Prehrana nakon operacije slijepog crijeva

Ljepota i zdravlje

Prehrana nakon operacije slijepog crijeva

Oporavak i prehrana nakon operacije slijepog crijeva

Operacija slijepog crijeva je danas rutinska operacija koja se obavlja pomoću malog kirurškog reza ili laparoskopski bez rezanja pod općom anestezijom. Poslije operacije normalno je osjećati slabost i potrebna je posebno prilagođena prehrana nakon operacije slijepog crijeva, koja treba biti lagana i jednostavna kako bi proces probavljanja hrane bio lakši. Trbuh nakon operacije može biti bolan i pomalo napuhnut, što je normalno.

Također je normalno i pojava dijareje, neugodnih plinova i zatvora. Oporavak od operacije traje od dva do četiri tjedna pa bi sukladno tome toliko dugo trebala biti primjenjivana i posebna prehrana nakon operacije slijepog crijeva. Sve upute o njezi i prehrani ćete dobiti od strane liječnika i sestara, od plana prehrane, aktivnosti koje smijete ili ne smijete obavljati. Prijeko vam je potreban odmor i značajnije biste trebali smanjiti vaše svakodnevne aktivnosti i izbjegavati bilo kakva naprezanja.

Ipak potrebna vam je aktivnost, ali ne pretjerana aktivnost. Da biste ubrzali oporavak i normalno funkcioniranje probavnog sustava hodanje će biti najidealnije jer se njime pokreće protok krvi u tijelu. Iznimno je važno i odmarati se i dobro naspavati jer će vas organizam nakon operacije tražiti više sna i odmora.

Prehrana nakon operacije slijepog crijeva i kako ona utječe na oporavak

Aktivnosti i prehrana nakon operacije slijepog crijeva trebaju biti prilagođene vašem tempu oporavka. Ne biste trebali nikako se naprezati jer će naprezanje nužno odugovlačiti period oporavka i smanjiti mogućnost dobrog i pravilnog oporavka. Naprezanjem bi vam mogli popucati konci na primjer i dovesti vas ponovo u bolnicu.

Najvažniji je unos tekućine, potrebno je da pijete puno vode i čajeva, samo pripazite čajevi ne smiju biti vrući i vreli, nego ohlađeni. Možete piti i sokove, ali za bolji oporavak voda i čajevi su najbolji. Gazirana pića su strogo zabranjena, kao i alkohol.

Prehrana nakon operacije slijepog crijeva trebala bi biti lakša nego vaša uobičajena prehrana. Upamtite da ne smijete opterećivati svoj želudac i probavni sustav hranom koja napuhava i izaziva plinove. Normalno je imati dijareju ili zatvor, pa stoga je unos vlakana iznimno važan dio prehrane. Bogati unos vlakana i dovoljna hidratacija su ključni za oporavak nakon operacije slijepog crijeva jer cijeli probavni sustav je samom operacijom nadražen i poremećen, te promijenjen i ne funkcionira u periodu oporavka kao inače.

Prehrana nakon operacije slijepog crijeva i što je najbolji odabir

Prehrana nakon operacije slijepog crijeva kako smo već naveli bi trebala biti bogata vlaknima i potrebno je piti dovoljno tekućine. Hraniti se možete kao i inače, ali nemojte konzumirati tešku hranu. Konzumiranjem lagane hrane vaša osjetljiva probava će to lakše i brže probaviti. Netko će biti više ili manje pogođen promjenama u procesima probavnog sustava i samog probavljanja hrane, pa će što neutralnija hrana biti idealno rješenje.

Kuhana sluzava riža, kuhana piletina, palenta, tost ili dvopek, jogurt i kefir, odličan su odabir kada je prehrana nakon operacije slijepog crijeva u pitanju. Zaključak je da bi hrana u periodu oporavka trebala biti prepuna vlakana, lagana, lako probavljiva i sa niskom razinom masnoća. Ako kroz hranu ne unosite dovoljno vlakna, možete piti suplemente svakodnevno koji su bogati vlaknima, naravno nakon što ste se posavjetovali sa liječnikom.

Također bi se trebali posavjetovati sa liječnikom vezano za uzimanje lijekova koje inače koristite zbog drugih tretmana ili ukoliko su vam potrebni lijekovi protiv bolova. Tablete općenito teško sjedaju na želudac i mnoge od njih utječu na probavni sustav, tako da je jako važno upoznati liječnika ako morate uzimati neke lijekove.

Tagovi: