Protruzija diska – uzrok, simptomi i liječenje

Protruzija diska - uzrok, simptomi i liječenje

Što je protruzija diska i uzroci

Protruzija diska ili kako se još naziva diskus hernija je zdravstveno stanje kada se disk kralježnice pomakne iz svog ležišta unutar same kralježnice između pršljenova, te na taj način dolazi do pritiska na živac ili moždinu kralježnice. Ovo pomicanje diska se može dogoditi na bilo kojem mjestu duž kralježnice od vratnog dijela prema donjem lumbalnom dijelu kralježnice.

Disk koji je izašao iz svog prirodnog mjesta će pritiskivati živac ili moždinu te na taj način dovesti do bolova, ukočenosti ruke ili noge, ali i trnaca dužinom ruke i noge. Sami uzroci koji dovode do protruzija diska najčešće su nedostatak tjelesne aktivnosti, kao i posljedica dugog nepravilnog sjedenja, pokreta tijela koji se zbog rada stalno ponavljaju a predstavljaju neprirodan položaj tijela kao na primjer kod radnika koji rade iste radnje u proizvodnim procesima.

Kada se radi o ovom oštećenju kralježnice početni problemi u prvoj fazi se javljaju zbog nekog naglog pokreta ili zbog dizanja teškog terete iz neprirodnog položaja, naprimjer dizanje predmeta iz položaja sagibanja, umjesto pravilnog podizanja predmeta iz čučnja. Također, ozljeda može biti uzrok ovog stanja sa kralježnicom, a starenjem mišići i vezivno tkivo koje podupiru kralježnicu slabe pogotovo ako za to postoji i genetska predispozicija.

Protruzija diska simptomi

Protruzija diska se javlja u obliku simptoma ovisno o mjestu na kralježnici gdje se dogodilo pomicanje diska. Međutim, zajednički simptomi koji ukazuju da se disk pomaknuo su na svim mjestima jednaki. Simptomi koji su zajednički bol i ukočenost leđa, te bolovi u udovima rukama ili nogama, uz ograničenost pokretljivosti kralježnice. Kod diskus hernija donjeg dijela leđa može doći do ukočenost jedne noge i nemogućnosti hodanja, te nekontroliranog mokrenja i defektacije stolice uslijed pritiska na živce koji kontroliraju rad mokraćnog mjehura i crijeva.

Simptomi kada se protruzija diska dogodi na vratnom cervikalnom dijelu kralježnice obično zahvaćaju jednu ruku jer je pritisnut živac na jednoj strani, lijevo ili desno. Bol se javlja u ramenu i ruci na strani gdje je živac pritisnut, te se uslijed kašljanja i kihanja može pojačati. Postoji utrnulost ruke cijelom dužinom, te se javljaju vrtoglavice i glavobolje, moguće je i oštećenje vida, grčevi u mišićima, zujanje u ušima, problemi sa gutanjem, a zbog slabosti mišića postoji osjećaj slabosti.

Kod lumbalne diskus hernije koji se zove išijas dolazi do pomicanja diska u donjem dijelu kralježnice uslijed naglog pokreta ili podizanja tereta. Simptomi su uz bol u donjem dijelu kralježnice i bolovi koji se šire do koljena ili stopala noge, ograničena pokretljivost.

Liječenje protruzija diska

Kada se dogodi protruzija diska u pogotovo u prvoj fazi pristupa se liječenjem fizikalnim terapijama, te lijekovima protiv bolova. Fizikalne terapije će uključivati vježbanje, plivanje, te električnu stimulaciju. Cilj je fizikalne terapije ojačati mišiće leđa kako bi oni bili potpora kralježnici i na taj način se olakšao pritisak na živac.

Ukoliko nakon otprilike šest tjedana fizikalne terapije nema pomaka na bolje specijalista će preporučiti liječenje operacijom kojom će se ukloniti izbačeni dio diska, vrlo su rijetki slučajevi kada je potrebno ukloniti cijeli disk te ga zamijeniti umjetnim diskom. Svaka operacija kralježnice predstavlja određeni rizik zbog mogućnosti ozljede leđne moždine koja može dovesti do nepokretljivosti cijelog tijela.

Sami si možete pomoći ukoliko dođe do protruzija diska na način da redovito vježbate, najbolje plivanjem jer kod plivanja se pokreću svi mišići tijela, te da vaša prehrana sadrži sve potrebne hranjive nutrijente. Kvalitetan odmor i spavanje na anatomskom jastuku i anatomskom madracu će biti od velike pomoći jer se bolovi osjećaju i u ležećem položaju.


Tagovi: