Sanidex - riješite se psorijaze zauvijek

Spriječava da se polest ponovno vrati.

 • 100% prirodan sastav
 • Jak učinak na bolest
 • Otklanja pojave na koži
 • Blokira autoimune reakcije
 • Regenerira površinu kože
 • Bez nuspojava

Što je psorijaza – simptomi, liječenje i uzroci

Ljepota i zdravlje

Što je psorijaza - sipmtomi, liječenje i uzroci

Što je psorijaza i mogući uzroci

Psorijaza je kronična, dugotrajna, a ponekad i neizlječiva bolest kože povezana sa poremećajem funkcioniranja imunološkog sustava. Pretjerana imunološka reakcija T-stanica, odnosno bijelih stanica T-limfocita kod proširenja krvnih žila uz povećani broj bijelih krvnih stanica ulaze u površinski sloj kože i uzrokuju povećanu proizvodnju zdravih stanica kože. Kada dođe do poremećaja ciklus izmjene zdravih stanica kože je ubrzan te traje nekoliko dana, dok u zdrave osobe taj proces traje nekoliko tjedana.

Genetski uzroci su najvažniji uzroci pojave psorijaze koji se mogu pojačati uz utjecaje iz okoline poput infekcija, korištenje određenih lijekova, psihičkog stresa, te pušenja i pretjerane konzumacije alkohola.

Psorijaza se manifestira u obliku crvenih površina na koži koje su prekrivene debelim ljuskavim mrljama, često i sivim slojem kože koja se ljušti. Mrlje mogu bit bolne i uzrokovati svrbež što je dodatno neugodno uz estetski neugledan izgled kože, međutim ovaj poremećaj nije zarazan i ne prenosi se na druge ljude. Mrlje se mogu pojaviti na svim dijelovima tijela, a najčešće se javljaju na vlasištu, laktovima i koljenima.

Koji su simptomi kod psorijaza

Simptomi koji ukazuju na poremećaj psorijaza se javljaju kao crvena ili tamnocrvene uzdignute površine kože koji su ujedno i zadebljani. Često su prekriveni ljuskicama sivo do srebrne ili bijele boje. Mogu izgledati različito od sitnih malih mrljica, pa do velikih pjega koje mogu pokriti veći dio površine kože.

Osim što nisu ugodne za pogled, mrlje mogu biti bolne, ali osoba može osjetiti i svrbež što dodatno otežava pojavu. Simptomi psorijaza mogu biti različiti od osobe do osobe, te postoje i različiti oblici ove bolesti. Ponekad mogu biti zahvaćeni ruke i noge, te se mogu pojaviti i mjehurići koji sadrže bijeli gnoj, a ponekad se ovaj poremećaj može pojaviti na noktima koji će postati zadebljali, rupičasti i često se odvajaju od kože što može biti vrlo neugodno i bolno.

Uz to može se javiti i suha i ispucala koža, ali i ukočeni i natečeni zglobovi jer se ova bolest može pojaviti uz reumatoidni artritis, te se takav poremećaj naziva psorijatični artritis.

Na koji način se liječi psorijaza

Psorijaza kao kronična bolest uzrokovana pretjeranom imunološkom reakcijom s obzirom da utječe na kvalitetu života treba u liječenju obuhvatiti i fizički uzrok bolesti, ali i psihosocijalne aspekte liječenja. Samo liječenje će ovisiti o stupnju intenziteta bolesti i uzrocima koji su doveli do pojave ovog poremećaja.

Liječenje se primjenjuje ovisno radi li se pacijentima sa blagim do umjerenim poremećajem, ili se radi o pacijentima sa težim oblicima ovog poremećaja. Osim lijekova koji se mogu primjenjivati oralnim putem, također postoje i terapije poput fototerapija, kontrolirani utjecaj UV zraka, naftalanoterapija u obliku kupki od naftalan ulja, do heliomarinoterapija koja uključuje terapiju umjerenog izlaganja suncu i kupanje u moru. Primjena protuupalnih lijekova poput kortikosteroida se ne preporučuje na upotrebu za dulji period.

Prirodnim putem kod psorijaza možete si pomoći svakodnevnim kupanjem da odstranite mrtve stanice kože, korištenje hidratantnih krema ili ulja na prirodnoj bazi, izbjegavajte alkohol i pušenje, u prehranu povećajte unos povrća i voća. Možete si pomoći i detoksikacijom organizma, te određenim biljkama od kojih ćete pripremati čajeve za oralnu upotrebu ili obloge poput korijena čička, češnjak, kopriva, neven, ulje noćurka ili crnog kima. Međutim prije primjene bilo kojeg prirodnog preparata posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Tagovi:

Sanidex - riješite se psorijaze zauvijek

Spriječava da se polest ponovno vrati.

 • 100% prirodan sastav
 • Jak učinak na bolest
 • Otklanja pojave na koži
 • Blokira autoimune reakcije
 • Regenerira površinu kože
 • Bez nuspojava