Reumatoidni artritis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Reumatoidni artritis - uzrok, simptomi, liječenje

Reumatoidni artritis – uzrok

Reumatoidni artritis autoimuna je bolest i kronični upalni proces kod kojega organizam greškom napada sam svoja tkiva. Obično napada zglobove na vašim prstima, rukama, gležnjevima, koljenima, stopalima i nožnim prstima. Jaka upala oštećuje hrskavicu u vašim zglobovima te na kraju i sama kost propada što može dovesti do spajanja zglobova. S vremenom ovo stanje može deformirati zglobove. Može zahvatiti i druge dijelove tijela.

Do širenja infekcije dolazi kada stanice vašeg imunološkog sustava u stvari pomažu ovaj proces. Te se tvari proizvode u zglobovima ali cirkulacijom kroz krvotok šire se u ostale dijelove tijela kao što su koža, oči, usta, pluća, srce i krvne žile. Reumatoidni artritis obično se razvija između 30. i 60. godine života no može se pojaviti i kod djece i mladih. Točan uzrok ove bolesti znanstvenicima je još uvijek nepoznat te mnogi drže da je uzrok kombinacija genetike, hormona i okruženja. Infekcija, pušenje te fizički ili emocionalni stres mogu biti okidači.

Reumatoidni artritis – simptomi

Reumatoidni artritis razlikuje se od pojedinca do pojedinca. Kod nekih se pacijenata simptomi razvijaju godinama, dok je kod nekih napredovanje izuzetno brzo. Mnogi određeno vrijeme imaju simptome da bi onda ušli u period remisije, bez simptoma. U početku bolest obično napada manje zglobove na vašim rukama i nogama uz ove simptome i znakove bolesti; topli, osjetljivi i otečeni zglobovi, bol, ukočenost, osobito ujutro ili nakon dugog mirovanja, umor, slabost, groznica. Kako bolest napreduje simptomi se šire na koljena, gležnjeve, laktove, kukove i ramena.

Oko 40% pacijenata koji imaju reumatoidni artritis pokazuju simptome koji nisu vezani samo uz zglobove već uključuju; oči, kožu, pluća, srce i krvne žile, bubrege, žlijezde slinovnice, koštanu srž i živčano tkivo. Simptomi mogu varirati u jačini te se mogu pojavljivati i nestajati do te mjere da bolova i oticanja gotovo i nema. S vremenom može izazvati deformacije zglobova i njihovo izmještanje. Svakako posjetite liječnika osjetite li bolove ili oticanje u zglobovima.

Reumatoidni artritis – liječenje

Kako bi potvrdio reumatoidni artritis vaš liječnik će izvesti niz krvnih pretraga, snimaka RTG-om, MR-om i ultrazvukom. Lijeka za reumatoidni artritis nema, no klinička istraživanja su pokazala da je povlačenje simptoma vjerojatnije ako se se liječenje antireumatskim lijekovima započne rano. Liječnik vas može uputiti i fizijatru kako bi naučili održati zglobove gibljivima. Fizijatar vam također može pokazati nove načine obavljanja svakodnevnih zadaća ne bi li vam se tako smanjilo opterećenje na zglobove. Iako lijeka za ovo stanje nema, postoje mnoge učinkovite metode smanjivanja boli i upala te usporavanja napretka bolesti.

Promjene u prehrani i gubitak tjelesne težine također mogu doprinijeti boljem općem stanju. U slučaju da lijekovi i terapija ne pomognu u usporavanju oštećenja, ostaje mogućnost kirurškog zahvata kako bi se povratila mogućnost ponovnog korištenja zglobova. Najčešće su to operacije zamjene koljena, zamjene kuka ili drugi korektivni zahvati. Kod ovog stanja nužne su i promjene u životnom stilu koje uključuju dovoljno odmora te redovito vježbanje.

Tagovi: