Zašto je samopregled dojke važan kod žena

Ljepota i zdravlje

Zašto je samopregled dojke važan kod žena

Zašto je samopregled dojke važan kod žena? Što njime možemo napraviti?

Naše vlastito zdravlje trebalo bi nam uvijek biti na prvom mjestu. Većina nas to zna, no način na koji se brine o svom zdravlju varira. Kada su u pitanju žene, paziti na svoje zdravlje također obuhvaća i samopregled dojke koje bi žene trebale prakticirati otprilike jednom mjesečno.

Najveći razlog za to je rano otkrivanje karcinoma dojki. 10% zloćudnih, odnosno malignih tumora kod žena je upravo kod dojki. Zato bi žene, osim redovitih ultrazvučnih pregleda i mamografija, trebale se dodatno osigurati samopregledom. Ukoliko se nepravilnosti otkriju rano, tretman i liječenje je puno kraće, a bolest se može puno lakše staviti pod kontrolu – ovo pravilo ne vrijedi samo za karcinome dojki, već i za sve ostale, a i muškarci imaju svoj dio pregleda za obavljati jednom mjesečno. Ipak, ovdje pričamo o ženama – samopregled dojke trebao bi se obavljati barem jednom mjesečno. Kako ćete to obaviti i kada je najbolje vrijeme za to – donosimo u tekstu!

Samopregled dojke kod žena – u kojoj dobi ga početi obavljati i u kojem dijelu mjesečnog ciklusa?

Uzroci karcinoma dojki obično su uvjetovani lošim životnim stilom (pušenje, alkohol, korištenje narkotika, ali i izmorenost, stres itd. ), no svakako da što smo stariji javlja se veća potreba da zaštitimo i očuvamo svoje zdravlje. Stručnjaci upućuju da čak i djevojke u dvadesetim godinama svoga života trebaju obaviti samopregled dojke s vremena na vrijeme. Ne zato što žene u dvadesetima imaju isti rizik od razvijanja karcinoma kao primjerice žene u pedesetima ili šezdesetima, već zato što je pametno ranije se upoznati s vlastitom anatomijom dojki.

Samopregled dojke također ovisi i o menstrualnom ciklusu. Svaka žena zna da su dojke osjetljivije i povećane pred menstruaciju stoga je pametno odabrati konkretan datum u mjesecu kada ćete obavljati ovaj pregled. Stručnjaci nalažu da je najbolje obavljati pregled sedam do deset dana nakon menstruacije, no ukoliko ga već sada obavljate u nekom drugom dijelu ciklusa, ne radite ništa pogrešno. Bitno je imati isto vrijeme u mjesecu kako Vas eventualne promjene na dojkama koje su uzrokovane menstrualnim ciklusom ne bi zbunile.

Kako obaviti samopregled dojke kod žena?

Samopregled dojke obavite u tri dijela, najbolje uz večernju rutinu. Prvo, prije nego se krenete tuširati, stanite pred ogledalo bez odjeće, ruke na bok i lagano se isprsite. Na taj način ćete mišiće iza tkiva stisnuti i imati bolji uvid. Potom dignite ruke u visinu ušiju i pogledajte primjećujete li neke razlike. Jesu li dojke jednakih veličina kao i tokom prijašnjih pregleda? Zamjećujete li crvenilo ili neku nepravilnost? Naboranje kože oko bradavica? Drugi dio pregleda obavlja se pod tušem – suprotna ruka za suprotnu dojku.

Dok se tuširate, kružnim pokretima ispipajte tkivo i upoznajte se sa svojim tijelom. Osjećate li neke nepravilnosti? Postoje li kvržice za koje prije niste znali? Upravo zato stručnjaci savjetuju samopregled dojke i djevojkama od 20 godina – radi upoznavanja svog tijela. Treći dio pregleda obavite u krevetu dok ležite – naslonite se na bok, stavite ručnik ili jastuk pod rame i ponovo kružnim pokretima opipajte cijelu površinu dojki. Većina eventualnih nepravilnosti ne znači da imate karcinom, no svakako posjetite liječnika radi idućeg savjeta!

Tagovi: