PTH (parathormon) povišen, snižen – uzrok, simptomi i liječenje

PTH (parathormon) povišen, snižen - uzrok, simptomi i liječenje

Paratireoidni hormon ili PTH paratiroidni hormon

Koja je funkcija PTH u tijelu? Što znači nedostatak ili višak paratiroidnog hormona? Da bismo razumjeli funkciju paratireoidnog hormona, prvo moramo znati što su paratireoidne žlijezde. Paratiroidni hormon, parathormon, sastoji se od 84 aminokiseline. Paratireoidne žlijezde su četiri žlijezde smještene u predjelu vrata, odnosno iza štitnjače. Oni su odgovorni za metabolizam kalcija, djelujući kroz proizvodnju i oslobađanje PTH hormona. Pravilno funkcioniranje paratireoidnih žlijezda ključno je za zdravlje kostiju.

Razina kalcija i fosfora u tijelu ovisi o složenim mehanizmima, a procesi uključeni u kontrolu tih tokova u osnovi inhibiraju paratiroidni hormon, vitamin D i kalcitonin. Kada je razina kalcija niska u krvi, paratireoidne žlijezde tada otpuštaju visok paratiroidni hormon kako bi regulirali ovaj nedostatak. Mehanizam djelovanja paratireoidnog hormona je stimulacija osteoklasta. Na taj način ponovno raste razina kalcija u krvi. Kada dođe do poremećaja u regulaciji ovih žlijezda, onda dolazi do problema s kostima. U ovom slučaju, gubitak koštane mase i osteoporoza su vrlo česti.

Koja je funkcija PTH u tijelu?

Na normu paratiroidnog hormona utječu mnogi čimbenici, kao što su spol, dob, kao i način pregleda. Test se obično provodi u dijagnozi hiperparatireoze ili hipoparatireoze. Razine paratireoidnog hormona koriste se za dijagnosticiranje uzroka abnormalne razine kalcija, za procjenu paratireoidne žlijezde i za razlikovanje primarnog, sekundarnog i tercijalnog hiperparatireoidizma. U koju svrhu se provodi PTH test? Uzorak krvi se uzima iz vene na ruci kako bi se obavile potrebne pretrage. Budući da paratiroidni hormon varira tijekom dana, uzorak se obično uzima ujutro.

Mjeri se količina paratireoidnog hormona PTH u krvi, koji sudjeluje u regulaciji i održavanju normalne razine kalcija u krvi. Uzimajući u obzir stanje bolesnika na temelju dobivenih rezultata, liječnik će procijeniti jesu li koncentracije identificiranih tvari, posebice paratireoidnog hormona i razine kalcija u potrebnom omjeru. Poremećaj ovog mehanizma rezultira previsokim ili niskim razinama kalcija što dovodi do hiperkalcemije, visoke razine kalcija u krvi ili hipokalcemije, niske razine kalcija u krvi.

PTH, povišen ili snižen

Određene bolesti mogu poremetiti ravnotežu PTH u tijelu. Poremećaji razine paratireoidnog hormona, smanjene ili prekomjerne razine PTH, uzrokovane su bolešću paratireoidnih žlijezda. Popratne simptome uzrokuje poremećena razina kalcija, a najvažniji način određivanja koncentracije ovog hormona su laboratorijske pretrage. Prekomjerne razine paratireoidnog hormona smatraju se tumorom ovog organa ili kroničnim zatajenjem bubrega. Simptomi uključuju želučani ulkus, slabost, osteoartikularnu bol, smanjenu koncentraciju i progresivnu osteoporozu.

Visoka razina kalcija u krvi, hiperkalcemija nastaje kao posljedica povišene razine paratireoidnog hormona, što negativno utječe na krvožilni sustav. To dovodi do visokog krvnog tlaka. U nekim slučajevima povećana razina paratiroidnog hormona može biti posljedica rasta tumora dojke. Uzroci koji dovode do smanjenja razine paratiroidnog hormona u krvi su ozljede, upale, rak, autoimune bolesti. Simptomi nedostatka paratiroidnog hormona uključuju nekontrolirane kontrakcije mišića, umor, bol u kostima i nesanicu. Važno je ispitati razinu paratireoidnog hormona određivanjem koncentracije kalcija i vitamina D. Na temelju rezultata liječnik procjenjuje je li razina kalcija u ravnoteži.


Tagovi: