja kože gdje je više nego uobičajeno jaka aktivnost žlijezdi lojnica. Kao što i sam naziv bolesti kaže, ovaj tip dermatitisa je karakteriziran upalnom reakcijom te se pojavljuju crvenilo i ljuštenje kože na određenim dijelovima tijela.

Ovaj tip dermatitisa se više pojavljuje kod muškaraca nego kod žena, i to u ranijoj životnoj dobi više nego u odrasloj dobi, iako ima i takvih slučajeva. Kod ove bolesti je karakterno što utječe na cjelokupno zdravlje, te može biti jako neugodna pojava jer se izražava na vanjštinu te ne izgleda pretjerano lijepo. Mnogi misle da je to znak loše higijene ili da je zarazno, no nijedna od te dviju stavki nije točna. Osim toga, seboroični dermatitis je dugotrajno stanje, te može proći puno tretmana dok se posve ne otkloni. I ako ste jeste ga riješili, on se može opet pojaviti jer je ovaj tipa dermatitisa recidiv.

Što uzrokuje seboroični dermatitis

Za seboroični dermatitis se ne zna točan uzrok, no uz ovu kožno upalnu bolest se povezuju neki drugi čimbenici koju mogu uzrokovati njegovu pojavu kod pacijenta. Jedno od takvih čimbenika su: genetsko naslijeđe, imunološki poremećaji, promjena pH vrijednosti kože, prisutnost gljivice pod nazivom Malassezia tj. Pityrosporum ovale, povećano lučenje loja i ostalih čimbenika koji na to mogu utjecati, utjecaj hormona posebice spolnih hormona, nadražaji kože (bilo mehanički ili mikroorganizmi) te nezdrava hrana (posebice masna, jako začinjena i alkohol) mogu utjecati na pojavu ovog dermatitisa.

Osim toga, seboroični dermatitis se može pojaviti zbog psihičkih ili neuroloških stanja (depresija ili Parkinsonova bolest kao primjer), zbog slabog imunološkog sustava, bolesti povezane uz endokrini sustav, kongestivno zatajivanje srca, te zbog određenih lijekova i već prethodno oštećene kože zbog češanja i grebanja. Ujedno, emocionalni stres, te klima po ljeti i grijanje doma po zimi može dodatno pogoršati simptome i učiniti liječenje puno težim i kompliciranijim.

Kako se liječi seboroični dermatitis

Simptomi vezani uz seboroični dermatitis se razvijaju postepeno, te nije uvijek isti kod svakoga i drugačije se razvije ovisno o tome na kojem području se nalazi i kolika je životna doba zahvaćene osobe. Kod odraslih, simptomi su: crvenilo i ljuštenje kože na licu, na vlasištu se pojavljuju crveno roza žarišta prekrivena s ljuskama, može zahvatiti i kapke očiju i dovesti do ispadanja trepavica, te na nekim zahvaćenim područjima može doći do sekundarne infekcije bakterijama. Kod djece seboroični dermatitis kreće od vlasišta na dalje, i uglavnom se pojavljuje tokom prvih 10 tjedni života i može se već smiriti kod 2 godine.

Za liječenje se koriste antimikotički pripravci koji imaju u sebi protugljivično djelovanje, te se pritom koriste gelovi, kreme i šamponi koje se baziraju na sumporu, salicilnoj kiselini, selenijumu sulfida, cink - piritroini i slično. Uz to se u terapiji koriste antibiotici, uglavnom tetraciklin, a od krema je isto tako dobra ona na bazi imunomodulatora. Kod njege tijela je dobro koristiti proizvode koje imaju esencijalne masne kisele kao što su boražino ulje ili ulje od lažnog šafrana, te one koje su bogate vitaminom E, C i beta karotenom. U prehrani je dobro izbjegavati koncentrirane ugljikohidrate, masnu i jako začinjenu hranu, te se preporučuje da jedete više vlakna, esencijalnih masnih kiselina i vitamina E.


Tagovi: