Pucanje hemoroida – uzrok, simptomi i liječenje

Gelarex - za učinkovito liječenje hemoroida

Bol i svrbež nestaju za 5 do 10 minuta
 • Zaustavlja krvarenje bez rizika
 • Olakšanje nakon prve upotrebe
 • Higijenski i prikladno za upotrebu
 • Učinkovit tretman za hemoroide
 • Smanjuje otekline i upale
 • Ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva
 
Pucanje hemoroida - uzrok, simptomi i liječenje

Pucanje hemoroida i što su to hemoroidi?

Da bi znali zašto se javlja pucanje hemoroida, morate znati što su to uopće hemoroidi. Hemoroidna bolest, poznatija kao hemoroidi, definira se kao upala i prekomjerno proširenje hemoroidnih vena koje u osnovi uzrokuje bol i krvarenje. Ovaj poremećaj obično nestaje unutar nekoliko dana, ali se može ponoviti. Ne uzrokuje ozbiljne zdravstvene komplikacije. Nekoliko savjeta o načinu života i prehrani koji se po potrebi dopunjuju analgeticima (paracetamolom) i lokalnim liječenjem (u obliku tableta, čepića ili kreme) mogu ublažiti hemoroide. Hemoroidi se dijele na temelju njihove lokacije te tako razlikujemo unutarnje od vanjskih hemoroida. Na njih najviše utječe obavljanje stolice ili ispuštanje plinova. Vanjski hemoroidi se nalaze blizu površine kože analnog sustava. Određeni parametri mogu pogodovati ili pogoršati simptome. Neki od tih parametara su: proljev (nadražujući); sjedilački način života, sjedeći položaj; prekomjerna težina i pretilost; konzumacija alkohola ili začina koji djeluju na crijevni tranzit itd. U nastavku teksta vam donosimo informacije o simptomima hemoroida i zašto se javlja pucanje hemoroida.

Pucanje hemoroida i njihovi simptomi

Simptomi povezani s hemoroidnom bolešću znaju se razlikovati između osoba. Uočeni simptomi su sljedeći. Bol se opisuje kao osjećaj topline, otekline i napetosti u anusu ili rektumu. Pojačava se defekacijom ili tjelesnom vježbom, a slabi kada osoba leži. Bol može trajati nekoliko dana. Najčešće između 2 i 4 dana. Krvarenje (zvano rektalno krvarenje) može se vidjeti nakon što se pojavi pucanje hemoroida. Intenzitet krvarenja može varirati od nekoliko crvenih tragova na toalet papiru do prskanja u WC školjki ili mrlja na donjem rublju. Otekline (ili prolaps) mogu se opisati u slučaju kada unutarnji hemoroidi izlaze kroz anus. Može se pojaviti nakon napora ili trajno kada se poremećaj razvija dulje vrijeme. Oteklina se može spontano reintegrirati ili je pacijent može zamijeniti. U svim slučajevima izaziva nelagodu, curenje, pečenje i svrbež. U većini slučajeva simptomi nestaju sami od sebe nakon nekoliko dana. Međutim, recidivi nisu neuobičajeni. U kontekstu hemoroidne bolesti, kada se manifestacije razvijaju nekoliko godina, bol i svrbež mogu biti svakodnevni. S ponovljenim krvarenjem čiji je uzrok pucanje hemoroida može se pojaviti anemija, a prolaps može biti trajan. Lažne potrebe za defekacijom mogu biti povezane.

Pucanje hemoroida i njihovo liječenje

Pucanje hemoroida se najčešće događa tijekom fizičkog napora ili tijekom otežanog pražnjenja crijeva. Moguće je ublažiti bol ili iritaciju povezanu s hemoroidnom krizom nježnim pranjem anusa nakon svakog pražnjenja crijeva navlaženim toaletnim papirom. Preporučljivo je temeljito osušiti analno područje nakon svakog pražnjenja crijeva i tuširanja. Osim toga, preporučuje se nošenje pamučne odjeće koja ne steže. Za ublažavanje boli uzrokovane hemoroidima može se ponuditi nekoliko tretmana: analgetici (paracetamol, protuupalni); lokalni tretmani sa (kada sadrže kortikosteroide) ili bez recepta u obliku masti, kreme ili čepića. Ovi tretmani smiruju hemoroide zahvaljujući svom anestetičkom, lubrikantnom i protuupalnom djelovanju. Kada unutarnji hemoroidi dovedu do ponovljenih kriza koje mijenjaju svakodnevni život pacijenta, liječnik može tijekom konzultacija predložiti liječenje podvezivanjem, sklerozom (ubrizgavanjem kemijskog proizvoda), elektro ili fotokoagulacijom (električna ili infracrvena opeklina). Cilj je stvoriti ožiljno područje na razini proširenog hemoroida kako bi ga ojačali. U slučaju vanjskih hemoroida odgovornih za bolnu trombozu, dolazi u obzir kirurški zahvat. Pucanje hemoroida može se spriječiti ako se slušaju savjeti liječnika o tome kako liječiti hemoroide.


Tagovi:

Gelarex - za učinkovito liječenje hemoroida

Bol i svrbež nestaju za 5 do 10 minuta
 • Zaustavlja krvarenje bez rizika
 • Olakšanje nakon prve upotrebe
 • Higijenski i prikladno za upotrebu
 • Učinkovit tretman za hemoroide
 • Smanjuje otekline i upale
 • Ubrzava regeneraciju oštećenog tkiva