Što je dermatitis – uzroci i liječenje

Što je dermatitis - uzroci i liječenje

Dermatitis i njegovi uzorci

Kod toga što je dermatitis važno je napomenuti kako je to naziv koji opisuje upalni proces na koži. To je stanje koje se pojavljuje kao natečena, suha koža koja peče i svrbi. Ovakvo stanje nije prijenosno na bilo koji način, no ima svoje brojne uzroke. Postoje i mnoge vrste dermatitisa i svaki ima drugačiji uzrok nastajanja. Postoje atopični, kontaktni, seboreični (perutni), dishidrotični, te vrsta seboreičnog dermatitisa koji se pojavljuje kod beba pelenski osip.

Seboreičnom dermatitisu uzrok može biti povezan sa drugom bolešću kao što je AIDS, psorijaza, koža sklona aknama, Parkinsonova bolest, epilepsija, depresija, ovisnost o alkoholu, rozaceja, može biti povezan sa dobi osobe ili proizvodima za kosu koje osoba koristi, te medicinskim stanjem. Kod kontaktnog dermatitisa, uzroci mogu biti doticaj sa stolicom, urinom, slinom, nekim razgradivim tvarima, sapunima, deterdžentima, kiselinama, kozmetika, latex, guma, bršljan, neka hrana, nakit, lijekovi, boje i slično.

Ono što je dermatitis atopijski je često pitanje, to je stanje kod kojeg se teško riješiti, naziva se i ekcem. Kod dihidrotičnog dermatitisa uzroci su isti kao i kod kontaktnog dermatitisa. Dermatitise koji se pojavljuju kod beba većinom se i ne zna što ih uzrokuje zbog osjetljivosti bebine nježne kože, no znaju bebama bit dosta nelagodna pojava.

Dermatitis i njegovi simptomi

Svaka vrsta ove neugodne pojave objašnjava na svoj način što je dermatitis, tako i kod svake vrste dermatitisa su simptomi specifični. Glavni simptom kod seboreičnog dermatitisa je suho tjeme koje uzrokuje ljuskanje kože i često jako svrbi. Kontaktni dermatitis se može prepoznati po simptomima kao što su pucanje i suhoća kože, otečenost, otvrdnuta i neelastična koža, plikovi, otvorene žive rane, kože koja se ljuska, crvenilo, osip, peckanje kože, svrbež, jak nelagodan osjećaj na koži i osjetljivost na sunčeve zrake.

Iako za dermatitise postoje općeniti simptomi, kada se radi o atopijskom dermatitisu, njegovi su simptomi specifični; crvene fleke na svjetlijoj koži, dok na tamnijoj su to ljubičaste i smeđe fleke, pojava tekućine koja izlazi na mjestima oštećenja kože sa pucanjem kože, oteknuta koža, te ljuske kože koji se truse. A kod dishidrotičnog dermatitisa se pojavljuju plikovi na koži, osjećaj peckanja i jak svrbež i to najviše na rukama. Ovi plikovi također mogu ispuštati tekućinu.

Kod dermatitisa u beba, simptome ćete prepoznati po ljuskavim i masnim područjima na tjemenu, licu i ušima bebe. Ukoliko se radi o pelenskom osipu njega možete prepoznati o crvenilu koje ja javlja na područjima doticaja sa pelenom gdje dolazi do promjene boje tih dijelova kože, osjetljivost, nervoza i plače bebe prilikom mijenjanja pelena.

Kako liječiti dermatitis

Nakon što ste saznali što je dermatitis, istražite i kako se koji tip dermatitisa liječi. Dermatitisi se mogu liječiti kremama koje sadrže steroide u sebi, hidratantnim kremama, losionima specifičnim za to stanje kože, lijekovima protiv alergija i svrbeža, ali i kremama, šamponima, mastima koji djeluju protugljivično.

Ukoliko je vaše stanje u kojem se dermatitis razbukta možete koristiti kreme koje sadrže cinkov oksid, no na preporuku liječnika ili ljekarnika. Međutim, osim toga možete puno učiniti i sami, na način da pazite koja sredstva koristite. Prije korištenja sapuna, šampona, krema, gelova za tuširanje, dezodoransa proučite sastav tih proizvoda te tako izbjegnite ovu neugodnu pojavu.

Izbjegavajte proizvode koji su puni parabena, silikona, parfemskih dodataka, nepotrebnih sulfata i sličnog, upravo jer ti sastojci utječu na stanje vašeg dermatitisa, ali oni utječu i na vaše hormone, uz sve to neki od ovih sastojaka su i potencijalno kancerogeni. Naročito budite oprezni ako vaša beba boluje od dermatitisa jer bebina koža je jako osjetljiva i koristite proizvode koji su isključivo namijenjeni bebama upravo zbog sastojaka koji bi mogli izazvati ovu nelagodnu pojavu.


Tagovi: