Kako obaviti redoviti pregled testisa kod kuće

Ljepota i zdravlje

Kako obaviti redoviti pregled testisa kod kuće

Pregled testisa treba obavljati svaki odrasli muškarac.

Baš kako se ženama uvijek preporučuje samopregled dojki da bi se na vrijeme moglo reagirati na eventualne dijagnoze, muškarci imaju sličnu obavezu kada su u pitanju njihovi testisi. Testisi su dio muškog spolnog sustava, bitni su za proizvodnju testosterona, kao i za proizvodnju muških spolnih stanica. Pregled testisa trebao bi se obavljati u sklopu sistematskog pregleda, no muškarci ga mogu obaviti i samostalno doma. Najbolje vrijeme za obavljanje tog pregleda je nakon tuširanja kada je koža skrotuma mekana i lako opipljiva. Pregled testisa služi kako bi se na vrijeme otkrila ikakva nepravilnost.

Najviše se upozorava na rak testisa, premda je to samo jedna od mogućih dijagnoza i ona najkritičnija. Osim takve dijagnoze, pregledom možete otkriti i ciste, fizičke ozljede, herniju, hidrokelu ili infekciju. Pregled svojih testisa neće biti nešto što će Vam prouzročiti nove brige, već upravo spriječiti nastanak onih puno većih. Budite savjesni i obavljajte pregled barem jednom mjesečno za apsolutno garanciju.

Kako obaviti redoviti pregled testisa kod kuće i koliko često?

Premda se pregledi testisa mogu brzo obaviti kod liječnika, mnogi muškarci bi ipak to sami obavljali. To može biti čak i bolja opcija jer ne uzima Vam puno vremena, a da svaki muškarac redovito obavlja pregled testisa kod liječnika, tko zna koliko bi oni slobodnog vremena uopće imali. Za redoviti pregled testisa kod kuće treba Vam vrijeme nakon tuširanja nakon što je skrotum najmekši. Kružnim pokretima opipajte cijelu površinu pojedinog testisa. Upoznajte se s anatomijom vlastitog tijela.

Ovo je vještina koja se zapravo uči – eventualne razlike u skrotumu i testisima moći ćete prepoznati tek kada počnete redovito obavljati pregled i upoznati ste sa svojim tijelom. Pregledi testisa ne bi Vam trebao uzeti više od 5 minuta. To je minimum koji možete napraviti za zdravlje svojih testisa, a može Vas spasiti puno gorih oblika bolesti i dijagnoza ukoliko reagirate tek kada se javljaju bolovi i drugi simptomi. Kao što smo rekli, rak testisa nije jedino što možete otkriti.

Što sve može otkriti pregled testisa?

Rak testisa je najgori slučaj, no on je zapravo vrlo rijedak. Pregledom testisa moći ćete na vrijeme uočiti promjene, poglavito kad je u pitanju povećanje testisa koje može biti uzrokovano s više strana. Postoji hernija koja se javlja kada crijevo prođe pored mišićnog zida u skrotum, isto tako i hidrokela što je bezbolno otečenje skrotuma koji se napuni vodom.

Ovi slučajevi lako se rješavaju uz pomoć medicine. Pregled testisa također može pomoći u otkrivanju infekcija za koje su zaslužne spolne bolesti. Redovitim pregledom možete na vrijeme primijeniti infekcije i time lakše doći do odgovora gdje ste ih pokupili (ranije otkrivanje znači manje seksualnih aktivnosti gdje ste bili u riziku). Pregled testisa je svakako nešto o čemu bi muškarci trebali voditi više računa – vrlo je jednostavno pregledati svoje testise, a time se mogu spriječiti različite komplikacije na vrijeme. Baš kao i kod žena i dojki, i muškarci imaju obvezu prema svojem tijelu stoga nemojte propustiti barem tu i tamo se pregledati.

Tagovi: