Da li psorijaza svrbi

Da li psorijaza svrbi

Psorijaza i svrbi i boli

Oboljeli od psorijaze imaju kronični pruritus, crvenilo, ljuskanje kože i često stalan svrbež u vidu peckanja i žarenja koje bolesnike tjeraju da se stalno češu, katkada je to češanje "do krvi", što otvara rane i ranice koje se mogu dodatno inficirati i upaliti. Dakle, uporna, dosadna i neugodna psorijaza i svrbi i boli, a da bi smanjili nesnosni svrbež koji izaziva ljuskanje i ljuštenje kože, noću na oboljele dijelove stavite uljne obloge za vlaženje kože.

Psorijaza je nezarazna, multisistemska, kronična upalna kožna bolest sa mnogo lica i jednako pogađa muškarce i žene, a najčešće se pojavljuje između 15-te i 35-te godine života. Na bolest mogu utjecati unutarnji uzroci oslabljenog imuniteta, genetskim faktorima, povredama, infekcijama, lijekovima, stresom, drugim bolestima poput artritisa, okolišni i klimatski faktori i prehrambene navike imaju neznatan utjecaj na psorijazu ili nikakav. Crveni zadebljali pečati mogu zahvatiti glavu (vlasište), vrat, laktove, koljena i izazvati promjene na noktima (udubljenja) i na zglobovima.

Zbog upalnog crveila i suhih ljuskica kože psorijaza svrbi

Površine kože zahvaćene blagom psorijazom su obično male, tada su i neugode male, ali ona može zahvatiti i zbilja velike površine i tada neugoda postaje nakazna, bolna, svrbež neizdrživ i život bolesnika nesnosan jer ga bolest posve onesposobljava. Zbog upalnog crvenila i suhih ljuskica kože psorijaza svrbi, a iako upaljeno područje crveno ljuskice su obično srebrnkaste. Bolest se može razbuktati naglo, u nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci, može se neobjašnjivo povući, ali se u pravilu vraća.

Psorijaza se javlja u ciklusima i može biti u nekoliko oblika u vidu crvenih mrlja, ograničenih pečata, u obliku plaka koji se pokazuje kao uzdignute crvene lezije na koži prekrivene srebrnastim ljuskicama poput prhuti, na noktima se pojavljuju točkice, postaju krti, lome se i mrve, nenormalno i deformirano rastu, podižu se kao da će otpasti. U vlasištu se pojavljuju crvene mrlje posute ljuskicama poput prhuti i zahvaćeno područje užasno svrbi. Inverzni oblik obično zahvaća pazuha, prepone, genitalije i ispod dojki.

Psorijaza jest bolest sa nekoliko lica

Kod osoba mlađih od 30 godina se često javlja kapljičasti oblik psorijaze i to najčešće nakon streptokokne infekcije grla, koža se ospe sitnim mrljicama po rukama, nogama, trupu, a ta sitna mala žarista se mogu pojaviti samo jedanput i spontano povući, ali mogu se i ponavljati, naročito ako imate problema sa dišnim putevima. Psorijaza jest bolest sa nekoliko lica, svi njezini oblici su praćeni ljuskanjem odumrle kože i drugih stanica koja manje ili više uvijek svrbi.

Pusturalna psorijaza se naziva i generalizirana jer zahvaća veće površine kože, ali je na sreću oblik koji se rjeđe pojavljuje, razvija se naglo, praćena je umorom, zimicom, groznicom, povišenom temperaturom i mjehurima koji pucaju i suše se tijekom dva dana a tada zahvaćeno područje užasno svrbi. Eritodermični oblik je najrjeđi oblik, zahvaća cijelo tijelo, uzroci mogu biti opekotine od sunca, lijekovi poput kortikosteroida, neadekvatno liječen neki drugi oblik psorijaze, a psorijatični artritis zahvaća kožu, zglobove i nokte.


Tagovi: