Poremećaji hranjenja – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Poremećaji hranjenja - uzrok, simptomi, liječenje

Poremećaji hranjenja, koji su uzroci?

Poremećaji hranjenja ozbiljna su stanja koja loše utječu na zdravlje, sposobnost funkcioniranja te zdravlje. Poremećaji hranjenja javljaju se kada se previše fokusirate na svoju težinu, hranu te oblik tijela a neki od poremećaja su bulimija, anoreksija i poremećaj prejedanja. Kod tih poremećaja dolazi do opasnosti da tijelo ne dobiva odgovarajuću prehranu što može dovesti do puno ozbiljnijih poteškoća.

Postoje mnogi čimbenici koji uzrokuju ovaj poremećaj. Neki od tih su biološki (mentalne bolesti), povijest bolesti, psihološki čimbenici, doživljavanje bilo kakve traume, čimbenici okoline, društvena gledišta i mnogi drugi.

Sve su to neki od čimbenika koji uzrokuju ovaj poremećaj. Ponekad nas prečeste rasprave o težini, razna uvjerenja, depresivna okolina, nisko samopoštovanje dovodi do neuredne prehrane koja uzrokuje ovaj poremećaj.

Ovaj poremećaj može dovesti do težih trajnih posljedica koje će se u budućnosti teško liječiti zato što veoma utječe na organske sustave kao što je mozak ili kardiovaskularni sustav.

Zbog pothranjenosti tijelo se hrani i razgrađuje vlastita tkiva.

Poremečaji hranjenja, najčešći simptomi

Poremećaji hranjenja se dijele na više poremećaja. Dva najpoznatija poremećaja su Anoreksija i Bulimija.

Anoreksija je jedan od najčešćih poremećaja hranjenja. Anoreksija je poznata i kao naglo te pretjerano gubljenje težine. Najčešće zbog raznih nezdravih dijeta te prekomjernog vježbanja a ponekad to bude i gladovanje. Anoreksične osobe nikada za sebe nisu dovoljno mršave te se uvijek vide kao ekstremno debelima. Kod ovakvog stanja osobe vrlo malo jedu te se to stanje može pojaviti u vrlo ranoj dobi.

Bulimija je poremećaj koji se odvija u ciklusima. Prvi ciklus je prejedanje nakon kojeg slijedi ciklus čišćenja ili neke druge radnje koje kompenziraju prejedanje. Bulimija je povezana s osjećajem gubitka kontrole nad jelom.

Poremećaji hranjenja obično dolaze kod mlađih osoba a naročito žena. Iako uzroci ne mogu biti točno definirani to su uglavnom osobe s psihološkim i medicinskim problemima. Većinom su to osobe s malo pouzdanja, osobe u depresiji, osobe s tjeskobom te osobe koje imaju poteškoća sa savladavanjem vlastitih emocija.

Poremećaji hranjenja, kako se izlječiti

Pošto su poremećaji hranjenja uglavnom psihološke prirode, prvi korak kod liječenja mora biti vlastito priznanje problema. Ovaj korak je jako težak, vjerojatno i najteži korak tokom liječenja. Ljudi koji misle da je gubitak težine najbitniji za njihovu sreću i karijeru će teško priznati da to nije tako. A čak i kada dođe do toga jako teško se riješiti starih navika.

Poremećaji hranjenja izazivaju i druge probleme osim unosa hrane koji se moraju isto tako liječiti. To se najviše odnosi na učenje novog načina nošenja s emocionalnom boli. Postoje mnoga druga bezbolnija rješenja za nositi se s takvom boli koja ne uključuju hranu.

Neki od tih načina su muzika, društvo, izlasci u pozitivnoj okolini te mnogi drugi.

Osoba mora otkriti tko je izvan svojih navika u prehrani.

Najbitnija stavka kod liječenja je svakako vlastiti stav i vlastita odluka koja će pokrenuti taj prvi korak u fazu liječenja.

I naravno uvijek je dobro potražiti pomoć najbližnjih.

Tagovi: