Prehrana u trudnoći – kako se pravilno i zdravo hraniti

Ljepota i zdravlje

Prehrana u trudnoći - kako se pravilno i zdravo hraniti

Kakva treba biti prehrana u trudnoći

Zdrava prehrana je jako važan dio ako planirate ostati trudni ili ste trudni. Ako jedete zdravo tada se i vi kao buduća majka i dijete koje nosite možete osjećati zdravo i pritom pružati sebi i djetetu sve potrebne hranjive tvari. Balansirana prehrana u trudnoći sastoji se od namirnica poput povrća, mahunarki, mlijeka i mliječnih proizvoda, žitarica, voća, ribe i mesa. Namirnice povrće, mahunarke i žitarice trebaju biti najzastupljenije. Nakon toga drugi po važnosti su mlijeko i mliječni proizvodi, zatim slijede meso i riba, te voće na kraju u najmanjoj mjeri.

Jako je važno da se slijedi ovakav tip prehrane gdje su najzastupljenije povrće, mahunarke i žitarice jer je upravo to put ka zdravoj hranjivoj prehrani u trudnoći. Prehrana u trudnoći mora sadržavati svaku od nabrojanih namirnica i uz to je potrebno primijeniti njihov pravilan omjer svakog dana kako bi se plod pravilno razvijao, ali i kako bi buduća majka bila zdrava i osigurala svom djetetu sve što mu treba.

Važan je nutritivni sastav hrane koju konzumirate i inače. Nije bitno u trudnoći jesti prekomjernu količinu hrane i uvećati porcije, već je bitna kvaliteta hrane koju jedete u trudnoći.

Prehrana u trudnoći i njen nutritivni sastav

Prehrana u trudnoći mora uključivati i dovoljnu količinu konzumiranja tekućine kroz čitav dan. Pravilna hidratacija i količinski dovoljna hidratacija je neophodan dio zdrave i pravilne prehrane. Kada planirate prehranu u trudnoći, jako je bitno uspostaviti pravilnu količinu kod hranjivih vrijednosti koje se unose. Potrebno je imati zdrav, ukusan i nutritivno bogat doručak za početak svakog dana kako biste izbjegli kasniji unos nezdravih namirnica kojih čak možda ni niste svjesni.

Prehrana u trudnoći obuhvaća i izbjegavanje određene vrste hrane ili nekih namirnica jer mogu biti loš i opasan odabir hrane koju konzumirate za vaše dijete. Trebate jesti puno voća i povrća, odnosno više povrća nego voća, kako biste sebi i djetetu pružali dovoljno vlakana, vitamina i minerala koji su važni za vas i vaše dijete.

Voće i povrće ne gube nutritivnu vrijednost aku su bili smrznuti pa to trebate imati na umu ako ne možete naći sezonsko svježe u trgovinama. Hrana prepuna proteina je glavni nutrijent koji pomaže djetetu da se tokom trudnoće razvija i raste u vama, jako je bitno da konzumirate dovoljno mesa, mahunarki, jaja i orašastih plodova.

Što prehrana u trudnoći ne obuhvaća

Kada je u pitanju prehrana u trudnoći, važno je naglasiti kako biste trebali neku hranu i namirnice izbaciti ili barem smanjiti njihov unos. Smanjite unos hrane prepune šećera kao što su čokolade, keksi, pudinzi, kolači, te sva gazirana i zaslađena pića. Šećer nije dobar te ne pruža nikakve hranjive tvari, a pritom doprinosi debljanju i razvoju karijesa.

Hrana sa zasićenim masnoćama povećava kolesterol, što nikako nije dobra vijest tokom trudnoće. Prehrana u trudnoći ne bi trebala obuhvaćati maslac, vrhnje, preljeve za salate, nepotrebne umake i slične namirnice. Zbog povišene masnoće u krvi možete razviti srčane bolesti koje nikako ne mogu donijeti dobro tokom trudnoće.

Kao što šećer nije dobar izbor kod prehrane tokom trudnoće, tako ni prezasoljena i dodatno soljena hrana jednako tako nisu zdrave. Zdrave navike su potrebne tokom trudnoće, dakle važno je i u trudnoći vaše zdravlje općenito. Treba izbjegavati unošenje alkohola, bilo kakvih opojnih droga i ukinuti pušenje. Kao što takve radnje mogu naškoditi vama, mogu naškoditi djetetu i njegovom pravilnom razvoju tokom i nakon trudnoće.

Tagovi: