Denzitometrija kako se radi

Denzitometrija kako se radi

Što je denzitometrija?

Denzitometrija je medicinska pretraga koja se koristi za mjerenje gustoće kostiju ili mineralne gustoće u tijelu. Ova metoda je posebno korisna u procjeni zdravlja kostiju i otkrivanju osteoporoze ili drugih bolesti koje utječu na gustoću kostiju. Postupak denzitometrije obično uključuje skeniranje određenih područja tijela, najčešće kralježnice, kukova ili podlaktica, koristeći rendgenske zrake ili druge vrste ionizirajućeg zračenja. Gustoća kostiju se mjeri na temelju sposobnosti tih zraka da prođu kroz kosti. Rezultati denzitometrije obično se izražavaju kao T-score ili Z-score. T-score uspoređuje gustoću kostiju pacijenta s gustoćom kostiju mlade odrasle osobe istog spola, dok Z-score uspoređuje gustoću kostiju s prosječnim vrijednostima osoba iste dobi i spola. Ovi rezultati pomažu liječnicima u procjeni rizika od fraktura i u donošenju odluka o liječenju. Denzitometrija je siguran i neinvazivan postupak te se često koristi kao rutinsko sredstvo za procjenu zdravlja kostiju kod osoba koje su u riziku od osteoporoze ili koje već imaju dijagnosticiranu osteoporozu.

Kako se izvodi denzitometrija?

Prije nego što započne denzitometrija, pacijent će dobiti upute o tome kako se pripremiti, što uključuje izbjegavanje uzimanja kalcija ili dodataka kalcija nekoliko sati prije testiranja. Pacijent će biti zamoljen da leži ili sjedi na specijaliziranom stolu. Ovisno o vrsti denzitometrije koja se izvodi, pacijentova pozicija može biti različita. Na primjer, za mjerenje gustoće kostiju kralježnice, pacijent leži na leđima s nogama savijenim. Medicinski tehničar ili radiolog postavlja aparat za denzitometriju iznad određenog dijela tijela pacijenta. Aparat emitira rendgenske zrake ili druge vrste ionizirajućeg zračenja kroz kosti, dok posebni senzori mjere koliko zraka prolazi kroz kosti. Nakon što je skeniranje završeno, dobivene informacije obrađuju se računalom kako bi se izračunala gustoća kostiju. Rezultati su odmah dostupni ili nakon kratkog vremena. Liječnik analizira dobivene rezultate denzitometrije kako bi procijenio gustoću kostiju pacijenta i ocijenio rizik od osteoporoze ili fraktura. Denzitometrija je brza i neinvazivna, te pacijent ne bude osjećao bol tijekom cijelog postupka.

Kada se radi denzitometrija?

Denzitometrija se izvodi kod osoba koje su u riziku od osteoporoze, kao što su žene u postmenopauzi, starije osobe, osobe s obiteljskom anamnezom osteoporoze ili oni koji imaju druge čimbenike rizika poput dugotrajne uporabe kortikosteroida ili bolesti koje utječu na gustoću kostiju. Ako postoji sumnja na osteoporozu na temelju simptoma ili drugih testova, denzitometrija može pomoći u potvrđivanju dijagnoze. Osobe koje su već dijagnosticirane s osteoporozom ili koje su podvrgnute liječenju za poboljšanje gustoće kostiju mogu se podvrgnuti periodičnim denzitometrijama kako bi se pratila učinkovitost liječenja. Ovaj se medicinski postupak koristi i za procjenu rizika od fraktura, posebno kod fraktura kuka, fraktura kralježnice, kod starijih osoba ili kod osoba koje imaju smanjenu gustoću kostiju. Ponekad se ovaj medicinski postupak koristi kao dio dijagnostičkog postupka za otkrivanje drugih stanja koja mogu utjecati na gustoću kostiju, kao što su osteomalacija ili hiperparatireoidizma. Cijeli postupak je neinvazivan i brz, te pacijent ne bude osjećao nelagodu ili bol.


Tagovi: