Boli me trtica kad sjedim

Boli me trtica kad sjedim

Trtica vas može boljeti zbog više različitih uzroka

Bol u trtici se naziva kokcidinija, može biti tupa ali stalna, u vidu probadanja ili iznimno jaka i širiti se u noge, što se događa kod lumboishialgije. Trtična bol može trajati kratko, od nekoliko dana, nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci pa i duže. Trtica vas može boljeti zbog više različitih uzroka, zbog traume i ozljede uzrokovane padom, teškog vaginalnog poroda, pretilosti, anatomske građe trtice (zakrivljenost), tumora infekcija i raznih drugih uzroka, od kojih se većina ne otkrije.

Trtica je građena od 3 - 5 spojenih kralježaka, pripadajućih mišića i ligamenata koji su položeni ispod križne kosti koje tvore dno zdjelice. Bul u trtici se obično javlja prilikom sjedanja ili ustajanja iz sjedećeg položaja. Trtičnu bol izaziva dugo sjedenje na tvrdoj podlozi, na uskim i neudobnim prostorima, često se javlja nakon naglog gubitka tjelesne težine, češće od nje pate žene nego muškarci, općenito češće pogađa adolescente i odrasle, a rjeđe se javlja u dječjoj dobi.

Simptomi koji ukazuju na to da vas boli trtica a ne nešto drugo

Ako vidite da se netko oprezno i polako spušta u sjedeći popložaj i jednako oprezno i polao se diže, tražeći neko uporište ili oslonac, ta osoba najvjerojatnije pati od trtične boli koja može biti jaka do prodorno jaka. Uz ove vidljive, simptomi koji ukazuju na to da vas boli trtica a ne nešto drugo mogu biti i bolno pražnjenje crijeva (zbog naprezanja), bol pri intimnom odnosu, a i intenzitet boli tijekom dugog sjedenja.

Kada vas boli trtica može vam se činiti da vas boli cijela stražnjica i donji dio leđa. Osobe s takvom boli djeluju potišteno, neraspoloženo, čak anksiozno i depresivno. Kronična bol u trtici stvara ponekad mučenički izraz na licu, jer je stalno prisutna, ne nestane ni u snu pa je narušena i kvaliteta spavanja, kao i sveukupna kvaliteta života. Analgetici donekle pomažu, fizikalna terapija također, ali ako bol predugo traje možda ipak trebate obavini ozbiljniji pregled, snimanja i pretrage da se to ne pretvori u kronično stanje.

Trtica je jače opterećena i u nekim sportovima

Potrebno je naglasiti da uzrok boli u trtici mogu biti i stare, već zaboravljene ozljede, kao i nove traume, a kod svih ozljeda je potrebno napraviti rtg snimanje. Trtica je jače opterećena i u nekim sportovima kao što su biciklizam, jahanje, motosport, kao i u svim profesijama koje su povezane sa dugim sjedenjem. Prvi pregled je fizikalni, da liječnik provjeri ima li vidljivih fraktura, nakon uzimanja anamneze i povijesti o tome koliko dugo trpite bol ide plan liječenja.

Može se dogoditi da nakon rtg snimanja vaš liječnik zatraži i dodatna snimanja, denzitometrija, CT, MR (zbog sumnji na tumor kralježnice), a mogu biti zatražene i druge dodatne pretrage. U većini slučajeva bolna trtica prođe sama od sebe, uz malo analgetika po potrebi. Sjedanje iz sagnutog položaja može biti manje bolno, ako morate dugo sjediti pomaže sa par koraka prekinuti sjedenje, pomažu tople kupke jer opuštaju mišiće i ublažavaju bol, vježbe istezanja za donji dio leđa, topli i hladni oblozi i nošenje široke odjeće.


Tagovi: