Nonacne - pomoć kod akni

Za lijepo lice i obnovljenu kožu
  • Učinkovito potpomaže koži sklonoj svim vrstama akni
  • Ima protuupalna i antibakterijska svojstva
  • djeluje na izvor problema
  • Pomaže eliminirati mrlje, mitesere, papule, pustule i crvenilo
  • Sadrži savršeno usklađene i jedinstvene sastojke koji se koriste u prirodnim metodama liječenja akni

Prištići po tijelu – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Prištići po tijelu - uzrok, simptomi, liječenje

Zašto nastaju prištići po tijelu?

Prištići se, kao što znaju mnogi, nipošto ne javljaju samo na licu već i svugdje na tijelu. Više je čimbenika zašto prištići nastaju i što zapravo utječe na njihovu pojavu. Prištići po tijelu se mogu pojaviti bilo gdje na našem tijelu gdje su folikuli dlake. Glavni čimbenici koji pridonose nastanku prištića po tijelu su povećana proizvodnja našeg prirodnog ulja ili sebuma, začepljene pore, upala i prisutnost bakterija.

Isto tako stres, onečišćenje, loše prehrambene i higijenske navike kao i hormonalne promjene mogu biti uzrok njihovog nastanka. Tijelo je pravo plodno tlo za nastanak prištića i akni i to sve zahvaljujući znojenju, trenju, prljavštini. Prištići po tijelu često nastaju i radi bakterije koju nazivamo Cutibacterium acnes koja naprosto voli upale na koži.

Koji su uobičajeni čimbenici za pojavu prištića? Genetski čimbenici, određeni lijekovi poput antidepresiva, hormonalne promjene u pubertetu ili kod žena tijekom PMS-a ili mjesečnice, znojenje i nošenje uske odjeće, stres, loša prehrana. Američka akademija za dermatologiju je također dokazala kako postoje dokazi da ugljikohidrati koji se nalaze u kruhu ili čipsu također mogu povećati nastanku prištića i akni.

Kako se uklanjaju prištići po tijelu?

Što sami možemo učiniti po pitanju prištića na tijelu? Prvi korak je svakako promjena naših životnih navika, odnosno uvođenje malo drugačijih promjena koje mogu utjecati na njihov nastanak. Prije svega razmislite o odjeći koju nosite. Izbjegavajte usko, materijale koji ne dišu. Redovito mijenjate svoju posteljinu i ručnike. Prištići po tijelu često nastaju radi znojenja i trenja. Ako ste imali nekakvu fizičku aktivnost tada je bitno što prije se otuširati i obući na sebe čistu odjeću.

Kod kozmetike odbacite proizvode koji su agresivniji prema vašoj koži. Okrenite se korištenju antibakterijskih sapuna kao i pilinga za tijelo. Dermatolozi preporučuju da se svako treće tuširanje napravi full body piling koji otvara začepljene pore. Birajte proizvode za tijelo koji su oil free. I ne, prištići po tijelu se ne uklanjaju stiskanjem pa što vi mislili.

Stiskanjem možete samo dodatno iziritirati područje i isto tako doprinijeti nastanku ožiljka na mjestu prištića. Pijte dovoljno tekućine, nemojte zaboraviti kako naša koža bez obzira na dio našeg tijela traži svakodnevnu hidrataciju. Zadnji korak samopomoći je promjena u načinu prehrane. Uvrstite u svoju prehranu dovoljno voća ili povrća ili dodatke prehrani koji imaju pozitivan učinak na vašu kožu.

Kako se liječe prištići po tijelu?

Prištići po tijelu mogu biti bezopasni, ali isto tako oni mogu ukazivati na određeno stanje. Kada se oni krenu razvijati u nešto bolnije akne, tada je vrijeme da zatražite stručnu pomoć. Posjet dermatologu vam može puno toga otkriti, a i sam dermatolog će vam pomoći sa svojim savjetima. Kao i kod svih bolesti i stanja, morate se naoružati strpljenjem.

Zašto strpljenjem? Prištići po tijelu mogu biti tvrdoglavi, točnije bit će vam potrebno dulje vremena da primijetite koja terapija proizvodima vam najviše odgovara. Primjerice, morate znati svoj tip kože kako bi uspješno liječili stanja na koži. Ako ne možete to sami procijeniti, maleni posjet dermatologu i kozmetičaru vam mogu pomoći. Recimo da imate osjetljivu kožu, morate znati da neće svaki preparat za osjetljivu kožu nužno djelovati i na vas.

Ovisno o ozbiljnosti problema s prištićima, na raspolaganju vam također stoje i razni topikalni pripravci, kao i sistemska primjena hormona ili antibiotika kao i izotretinoina. Krenite prvo s gore navedenom samopomoći, ukoliko ona ne pomogne tada je od iznimne važnosti da utvrdite razlog nastanka svojih prištića, a to ćete jedino postići posjetom stručnjaku koji će vas uputiti u daljnje liječenje.

Tagovi:

Nonacne - pomoć kod akni

Za lijepo lice i obnovljenu kožu
  • Učinkovito potpomaže koži sklonoj svim vrstama akni
  • Ima protuupalna i antibakterijska svojstva
  • djeluje na izvor problema
  • Pomaže eliminirati mrlje, mitesere, papule, pustule i crvenilo
  • Sadrži savršeno usklađene i jedinstvene sastojke koji se koriste u prirodnim metodama liječenja akni