Probadanje u prsima – česti uzroci i liječenje

Ljepota i zdravlje

Probadanje u prsima - česti uzroci i liječenje

Probadanje u prsima

Teško je pronaći simptom koji više preplaši, a i objektivno je opasan zdravstveni signal kao probadanje u prsima. Za nešto precizniju dijagnozu, važno je locirati točno mjesto probadanja u prsima kao i intenzitet, te vrstu boli i probadanja. Bolovi i probadanja u prsima mogu biti signal ozbiljnog zdravstvenog problema koje zahtjeva hitnu liječničku pomoć, a često je bol u prsima uzrokovana manje opasnim zdravstvenim tegobama.

Probadanja specifična za predio prsa razlikujemo po tipu boli, intenzitetu, trajanju boli i lokaciji od kuda se širi bol. Tipovi boli su probadanja, žarenja i tupa bol koja se javlja, a trajanje boli u prsima može biti od svega nekoliko sekundi do nekoliko dana. Probadanje u prsima može biti veoma oštro i čim se osjeti potrebno je otići kod liječnika. Različiti su uzročnici bolova i probadanje u prsnom košu, a iako bi se ovaj simptom na prvu povezao sa srčanim bolestima, takvih je pacijenata samo 13 posto.

Probadanje u prsima – uzroci

Probadanje u prsima u 13 posto slučajeva posljedica je bolesti srca, kao što je akutni infarkt miokarda, a jedan od češćih uzročnika je Angina pektoris koja uzrokuje suženje arterije, što za posljedicu ima slabiji dotok kisika do srca. Bolovi i probadanja u ovom slučaju javljaju se na lijevoj strani ili u sredini prsnog koša i to tijekom fizičkog napora.

Još jedan od uzročnika vezan za zdravlje srca je Miokarditis ili upala srčanog mišića. Česti uzročnik probadanja u prsima su problemi sa žgaravicom, povratkom želučanog sadržaja u jednjak. Također fiziološki problemi poput žučnog kamenca, upala gušterače mogu izazvati jako probadanje u prsima. Od opasnijih zdravstvenih problema treba navesti i plućne bolesti, dok nešto bezazleniji uzročnici bolova i probadanja u prsima često budu problemi sa mišićnom i koštanom strukturom. Također osjećaj bola u prsima mogu izazvati i određena psihološka stanja poput anksioznosti. Anksioznost je veliki problem današnjeg čovjeka u psihološkom planu, ali se često manifestira kao fizička bol.

Probadanje u prsima – liječenje

Kako je veliki broj zdravstvenih stanja koja uzrokuju probadanje u prsima, postoje neke informacije s kojima možete doći kod liječnika kako bi što lakše i brže odredio pravilnu dijagnozu. U svakom slučaju kada vam se pojavi probadanje u dijelu prsnog koša, odmah otiđite svom liječniku a ako je moguće informirajte ga o trenutku kada je bol nastala, koliko je trajala, kojim intenzitetom i da li ste ju nekad prije već osjetili.

Ove informacije mogu biti od velike koristi, a za uspješno liječenje i kako bi se dijagnosticirao problem, liječnik će vas poslati na pretrage kao što je EKG, razne krvne pretrage, ultrazvuk srca i ergometriju. Potom se probadanje u prsima liječi uzročno, kada se dijagnosticira zdravstveni problem. Osim liječenja, veoma je važno znati kako se većina zdravstvenih stanja koja dovode do boli i probadanja u prsima, mogu spriječiti vođenjem urednog i zdravog načina života. Također, preporučuju se preventivni liječnički pregledi kako bi na vrijeme mogli reagirati i spriječiti veće zdravstvene probleme.

Tagovi: