Dehidracija – uzroci, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Dehidracija - uzroci, simptomi i liječenje

Što je dehidracija?

Dehidracija se stanje tijela tj organizma kada vlada deficit tekućine u njemu odnosno kada je manjka tjelesne vode i elektrolita. Zdravo tijelo se sastoji od 70 posto vode i potrebno mu je dovoljno količine vode kao i hidratacije kako bi probava mogla normalno funkcionirati, održati zdravlje kože i izbaciti iz tijela sve nepotrebne toksine i druge otpade.

Ljudsko tijelo pod normalno gubi vodu tokom cijeloga dana bilo kroz znojenje ili mokrenje, no zato ga nadoknađuje kroz piće i hranu. Dehidracija tijela se dogodi onda kada čovjek više gubi vode nego što ga unosi. Kada u tijelu nema dovoljno vode, dolazi do poremećaj u njegovom funkcioniraju te se poremeti balans minerala u svim tjelesnim tekućinama. Najčešće su dehidraciji skloni novorođenčad, mala djeca kao i starije odrasle osobe, kao i osobe koje imaju dijabetes tip 2 jer često mokre, te osobe koje uzimaju diuretike često, no svatko može dehidrirati, posebice tokom toplih, ljetnih mjeseci.

Dehidracija – uzroci i simptomi

Najčešći uzročnici koji mogu kod osoba uzrokovati dehidracija su vam kada imate povišenu temperaturu tijela, kada imate proljev (posebice kronični oblik proljeva), kada povraćate (posebice ako je povezano s bolešću), kada se puno znojite zbog tjelovježbe, vanjske aktivnosti ili zbog posla, kada imate visoku razinu šećera u krvi (osobe koje imaju dijabetes) jer im to uzrokuje učestalo mokrenje, kada puno idete na zahod obaviti malu nuždu (što se može dogoditi ukoliko uzimate diuretic), i ako konzumirate alkohol (veliku količinu). Ponekad se može dogoditi da osobe ili jednostavno ne osjećaju žeđ ili jednostavno zaborave da moraju piti, što uglavnom bude slučaj kod male djece i starijih osoba.

Blaga i umjerena dehidracija (gubitak ukupne tjelesne tekućine od 1 do 2 posto, odnosno oko 5 posto) se može prepoznati p. simptomima poput povećane žeđi, suhim ustima, osjećaju pospanosti, smanjenjem znojenju kao i uriniranju, urin je intenzivne žute boje, imate glavobolju, suha vam je koža, i imate vrtoglavicu. Za umjereni oblik dehidracije se ovi simptomi mogu pogoršati.

Simptomi za teži oblik dehidracije su ozbiljno smanjenje ili prestanak uriniranja, tamnožuta ili narančasta boja urina, ozbiljna vrtoglavica, smanjeni krvni tlak, grčevi u nogama i rukama, mučnina, povraćanje, napadaj, brzi otkucaji srca i povišena temperatura tijela,

Dehidracija – liječenje i prevencija

Dehidracija se jedino može izliječiti i tretirati na način da se nadomjesti sva izgubljena tekućina i elektroliti. No, tretman i način liječenja se provodi u skladu s time koji je uzročnik dehidracije i koji oblike dehidracije imate. Ukoliko osoba ima proljev, povišenu temperature tijela ili povraća, dovoljno je da pijete vodu ili nešto drugo u manjim količina više puta tokom dana kako biste ponovno vratili razinu tekućine i elektrolita u balans. Osobe koje vježbaju i koje su dehidrirale dobro je piju napitke koje u sebi sadrže elektrolite. Za odrasle osobe i djecu koje su podosta dehidrirale bi trebali intravenozno unositi tekućinu i sol u tijelo. Ujedno izbjegavajte rad i vježbanje tokom vrućine i sunce ako ste dehidrirali.

Dehidracija se može izbjeći na način da svakodnevno unositi dovoljnu količinu vode kao i hrane koja u sebi sadrži vodu, te je bitno da tokom situacija poput proljeva, povraćanja, napornih poslova i vježbi, kod veoma hladnih i vrućih dana kao i kroz bolesti poput gripe unosite poveću količinu vode. Bitno je da pazite da djeca i starije osobe unose dovoljno vode, te nemojte piti alkohol tokom vrućih dana.

Tagovi: