Rak jetre – uzrok, simptomi, liječenje

Rak jetre - uzrok, simptomi, liječenje

Rak jetre - uzrok

Jetra, kao jedan od najvećih organa u tijelu, teži 1,5 kg i nalazi se u gornjem dijelu trbušne šupljine s desne strane. Njegove najvažnije funkcije su eliminacija toksičnih tvari, sudjelovanje u metaboličkim aktivnostima masti, skladištenje glikogena i vitamina, proizvodnja žuči i proteina. Za njegov pravilan rad potreban je niz hranjivih tvari, što pridonosi boljoj kvaliteti života i dobrom zdravlju. Bolesti jetre su one koje zahvaćaju jetru, oštećuju je i ometaju regulaciju njezinih osnovnih funkcija. Mogu biti genetskog podrijetla, odnosno nasljedni ili uzrokovani određenim čimbenicima kao što su virusne infekcije, prekomjerna konzumacija alkohola i masne hrane, pušenje ili problemi s imunitetom. Neki od njih mogu se ozbiljno razviti, poput ciroze i raka jetre.

Kada je riječ o karcinomu jetre, razlikujemo dvije vrste, a to su primarni, koji počinje u samom organu i sekundarni, koji počinje u drugom organu i nakon što se razvije dolazi do jetre. Maligni tumori koji potječu iz drugih organa šire se u jetru i poznati su kao sekundarni tumori jetre ili metastaze u jetri. Inače, metastaze su puno češće nego primarni karcinom jetre. Rak jetre definiran je kao abnormalni rast stanica koje mutiraju i brzo se razmnožavaju. Kada ovaj ubrzani rast stanica zahvati tkivo i stanice jetre, dijagnosticira se kao rak jetre.

Rak jetre - simptomi

Rak jetre naziva se hepatocelularni karcinom, koji zahvaća stanice i tkiva koja čine ovaj organ. Jedan je od najčešćih i ako se ne liječi na vrijeme smrtnost je vrlo visoka. Ova bolest je mnogo češća kod muškaraca nego kod žena. Može imati genetske ili nasljedne uzroke koji su izvan kontrole pojedinca. Rak jetre može biti vrlo agresivan i značajno smanjiti kvalitetu života bolesnika, pa se njegovi simptomi ne mogu zanemariti. Među najčešćim simptomima su: bolovi u trbuhu i nadutost, nakupljanje tekućine u abdomenu, nagli gubitak apetita i tjelesne težine, žućkasta boja kože i očiju, pretjerani umor, groznica, mučnina, povraćanje, svrbež kože.

Osobe koje boluju od raka jetre ne osjećaju nikakvu bol u tijelu kada se on pojavi. No, kada se razviju neki od simptoma, znači da je bolest uznapredovala. Poznato je da neki pacijenti imaju veći rizik od razvoja ove bolesti. Među njima su osobe s masnom jetrom, dijabetičari, zatim oboljeli od hepatitisa C te oboljeli od kronične ciroze. Treba naglasiti da je vrlo važno obavljati redovite kontrole kada osoba ima neki od čimbenika koji povećavaju rizik od razvoja ove bolesti.

Kako se liječi rak jetre

Kako se liječi rak jetre? Dijagnoza se postavlja analizom krvi i dijagnostičkim slikovnim pretragama. Liječenje raka jetre ovisi o vrsti i stadiju bolesti. Kod primarnog karcinoma jetre indiciran je kirurški zahvat pri kojem se zloćudni tumor u potpunosti uklanja. U slučajevima hepatokarcinoma može biti potrebna transplantacija jetre. U slučaju metastaza u jetri liječenje se temelji na operaciji, dok se u slučaju metastaza iz drugih područja provodi kemoterapija. Kada se potvrdi prisutnost tumora jetre, mogućnosti liječenja također uključuju terapiju zračenjem, imunoterapiju i embolizaciju. Primjena određenog tretmana ovisit će o nekoliko čimbenika, uključujući dob pacijenta i stadij raka jetre.

Najadekvatniji način liječenja predložit će liječnik specijalist prema stanju bolesnika, a prvenstveno prema stadiju bolesti. Ako je tumor samo u jetri, najbolja opcija je operacija uklanjanja zahvaćenog područja ili transplantacija. S obzirom da se rak jetre kasno otkrije tek nakon pojave simptoma, stručnjaci preporučuju krvne pretrage kako bi se utvrdila prisutnost proteina AFP. Ujedno se osobama s većim rizikom od razvoja bolesti preporučuju rutinske slikovne pretrage.


Tagovi: