Anoreksija kod djece i odraslih – simptomi i liječenje

Anoreksija kod djece i odraslih - simptomi i liječenje

Što je anoreksija?

Poremećaji prehrane dio su naše svakodnevice, pod time ne mislimo samo na odabir krivog načina ishrane, već i na bolesti poput anoreksije i bulimije. Danas više nego ikada prije mnogi vode bitku s kilogramima koja često preuzme kontrolu nad životom osobe. Kada pričamo u poremećajima prehrane poput anoreksije ili bulimije važno je znati da su takvi poremećaji više od samog ograničavanja unosa hrane, oni su krajnosti u prehrambenim navikama koje se često očitavaju u primjeni raznih rigoroznih dijeta koje dovode organizam u stanje izjedanja.

Što je anoreksija? Osoba koja boluje od anoreksije se boji dobiti koji kilogram viška, točnije postoji "realni" strah od debljanja. Osobe koje pate od anoreksije imaju iskrivljenu sliku o samima sebi, točnije o svojoj težini kao i obliku tijela. Rezultat lažne uvjerenosti da imaju par kila viška dovodi do ne održavanja normalne tjelesne težine i dovodi do ograničavanja unosa hrane i gladovanja. Anoreksija je bolest u kojoj se unos hrane svodi na minimum dok se osjećaj gladovanja i pretjeranog vježbanja povećava.

Anoreksija, simptomi i prevencija

Naveli smo kako je anoreksija zapravo strah od debljanja, no anoreksiju je nekada teško prepoznati jer do gubitka kilograma se može doći na razne načine. Ipak, postoji nekoliko simptoma ili znakova koji mogu uputiti na to da osoba ima navedeni poremećaj prehrane. Bitno je na vrijeme prepoznati rane znakove anoreksije kako bi se izbjegao njen daljnji razvoj. Koji su simptomi anoreksije?

Kod osobe koja pati od anoreksije možemo primijetiti pothranjenost i nagli gubitak određenog broja kilograma, dolazi do opsesije hranom i povećava se opsesija za svakodnevnim vježbanjem, osoba svakodnevno provjerava svoju tjelesnu težinu i to do nekoliko puta dnevno, dolazi do kompulzivnog kontroliranja kalorijskih i nutritivnih vrijednosti namirnica, dolazi do izbjegavanja sve više namirnica, osoba se povlači iz društvenih aktivnosti, dolazi do razvoja depresije i letargičnosti.

Anoreksija se može odraziti ne samo u gubitku kilograma, osoba također doživljava i gubitak kose, dolazi po povećane dlakavosti na rukama i licu, nokti postaju lomljivi, ženama izostaje mjesečnica, dolazi do nepravilnih otkucaja srca i gubitka energije. Ukoliko se ne liječi ona može dovesti do otkazivanja organa i smrti. Kada pričamo o prevenciji, nažalost moramo reći da ne postoji određeni način kako možemo zaustaviti anoreksiju. Rano uočavanje simptoma kod određene osobe može pomoći u daljnjem razvoju.

Anoreksija, liječenje i pravilna prehrana

Osobu koja pati od anoreksije možemo opisati kao osobu koja je u svome razvoju izgubila barem 15 % svoje normalne tjelesne težine. Anoreksija kao bolest traži liječenje u dva koraka. Prvi korak je normaliziranje tjelesne težine, dok se drugi korak sastoji od psihoterapije koja uz sebe donosi dodatak lijekova za pomoć. U slučaju da je anoreksija kod osobe dosegla alarmantni stadij gdje se osoba boji debljine, gdje izostaje menstruacija, gdje dolazi do negiranja bolesti, tada nastupa hospitalizacija.

Kod liječenje anoreksije bitno je osobu vratiti na normalnu i optimalnu težinu. Jednom kada osoba dosegne svoju zdravu tjelesnu težinu tada se provodi određeni plan prehrane koji pomaže osobi da zadržava svoju težinu, ovdje se također provode i psihoterapije kako bi osoba mogla iznijeti svoje osjećaje. Neki oboljeli se nažalost godinama bore s navedenom bolešću, dok neki mogu pokazati brzi oporavak u roku od već par mjeseci. Kod borbe s vlastitom slikom ili viškom kilograma odgovor nikada ne bi trebao biti uskraćivanje hrane, već pričanje s stručnjakom i pravilna i zdrava prehrana.


Tagovi: