motion free

Traugel - riješite se bolova u zglobovima

Revolucionarna mast na prirodnoj bazi koja pomaže kod:

 • artritisa
 • artroze
 • koksartroze
 • osteoartritisa
 • osteohondroze
 • osteohondritisa
 • osteoporoze
 • ozljede meniskusa
 • gonarthrosisa

Što je osteoporoza, koji su simptomi i kako se liječi

Ljepota i zdravlje

Što je osteoporoza, koji su simptomi i kako se liječi

Što je osteoporoza i kako znati da se radi o njoj

Osteoporoza je bolest koštanog dijela tijela kod koje dolazi do smanjivanja koštane mase uslijed smanjivanja mineralnog i organskog dijela kosti. Kod ove bolesti kosti postaju lomljive i krhke uslijed hormonalnih promjena koje su posljedica starenja. Najviše su zahvaćene žene u postmenstrualnom periodu u kojem dolazi do prestanka stvaranja ženskog spolnog hormona estrogena.

Kako je kost sagrađena od koštanih stanica i koštanih tvari povezane kolagenim vlaknima u mrežu, te se u toj mreži nalaze mineralni spojevi fosfora i kalcija koji daju čvrstoću. Starenjem hormoni koji su zaduženi za razgradnju mineralnih tvari u kosti, prestaju se proizvoditi i dolazi do oslabljivanja odnosno dolazi do poremećaja mikrostrukture kostiju. Ovaj poremećaj mikrostrukture uzrokuje lomove koji nisu popraćeni akutnom, već kroničnom boli.

Osteoporoza će dovesti do lomova kostiju čak i dez dodatnih fizičkih opterećenja ili padova. Lomovi najčešće nastaju na području kuka, kralježnice, natkoljeničnih kostiju, ili podlaktica. Prije lomova moguće je ustanoviti dijagnostičkim pretragama kao što je denzitometrija da li se radi o smanjenoj gustoći kostiju koja će dovesti do osteoporoze.

Osteoporoza i koji su uzroci

Iako je osteoporoza bolest starije dobi, naročito žena u postmenstrualnom periodu, zapravo do gubitka koštane mase unutar kostiju počinje već u tridesetim godinama ljudskog života. Genetika osobe ima veliku ulogu koliko će se manifestirati i kada, te da li će uopće i doći do osteoporoze i kojeg intenziteta. Genetika nije jedini uzrok iako je najveći uzročnik, svakodnevna prehrana, tjelesna aktivnost, hormonalni ciklusi, pušenje, prekomjerno konzumiranje kave i alkohola, te niski unos kalcija i neophodnog vitamina D za razgradnju kalcija su također uzročnici nastanka ove bolesti.

Međutim, osim navedenog žene su najviše pogođene upravo zbog prestanka proizvodnje estrogena s obzirom da hormoni reguliraju mineralizaciju kostiju, bijela rasa je jače pogođena od drugih rasa, starenjem s godinama rizik je veći, no utjecaj ima i demencija.

Neke druge bolesti mogu dovesti do osteoporoza kao što su reumatoidni artritis, poremećaj spolnih žlijezda, poremećaj rada štitnjače, bolesti bubrega, operacije želuca nakon karcinoma, bolesti koštane srži, te bolesti vezivnog tkiva. Korištenje određenih lijekova kao na primjer citostatici kod kemoterapija ili prekomjernih doza hormona štitnjače mogu također utjecati na demineralizaciju kostiju.

Liječenje osteoporoza

Da bi se osteoporoza liječila, prethodno je potrebno uspostaviti dijagnozu. Najpouzdaniji dijagnostički postupak je denzitometrija koja predstavlja rengensko snimanje kostiju sa niskom razinom zračenja, no dovoljnom da se vidi gustoća kostiju. U starijoj dobi potrebno ju je napraviti svake godine do dvije redovnim kontrolama.

Liječenje prirodnim putem bez korištenja lijekova svakako podrazumijeva promjena prehrane sa pojačanim unosom minerala kalcija, fosfora i obaveznog vitamina D koji pomaže u razgradnji minerala. Tjelesna aktivnost u skladu s mogućnostima i općim zdravstvenim stanjem također će pomoći, kao i izbjegavanje padova i maksimalan oprez da ne dođe do padova koji bi mogli uzrokovati lomove.

Liječenje osteoporoza farmaceutskim lijekovima obično obuhvaća nadomjestak hormona koji su potrebni za regulaciju mineralizacije kostiju. Ovi lijekovi imaju za cilj povećati koštanu masu. Međutim, čak i uz lijekove potrebno je putem hrane unositi dovoljne količine kalcija i vitamina D, a to možete uz namirnice kao što su kelj, suhe marelice, sardine u konzervi, suhe smokve, repa, mlijeko i mliječni proizvodi. Vitamin D se također dobiva od sunca, no pazite da se ne izlažete suncu kada su UV zračenja najveća i zaštite svoju kožu. Boravak na suncu planirajte u jutarnjim i kasno popodnevnim satima kada je sunce na izlasku i zalasku.

Tagovi:

motion free

Traugel - riješite se bolova u zglobovima

Revolucionarna mast na prirodnoj bazi koja pomaže kod:

 • artritisa
 • artroze
 • koksartroze
 • osteoartritisa
 • osteohondroze
 • osteohondritisa
 • osteoporoze
 • ozljede meniskusa
 • gonarthrosisa