Psorijaza kod djece – uzrok, sipmtomi, liječenje

Sponzorirano

Psorijaza kod djece - uzrok, sipmtomi, liječenje

Psorijaza kod djece – uzrok

Psorijaza se odnosi na kroničnu bolest kože koja je ujedno i jedan od najčešćih kožnih poremećaja koje se događa kao promjena u životnom ciklusu kožnih stanica. Ona se pojavljuje kao pojava upalnog eritema odnosno crvenila na koži te se zahvaćena koža zadeblja i bude onda prekrivena bijelo srebrenim i suhim ljuskicama. te se promjene mogu dogoditi na području laktova, koljena, na vlasištu te po trupu, no mogu se pojaviti i na ostalim dijelovima tijela. Od psorijaze pati oko 5 posto ljudi i uglavnom zahvaća ljude u životnom razdoblju između 20 i 40 godina, no često se javlja psorijaza kod djece isto tako. Psorijaza vam uzrokuje brzi razvoj stanica zbog čega dolazi do ljuštenja kože i suhoće, kao i zadebljanja kože i svrbeža te crvenila zahvaćene kože. Psorijaza je inače kronična dugotrajna bolesti, no psorijaza kod djece može s vremenom i proći, o čemu ćemo vam više reći u nastavku članka.

Psorijaza kod djece – simptomi

Simptomi psorijaza kod djece su da je koža tamnoružičasta te je uzdignuta ili pak zadebljana te je ona prekrivena s srebreno bijelim ljuskicama koje ne moraju nužno uzrokovati nelagodu, ali ne izgleda lijepo. S vremenom se može uz crvenilo kože pojaviti suhoća koja ona potom uzrokuje svrbež koji potom može djecu iritirati i imaju naglu potrebu za češanjem kože, što kod djece je teškom reći da to ne rade jer bude inače došlo do još više iritacije kože. Psorijaza kod djece se može pojaviti već u veoma ranoj dobi, čak i ako beba ima samo par mjeseci. Psorijaza može zahvatiti bilo koje područje tijela, no najčešće ona zahvaća koljena, laktove i vlasište kod djece. Osim što se koža ljušti, suha je i ispucana te je iziritirana, ujedno se može pojaviti osjećaj boli, peckanja i svrbež te isto tako vam mogu i nokti biti tanki i oštećeni i skloni su pucanju i listanju.

psorijaza kod djece – liječenje

Psorijaza kod djece se ne može u potpunosti izliječiti i otkloniti, no ono što možete učiniti je da možete njegove simptome smanjiti i olakšati vašem djetetu suživot s ovom kroničnom bolesti. Psorijaza kod djece se može ublažiti na način da na koži primijenite kreme i masti kod mogu ublažiti blagu i umjerenu psorijazu. Kod slučajeva da vaše dijete ima teži oblik psorijaze, uz kremu ili mast morate koristiti lijekove ili fototerapiju. Keratolitici ili protuupalni lijekovi se često koriste kod uklanjanja ljuski. Za tretiranje psorijaze je bitno da često kupate dijete kako biste lakše uklonili ljuskice i mrtvu kože, i bitno je da koristite blagi sapun kako koža ne bi bila još više iritirana. Koristite prirodna ulja ili hidratantne kreme nakon kupanja. Bitno je da dijete nije puno izloženo suncu i kada je da koristite visoki SPF faktor. Bitno je da u prehrani konzumira puno sirovog voća i povrća jer to pomaže kod liječenja psorijaze.

Tagovi: