Seboročni dermatitis – uzrok, simptomi, liječenje

Parazol - pouzdano sredstvo protiv parazita

Provjerite da li imate simptome zaraze!
 • Alergija (osip, suzenje očiju i curenje nosa)
 • Česte prehlade, upala krajnika, začepljen nos
 • Kronični umor (brzo se umarate bez obzira što radili)
 • Česte glavobolje, zatvor i proljev
 • Bol u mišićima i zglobovima
 • Nervoza, nesanica i gubitak apetita
 • Tamni krugovi i vrećice ispod očiju
 
Seboročni dermatitis - uzrok, simptomi, liječenje

Seboročni dermatitis je kronična upalna bolest

Ova vrsta dermatitisa je statistički češća kod muškaraca nego kod žena, manifestira se crvenilom i ljuskanjem kože, praćena svrbežom i peckanjem, jače je izražena u hladnijem dobu godine, dok se ljeti zna čak i povući, ali se uvijek vraća. Uzroci se najčešće genetski iako novije studije pokazuju da i stres ima veliki utjecaj na recidive. Oboljele osobe ga se ne trebaju sramiti, jer nije stvar higijene, nije ni zarazan, seboročni dermatitis je kronična upalna bolest.

Seboročni dermatitis se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi i dijeli se na dva tipa, tip 1 se pojavljuje u prva tri mjeseca djetetova života, tip 2 se pojavljuje od puberteta u kojem žlijezde lojnice počinju intenzivnije raditi. Uspoređuje ga se sa psorijazom, čak ga i nazivaju seborijaza, pojavljuje se na vlasištu, licu, obrvama, oko nosa, bradi, prsima, leđima i oko genitalija kod muškaraca. Liječenje kortikosteroidnim mastima, gelovima i kremama, antimikoticima, jer kortikosteroidi smiruju upalu, ali ne ubijaju gljivice.

Seboročni dermatitis ponekad treba liječiti i antibioticima

I uz kortikosteroide, antimikotike i sve higijenske mjere upala se zna razbuktati, a upaljena i nadražena mjesta napadnu još i bakterije pa je razumljivo da seboročni dermatitis ponekad treba liječiti i antibioticima, a najčešće se koristi tetraciklin. Od gljivica je najprisutnija candida što pojačava svrbež. Liječenje dermatitisa ove vrste je dugoročno, uz poboljšanja i pogoršanja naizmjenično. Pretjerana konzumacija slatke, prezačinjene i masne hrane pogoršava kliničku sliku, a u higijeni ne bi trebali koristiti sapun.

Seboročni dermatitis vas može činiti jako nervoznima, a to samo usporava liječenje. Vaši šamponi i ostala sredstva za njegu bi trebali imati antimikotička svojstva, ponekada kod težih slučajeva se primjenjuju i kortikosteroidni šamponi i gelovi ali su oni za kratkotrajnu upotrebu. Ako infekcija zahvati očne kapke primjenjuju se glukokortikosteroidi. Bolesnicima se preporučuje zdrava prehrana, s puno voća i povrća, namirnice bogate vlaknima i vitaminima, naročito vitaminom E, a mogu se uzimati i dodaci prehrani s esencijalnim masnim kiselinama i mikronutrijentima.

Seboročni dermatitis i liječenje lijekovima iz prirode

Pošto se pravi uzrok ove neugodne pojave ne zna i liječenje može varirati od slučaja do slučaja, ali na puno načina se može ublažiti seboročni dermatitis i liječenje lijekovima iz prirode nije agresivno. Ublažite stanje pripravcima od kurkume, ublažite svrbež gelom od aloe vere, umanjite ljuskanje kokosovim uljem, napravite mast od meda, pčelinjeg voska i maslinovog ulja, napravite zobenu kupku (može i sa zobenom kašom), ulje čajevca koristite oprezno zbog moguće alergijske reakcije, dodajte ga u šampon.

Treba naglasiti da ispadanje kose nema veze sa ovim dermatitisom i nije njime uzrokovan. Namirnice bogate vlaknima, vitaminom E, kao i kreme koje sadrže u svom sastavu cink, selen, sumpor, salicilnu kiselinu, sulfide izvrsno ublažavaju seboročni dermatitis. Šamponi sa ovim elementima također pomažu. Pošto se za ovu bolest uglavnom okrivljuju žlijezde lojnice, ponekada se u terapiju uključuju kontraceptivi i neki drugi hormonalni lijekovi. Ne treba posebno naglašavati da higijenske navike sa preporučenim proizvodima za higijenu sprječavaju dodatne komplikacije.


Tagovi:

Parazol - pouzdano sredstvo protiv parazita

Provjerite da li imate simptome zaraze!
 • Alergija (osip, suzenje očiju i curenje nosa)
 • Česte prehlade, upala krajnika, začepljen nos
 • Kronični umor (brzo se umarate bez obzira što radili)
 • Česte glavobolje, zatvor i proljev
 • Bol u mišićima i zglobovima
 • Nervoza, nesanica i gubitak apetita
 • Tamni krugovi i vrećice ispod očiju