Prehrana kod gihta

Ljepota i zdravlje

Prehrana kod gihta

Prehrana kod gihta i čimbenici koje treba uzeti u obzir

Kakav učinak ima prehrana kod gihta? Giht je bolan oblik artritisa koji se javlja zbog visoke razine mokraćne kiseline u krvi, zbog čega se kristali nakupljaju oko zgloba. Kada tijelo ne eliminira višak mokraćne kiseline, ona se nakuplja u krvi, stvarajući male kristale koji utječu na upalni proces. Kada se te naslage povećaju i počnu se taložiti u hrskavici i tetivama, uzrokuju giht. U više od 95% slučajeva uzrok gihta je povećana sinteza purina i smanjeno izlučivanje mokraćne kiseline putem bubrega. Dok su sekundarni uzroci genetske bolesti, dijabetes, hipertenzija i pretilost.

Ostali čimbenici rizika uključuju pretjeranu konzumaciju alkohola, psihički stres i traume. Giht je češći u muškaraca, a njegova prisutnost je veća u starijim dobnim skupinama. Također se povećava kod žena u postmenopauzi zbog gubitka estrogena. Karakterizira ga ponavljajuća bol zbog taloženja kristala u zglobovima i drugim tkivima. Zahvaćeni zglobovi uključuju nožni palac, rame, lakat, koljeno i zapešće. Budući da je ovaj metabolički poremećaj reverzibilan, giht je izlječiva bolest. Liječenje uključuje određeni stupanj usklađenosti s lijekovima, smjernicama i posebnom prehranom za giht. Prehrana kod gihta uključuje određena ograničenja na crveno meso i iznutrice, ribu, kupus, špinat, gljive, alkohol i pivo.

Prehrana kod gihta, što je dopušteno, a što ne

Što znači pravilna prehrana kod gihta? Mnoga istraživanja su pokazala da je giht najčešće uzrokovan nezdravim načinom života u kojem postoji neadekvatna prehrana s viškom namirnica bogatih purinom. Uravnotežena prehrana za giht smanjit će razinu mokraćne kiseline u krvi i mora biti usmjerena na kontrolu: pH urina, unosa purina i unosa fruktoze. Sukladno tome, pravilna prehrana za giht pomoći će u boljoj kontroli bolesti. Dok određena hrana povećava razinu mokraćne kiseline, kao što su meso i iznutrice, pekarski proizvodi, alkoholna pića i slatkiši, postoje namirnice koje smanjuju tu razinu i pomažu u liječenju.

Kada je u pitanju prehrana kod gihta, ona uvelike pomaže u smanjenju razine mokraćne kiseline u krvi. Posebna vrsta prehrane može značajno smanjiti rizik od bolnih napadaja gihta. Istodobno, može usporiti oštećenje zglobova. To uključuje odabir određenih namirnica. Konzumacija crvenog nemasnog mesa i nemasnih mliječnih proizvoda smatra se izvrsnim izvorom proteina. Hrana koja daje složene ugljikohidrate voće, povrće i cjelovite žitarice ima snažno protuupalno djelovanje.

Što je pravilna prehrana kod gihta

Pravilna prehrana kod gihta usporit će oštećenje zglobova i poboljšati cjelokupno zdravlje. Umjerena konzumacija mesa, smanjenje veličine porcija i šećera osnovni su temelji u liječenju i prevenciji gihta. Pretilost povećava rizik, pa su gubitak težine pravilna prehrana kod gihta ključni za smanjenje rizika od razvoja ove bolesti. Istraživanja sugeriraju manji unos kalorija i prehrane s ograničenom količinom purina, što smanjuje razinu mokraćne kiseline i napade gihta. Stoga treba razmotriti namirnice koje imaju pozitivne učinke na smanjenje i prevenciju rizika od gihta.

Prehrana bogata povrćem bez purina može biti od velike pomoći jer sadrži minerale, vitamine i vlakna koji ublažavaju negativne učinke. Neka istraživanja su pokazala bolju kontrolu bolesti ako se konzumiraju nemasni mliječni proizvodi. Treba uzeti u obzir i kavu jer ona smanjuje razinu gihta, ali treba imati na umu da njezina prekomjerna upotreba štetno djeluje na kardiovaskularni sustav. Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u masnoj ribi smanjuju upalu, blagotvorno djeluju i pružaju antioksidativnu potporu. Kvercetin, koji se nalazi u crnom čaju, jabukama i luku, djeluje protuupalno i vrlo je učinkovit u liječenju gihta. Vitamin C i E imaju značajan učinak na smanjenje razine mokraćne kiseline i povećanje njezine eliminacije putem bubrega.

Tagovi: