Što je protruzija

Ljepota i zdravlje

Što je protruzija

Što je protruzija

Protruzija je stanje u kojem se dio tijela pomakne izvan svoje normalne pozicije, obično kao posljedica traume ili nekog drugog poremećaja. Najčešće se pojavljuje u kralježnici, kada se disk između dvije kralješnice pomakne prema van, ali može se javiti i u drugim dijelovima tijela, poput zgloba, mišića ili tetiva. Protruzija se razlikuje od hernije diska, jer kod protruzije disk još nije probio vanjski omotač (annulus fibrosus) koji ga okružuje, dok kod hernije disk izbija van kroz taj omotač. Postoji nekoliko vrsta protruzije, a najčešće se javljaju u kralježnici. Među njima su: posterolateralna, foraminalna, zatim posteromedijalni i paramedijalni oblik. Osim u kralježnici, protruzije se mogu pojaviti i u drugim dijelovima tijela, kao što su ruke, noge i vrat. U tim slučajevima, mogu se nazivati prema mjestu na kojem se pojavljuju, na primjer, proksimalna ili distalna protruzije. Protruzije se najčešće javljaju kao posljedica starenja i prirodnog habanja tijela, ali mogu biti uzrokovane i drugim faktorima.

Protruzija – uzroci i simptomi

Neki od najčešćih uzroka protruzija su ozljede uzrokovane nesrećom, padom ili sportskom ozljedom, dugotrajno sjedenje ili stajanje u neudobnom položaju, teški fizički rad, dizanje teških predmeta ili prekomjerno vježbanje. Neki ljudi su skloniji razvoju problema s kralježnicom i drugim dijelovima tijela zbog genetskih faktora. Prekomjerna težina može izazvati dodatni stres na kralježnicu i druga područja tijela, što može dovesti do protruzije. Nedostatak vježbanja ili nedostatak aktivnosti može dovesti do slabosti mišića, što može utjecati na držanje tijela i dovesti do protruzije. Procesi starenja i prirodni procesi habanja tijela mogu dovesti do protruzije i drugih problema s kralježnicom i drugim dijelovima tijela.

Simptomi protruzije ovise o mjestu na kojem se pojavljuje. Najčešći simptom protruzije je bol u dijelu tijela koji je pogođen. Bol može biti blaga ili jaka i može se pogoršati tijekom fizičke aktivnosti ili dugotrajnog sjedenja. Ako se nalazi u blizini živaca, može doći do oštećenja živaca. To može uzrokovati osjećaj trnaca, utrnulosti ili slabosti u dijelu tijela koji je pogođen. U kralježnici može uzrokovati ograničenje pokreta u vratu ili leđima, što može utjecati na sposobnost izvođenja svakodnevnih aktivnosti. Može uzrokovati slabost mišića u području koje je pogođeno, što može utjecati na sposobnost izvođenja određenih pokreta. Ako se nalazi u blizini živaca, može doći do gubitka osjeta u dijelu tijela koji je pogođen. U rijetkim slučajevima, protruzija u kralježnici može pritisnuti živce koji kontroliraju funkciju mokrenja i crijeva, što može uzrokovati probleme s tim funkcijama.

Kako se liječi i prevenira protruzija?

Liječenje protruzije ovisi o ozbiljnosti i mjestu protruzije, kao i o individualnim karakteristikama pacijenta. Uobičajeno se primjenjuje konzervativno liječenje. Mirovanjem i odmorom može se smanjiti stres na pogođenom području, što može smanjiti bol i omogućiti tijelu da se oporavi. Fizikalna terapija može uključivati vježbe koje će ojačati mišiće u pogođenom području, poboljšati fleksibilnost i poboljšati držanje tijela. Protuupalni lijekovi i analgetici mogu se koristiti za smanjenje boli i upale u pogođenom području. Korištenje ortopedskih pomagala poput steznika i korzeta može smanjiti stres na pogođenom području i pružiti potporu kralježnici. U nekim slučajevima, ako konzervativno liječenje ne uspije, može biti potrebna kirurška intervencija.

Protruziju nije uvijek moguće spriječiti, ali postoje neke mjere koje mogu smanjiti rizik da se protruzija pojavi. Zdrav način života, koji uključuje redovitu tjelovježbu, zdravu prehranu i izbjegavanje loših navika poput pušenja i prekomjernog konzumiranja alkohola, može pomoći u održavanju zdrave kralježnice i smanjenju rizika od pojave protruzije. Pretilost može opterećivati ​​kralježnicu i povećati rizik od pojave protruzija, pa je održavanje zdrave tjelesne težine važno. Pravilno podizanje tereta može smanjiti stres na kralježnici i smanjiti rizik od ozljeda. Treba se naginjati u koljenima, držati ravnu kralježnicu i koristiti noge za dizanje tereta. Dobro držanje tijela tijekom sjedenja, stajanja i hodanja može smanjiti stres na kralježnici i smanjiti rizik od ozljeda. Spavanje na pravilnom madracu i jastuku može pomoći u održavanju zdrave kralježnice i smanjenju rizika od pojave protruzije. Redoviti pregledi kod liječnika mogu pomoći u otkrivanju problema s kralježnicom u ranoj fazi i sprječavanju pogoršanja stanja.

Tagovi: