Rak testisa – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Rak testisa - uzrok, simptomi, liječenje

Rak testisa – uzrok

Rak testisa je rijedak oblik bolesti u usporedbi s drugim vrstama tumora muškog reproduktivnog sustava. Obično se javlja kod muškaraca u dobi između 15 i 50 godina. Određeni čimbenici povezani s ovom bolešću nisu pod kontrolom pacijenta, kao što su obiteljska anamneza, traume i ozljede. Kada se dijagnosticira rano, liječenje je u većini slučajeva uspješno.

Ovu bolest karakterizira abnormalni rast stanica i također je poznata kao tumor zametnih stanica. Na testisu se pojavljuje kvržica ili postoji oteklina u toj regiji koja se s vremenom povećava. Ova kvržica uzrokuju nelagodu, blagu bol u trbuhu i težinu u skrotumu. Postoje 2 vrste raka testisa, a to su neseminomatozni tumori koji se javljaju prije 30. godine života i seminomatozni tumori koji se javljaju u dobi od 30. do 40. godine i čine 40% slučajeva. Osim ovih, postoje i drugi, rjeđi oblici tumora. Rak testisa može brzo rasti i metastazirati u jetru i kosti.

Rak testisa, glavni simptomi

Da bismo bolje razumjeli što je rak testisa, moramo znati neke od glavnih simptoma ove bolesti. Karakterizira ga prisutnost male, tvrde bezbolne kvržice koja se nalazi na desnoj strani testisa. Ostali simptomi koji se javljaju u 40% pacijenata su promjena konzistencije testisa, tupa bol u preponama, gubitak spolne želje, rast i razvoj grudi. Rak testisa u uznapredovalim slučajevima manifestira se bolovima u donjem dijelu leđa, glavoboljom i otežanim disanjem. Ultrazvučnim pregledom bolest se može dijagnosticirati u ranoj fazi, kada se ne može napipati, te je potrebno otkriti njezinu prisutnost ili stadij.

Krvni testovi važni su za dijagnosticiranje i razumijevanje faze u kojoj se pacijent nalazi. Neki čimbenici, kao što su dob, Klinefelterov sindrom, kriptorhizam, trauma, prošlost, obiteljska anamneza, izloženost kemikalijama, virus humane imunodeficijencije (HIV) mogu povećati rizik od razvoja raka testisa. Budući da neki pacijenti nemaju simptome, jedna od najboljih vrsta prevencije je samopregled jednom mjesečno. Na taj način se mogu uočiti promjene veličine i osjetljivosti.

Rak testisa, liječenje

Rano otkrivanje raka testisa način je pronalaska tumora u ranoj fazi, što pruža veće šanse za izlječenje. Može se otkriti laboratorijskim i kliničkim pretragama, u slučaju da određeni simptomi i znakovi upućuju na bolest. Ako je rak agresivnog tipa, gdje je stopa umnožavanja tumorskih stanica visoka, može se lako dijagnosticirati i ima visoku stopu izlječenja.

U prvoj fazi, kada je rak testisa još uvijek ograničen na testis, nužni su kirurški zahvat i kemoterapija. Protokoli liječenja razlikuju se ovisno o vrsti i stadiju bolesti. Međutim, ako se otkrije nakon početne faze, gotovo uvijek se sastoji od kirurškog zahvata koji se naziva orhiektomija, koji uključuje uklanjanje zahvaćenog testisa s rezom u preponama. Budući da se rak testisa uglavnom razvija u muškaraca mlađih od 40 godina, šanse za izlječenje su u većini slučajeva velike. Procjenjuje se da je u oko 70% pacijenata čiji je rak ograničen na testis i nije se proširio na druge organe moguće uspješno izlječenje. Što se tiče posljedica operacije, može doći do poremećaja plodnosti i spolne funkcije.

Tagovi: