Retinitis pigmentosa – uzrok, simptomi, liječenje

Retinitis pigmentosa - uzrok, simptomi, liječenje

Retinitis pigmentosa - uzrok

Retinitis pigmentosa je kronična progresivna bolest oka koje se pojavljuje zbog postepenog gubitka vida koji često završi s potpunim gubitkom vida. To je smanjenja sposobnost mrežnice da reagira na podražaj odnosno na svijetlo, a često je uzrokovan zbog genetskih poremećaja. Retinitis pigmentosa obično počinje sa slabim vidom u tamnijim uvjetima i tokom noći, a progresivno se prebacuje na periferni vid odnosno dolazi do takozvanog tunelskog vida i tokom određenog vremenskog perioda dolazi do potpunog gubitka vida. To je nasljedna bolest kod koje dolazi do distrofije mrežnice. Mrežnica je jednog od najbitnijih dijelova oka. Kod bolesti retinitis pigmentose dolazi do jake malformacije u fotoreceptorima u kojima se također odvija degeneracija i razaranje fotoreceptora, te se ujedno događa i malformacija u retinalnom pigmentnom epitelu mrežnice, i s vremenom dolazi do postepene pojave sljepila, koje na kraju može dovesti do kompletnog sljepila. U nastavku ćemo vam otkriti koji su simptomi i kako se može izliječiti ova bolest.

Retinitis pigmentosa - simptomi

Retinitis pigmentosa je nasljedna bolest kod koje dolazi do distrofije i degeneracije mrežnice oka. Retinitis pigmentosa se može prepoznati po njegovim veoma karakterističnim simptomima, a to su da očni živci postaju izrazito blijedi, dolazi do celofanske makulopatije, postepeno s vremenom se očne žilice koje se nalaze u mrežnici oka stanjuju, pojavljuje se stražnja subkapsularna mrena te također se pojavljuje cistolitni makularni edem. U većini slučajeva se prvi simptomi pojavljuju u periodu između ranog djetinjstva do 30. godine života. Kao prvi simptom ove bolesti se pojavljuje slabi vid kada se nalazite u mračnom okruženju. Drugi veoma bitan znak koji ukazuje na ovu bolest je kada dođe do gubitka dijela vašeg perifernog vida. I u nekim slučajevima ove bolesti, pacijent počinje gubiti središnji vid koji može ukazivati na to da dolazi do propadanja stanica čunjića u oku. Tada pacijent može početi imati problema kod čitanja ili kod aktivnosti gdje se zahtjeva oštar vid.

Retinitis pigmentosa - liječenje

Kod svakog pojedinca retinitis pigmentosa može drugačije napredovati, budući da kod svakog oka ova bolest može drugačije zahvatiti i ne ide istim tempom. To znači da kod jednog pojedinca može do sljepoće oka doći u veoma kratkom vremenu, dok kod nekog drugog pojedinca bolest može veoma sporo napredovati. Trenutno je retinitis pigmentosa neizlječiva bolest te lijek ili tretman za njega ne postoji. No, postoje metode koje mogu pomoći kod usporavanja nekih postupaka. Naime, opće je poznato da povećani unos vitamina A (što možete unijeti kroz hranu ili kroz upotrebu suplemenata) možete značajno puno odgoditi razvoj ove bolesti, te ujedno tako odgoditi i kompletan gubitka vašega vida. Također je bitno da ne naprežete oči pretjerano, primjerice da ne pokušavate čitati knjigu ili novine u veoma slabo osvijetljenim uvjetima, ili da radite uz veoma slabu svjetlost. Ujedno, dobro je štititi svoje oči od plavog svjetla s ekrana, na način da koristite posebno napravljene naočale ili stavite premaz tog sloja preko svojih dioptrijskih naočala.


Tagovi: