Vitamin C – Kada ga piti, gdje kupiti i čemu služi

Ljepota i zdravlje

Vitamin C - Kada ga piti, gdje kupiti i čemu služi

Kada je dobro konzumirati vitamin C

Vitamin C je najbolje konzumirati svakog dana kako biste održali zdrav imunitet i dali svome tijelu snagu. Najbolje ga je unositi svakog dana jer ga tijelo ne može skladištiti zbog njegove topivosti u vodi, no unosom može izvući sve korisno iz njega. Vitamin C može se konzumirati u hrani i piću i pritom utječe na buduće smanjenje simptoma bolesti i jačanje imuniteta. Iako ga možete kupiti i u obliku dodataka prehrani u obliku tablete za oralno uzimanje, kao šumeće tablete ili u prahu.

Ako mislite da ne možete svakodnevno uzimati dovoljnu količinu ovog vitamina kroz konzumaciju hranom i pićem, tada je najbolje da počnete uzimati ga kao dodatak prehrani u obliku koji vam najviše odgovara.

Ovaj vitamin se nalazi kao hranjiva vrijednosti u brojnim namirnicama, limunu, grašku, paprikama, brokuli, cvjetači, kupusu, jagodama, korabici, malinama, ribizli, borovnicama, rajčicama, naranči, mandarini, Kiwiju, nektarini, kumkvatu, grejpu, špinatu i brojnim drugim. Pokušajte ga i uz suplemente koje koristite konzumirati svaki dan kako biste dobili svoju dozu ovog vitamina koji vam je potreban na dnevnoj bazi.

Gdje kupiti vitamin C

Vitamin C u obliku suplementa možete kupiti u svim većim prodavaonicama, drogerijama i ljekarnama. To su suplementi za koje vam nije potreban recept niti posebna uputa liječnika. Možete ga uzimati svakodnevno prema preporučenoj dozi, međutim ne biste trebali više od 1000 mg vitamina C jer ga vaše tijelo neće moći razgraditi, a može vam izazvati probavne smetnje.

Vitamin C možete naći i u hrani. Dakle, u tom ga obliku možete kupiti u obližnjoj voćarni, ekološki uzgojeno voće i povrće u OPG-ovima, te u bilo kojem supermarketu ili manjem dućanu. Imajte na umu kako ovaj vitamin možete naći u hrani koja je zaleđena. Tako da ne očajavajte ako nema vašeg najdražeg voća i povrća u svježem obliku kojeg ima samo u sezoni.

Vitamini i sve hranjive tvari se zadržavaju u povrću i voću iako su oni zamrznuti. Ako ste se ipak odlučili za svakodnevno uzimanje vitamina C putem suplementa, savjetujete sa svojim ljekarnikom koji će vam preporučiti optimalnu dozu uzimanja vitamina C i proizvod koji je najkvalitetniji ili najcjenjeniji na tržištu.

Za što je dobar vitamin C

Vitamin C ima mnoge beneficije, a jedna od najvažnijih je njegovo učinkovito antioksidativno svojstvo. Uz to što je dobar antioksidans, pomaže u širenju krvnih žila te sprječava nastanak nakupina masti i štetnih tvari u njima. Sve to djelotvorno je u sprečavanju nastanka kardiovaskularnih bolesti općenito. Zbog svojih antioksidativnih svojstava sprječava starenje očiju, mišića i kože.

Ujedno potiče nastanak kolagena koji je važan za kožu i mišiće. Također, zbog tih svojstava on pomaže u borbi sa bilo kakvim štetnim tvarima koje se unose u naš organizam na bilo koji način. Učinkovita je pomoć i kod borbe sa alergijama te raznim upalama. On omogućava i učinkovitost u borbi sa sprječavanjem bilo kakve upale koja može prijetiti ljudskom tijelu.

Konzumacija vitamina C sa suplementima za dodatak željeza daje pozitivan učinak jer vitamin C potiče razgradnju željeza u tijelu ako ih se konzumira u isto vrijeme. Njihova svakodnevna konzumacija donosi mnoge beneficije neovisno uzimate li ga kao dodatak prehrani ili ga dobivate konzumacijom hrane.

Tagovi: