Prehrana kod proljeva

Prehrana kod proljeva

Prehrana kod proljeva u djece

Do proljeva kod djece može doći iz više razloga, od probavne smetnje do netolerancije na određenu hranu. Nakon što liječnik postavi dijagnozu, djetetu treba osigurati hranu koja će omogućiti lakši oporavak. Prehrana kod proljeva u djece uključuje hranu meke teksture koja je lako probavljiva i ne doprinosi iritaciji. Općenito, ova vrsta prehrane u potpunosti isključuje začine, posebno one koji imaju jak okus. Svrha ovakve blage prehrane je što brže smanjiti smetnji i pridonijeti lakšem oporavku. Budući da prehrana kod proljeva ima veliki utjecaj na probavni proces, može se pravilno prilagoditi i dijete će se brže oporaviti.

Treba napomenuti da se ova vrsta prehrane koristi ne samo u slučaju proljeva, već i kada postoje neki drugi probavni poremećaji. Osim klasične nemasne domaće juhe, izbor sastojaka je sljedeći: banane, bijela riža, mrkva, krumpir. Treba izbjegavati hranu koja je teško probavljiva i nezgodna, poput graha i mliječnih proizvoda. S druge strane, pržena hrana se teško obrađuje i pogoršava simptome proljeva, zbog čega ju je važno zamijeniti kuhanom hranom.

Prehrana kod proljeva za odrasle, što jesti za brži oporavak

U odraslih osoba proljev može biti vrlo čest i ozbiljan problem. Postoji nekoliko uzroka proljeva, kao što su: trovanje hranom, crijevni poremećaji, nuspojave lijekova, probavne smetnje i prekomjerna konzumacija alkohola. Također, proljev može biti simptom bolesti, virusa, alergije, prekomjernog unosa magnezija ili vitamina C. Stoga je prehrana kod proljeva jedan od najvažnijih aspekata, jer osigurava smanjenje nelagode i crijevnih smetnji. Važno je biti svjestan simptoma i potražiti liječničku pomoć kada proljev traje dulje od nekoliko dana, ako su prisutni dehidracija, jaki bolovi u trbuhu i povišena temperatura.

Pravilna prehrana kod proljeva može pomoći u ublažavanju simptoma i sprječavanju komplikacija. Odaberite dobru zalihu tekućine, poput čaja i limunade bez šećera. Preporučamo namirnice koje su izvor visokovrijednih proteina, pripremu voća i povrća u obliku gustih juha i korištenje rižinog brašna. Oguljene jabuke, riža kuhana bez šećera, tost, krekeri, domaća pileća juha izvrsna je dijeta za proljev. Izbjegavajte šećere, slatkiše, kandirano i suho voće, sireve, maslac, ljute umake, grašak, alkoholna pića i kavu.

Dijetalna prehrana kod proljeva

Kada se pojavi proljev, svakako želite učiniti sve da ga se što prije riješite i spriječite postojeće probleme. Najbolji način da to učinite je da odaberete pravu prehranu koja će pomoći u smanjenju crijevnih poremećaja. Budući da je izbor hrane vrlo važan, treba se razmotriti dijetalna prehrana kod proljeva. Također, postoje namirnice koje treba izbjegavati, kao što su mliječni proizvodi i hrana s visokim udjelom masti jer mogu uzrokovati pogoršanje stanja. Obavezno pijte puno vode, jer česti proljevi dovode do dehidracije. Sljedeće namirnice trebaju biti glavna prehrana kod proljeva dok se ne počnete osjećati bolje.

Banane sadrže vrlo probavljive ugljikohidrate i pune su kalija. Osim toga, banane sadrže pektin, koji pomaže apsorbirati tekućinu u crijevima. Kuhana riža bez šećera idealna je dijeta za proljev, jer pomaže da se brzo riješi. Budući da proljev brzo dovodi do dehidracije, važno je konzumirati domaće juhe koje će pomoći tijelu da dobije hranjive tvari koje voda ne može osigurati. Pire krumpir na pari, bez mlijeka i maslaca, odličan je izbor jer je bogat kalijem i lako se probavlja.


Tagovi: