motion free

Acai Berry 900 - za vitku liniju i lijep izgled bez vježbanja

Izgubite do 10 kg u 4 tjedna

 • klinički ispitano i posve prirodno
 • ubrzava metabolizan
 • bez jo-jo efekta
 • dugotrajni rezultati
 • smanjuje viška masnoće
 • masti pretvara u mišiće
 • bez vježbanja i teškog napora

Poremećaji prehrane – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Poremećaji prehrane - uzrok, simptomi, liječenje

Što su poremećaji prehrane

Poremećaji prehrane ozbiljna su stanja koja negativno utječu na zdravlje pojedinca i svakodnevnu sposobnost funkcioniranja u različitim područjima života. Kada je prisutan jedan od ovih poremećaja, to znači prejedanje ili premalo jedenja. Među najčešćim su anoreksija, bulimija i kompulzivni poremećaj prejedanja. Većina poremećaja uključuje pretjeranu usredotočenost na tjelesnu težinu, izgled tijela i hranu, uzrokujući ozbiljna oštećenja probavnog sustava, kostiju i srca. Poremećaji prehrane obično se javljaju u adolescenciji i mlađoj dobi, ali se mogu razviti i u odraslih. Veća učestalost ovih poremećaja prisutna je u ženskoj populaciji zbog činjenice da je povezana sa standardom ljepote i društvenom prihvaćenošću. Što uzrokuje poremećaj prehrane? Glavni uzroci su povezani sa sociološkim i kulturnim aspektima.

Društveni pritisak da se pojedinac zadrži vitkim nije samo u estetskim standardima, već iu prisutnosti vrlo niskog samopoštovanja. To u konačnici povećava sklonost osobe razvoju anoreksije ili bulimije. Osobe s depresijom i opsesivno kompulzivnim poremećajem imaju predispoziciju za poremećaje prehrane. Glavni čimbenici rizika su emocionalna nestabilnost, hormonalni problemi, loše prehrambene navike i nisko samopoštovanje. Ne treba isključiti ni druge razloge, psihološke prirode.

Poremećaji prehrane, vrste i simptomi

Koji su najčešći poremećaji prehrane? Anoreksija je poremećaj prehrane koji uzrokuje iskrivljenje vlastitog tijela, imaginarnu pretilost, što rezultira restriktivnom dijetom, zlouporabom tjelovježbe i uzimanja laksativa. Među glavnim karakteristikama je sklonost odbijanju hrane. Ovaj poremećaj mršavljenja iznimno je opasan jer uzrokuje slabljenje kostiju, pad imuniteta, poremećaj menstrualnog ciklusa i srčanu aritmiju. Ponekad je čak i smrtonosna. Kada su u pitanju poremećaji prehrane, bulimija se smatra relativno opasnom. Karakterizira ga proces prejedanja gdje se unese veća količina hrane, prisilno povraćanje kao način pročišćavanja i druge metode (uporaba laksativa, pretjerana tjelovježba).

Glavni simptomi uključuju kroničnu upalu grla, osjetljivost zuba, želučani refluks, dehidraciju, gastrointestinalne poremećaje. Kompulzivni poremećaj prehrane je psihički poremećaj u kojem je glavna karakteristika kompulzivno hranjenje. No, za razliku od bulimije, osoba ne sprječava proces debljanja. U osnovi postoji nekontrolirana želja za jelom i čovjek ne može stati ni kad je sit. Konzumirana hrana je kalorična, u obrocima dominira masna hrana i puno slatkiša. U osnovi, ovaj poremećaj je povezan s emocionalnim problemima. Glavni simptomi su pretjerani apetit, hrana kao jedini izvor emocionalnog užitka, prebrzo jedenje, nemogućnost razlikovanja gladi od želje za jelom.

Kako se liječe poremećaji prehrane

Kada se pojavi bilo koji od simptoma, potrebno je potražiti stručnu pomoć. Bez obzira na vrstu, poremećaji prehrane zahtijevaju brz početak liječenja, jer ova stanja nose veći rizik od zdravstvenih komplikacija. Također postoji povećan rizik od depresije i anksioznosti. Liječenje poremećaja prehrane uključuje vraćanje ispravnih obrazaca vezanih uz vrijeme i količinu hrane, vraćanje normalne tjelesne težine na temelju dobi pojedinca. Budući da su poremećaji prehrane iznimno složeni, zahtijevaju stručnu pomoć i liječenje tima nutricionista i endokrinologa.

Liječenje uključuje i psihoterapiju koja će poboljšati ponašanje u odnosu na hranu i tijelo, a potrebna je i primjena lijekova protiv anksioznosti. Plan liječenja je prilagođen individualnim potrebama pojedinca. Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda i laboratorijskih pretraga. Kada je riječ o kompulzivnom poremećaju hranjenja, on dugoročno ugrožava funkcioniranje organizma, što zahtijeva posebnu pažnju i mjere liječenja. Tijekom liječenja bilo kojeg od ovih poremećaja neophodna je podrška bliskih članova obitelji i prijatelja. Na taj način će osoba razumjeti svoje stanje i moći prevladati postojeći problem.

Tagovi:

motion free

Acai Berry 900 - za vitku liniju i lijep izgled bez vježbanja

Izgubite do 10 kg u 4 tjedna

 • klinički ispitano i posve prirodno
 • ubrzava metabolizan
 • bez jo-jo efekta
 • dugotrajni rezultati
 • smanjuje viška masnoće
 • masti pretvara u mišiće
 • bez vježbanja i teškog napora