Kako se boriti protiv anoreksije

Kako se boriti protiv anoreksije

Kako se boriti protiv anoreksije i što ju uzrokuje

Anoreksija nervoza je psihijatrijski poremećaj koji se karakteriziran velikim gubitkom tjelesne težine kao i strahom od dobivanja na težini. Ovaj poremećaj obično utječe na mlade žene, iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi i kod obadva spola. Iako se uzroci anoreksije ne mogu jednoznačno utvrditi, smatra se da je ova bolest obično posljedica kompleksne kombinacije bioloških, psiholoških i društvenih čimbenika. Biološki čimbenici koji mogu doprinijeti razvoju anoreksije uključuju genetske predispozicije, promjene u kemikalijama u mozgu koje kontroliraju apetit i raspoloženje, te različite hormonalne poremećaje. Psihološki čimbenici su također važni, a to mogu biti visoka razina perfekcionizma, nisko samopouzdanje, loša slika svojeg tijela, depresija, tjeskoba i trauma. Društveni čimbenici, poput pritiska društva da izgledamo na određeni način, kulture koja glorificira mršavost i kritike iz okoline, također mogu doprinijeti razvoju anoreksije. Kombinacija ovih čimbenika može dovesti do anoreksije te kako se boriti protiv anoreksije može btii izazov. Osobe koje boluju od anoreksije često imaju izrazito nisku tjelesnu težinu, poremećaj prehrane, osjećaj kontrole nad hranom i težinom te poteškoće s funkcioniranjem u svakodnevnom životu. U nastavku ćemo otkriti kako se boriti protiv anoreksije i kako ju možete prepoznati.

Kako se boriti protiv anoreksije i kako ju prepoznati

Anoreksija nervoza je ozbiljan poremećaj koji je karakterizirana različitim simptomima. Simptomi se razvijaju postupeno, a osoba koja boluje od anoreksije često ne prepoznaje ili odbija priznati da ima problem. Međutim, uobičajeni simptomi anoreksije su brzi i nezdravi gubitak tjelesne težine, strah od dobivanja na težini, opsjednutnost sa svojom težinom, loša slika svojega tijela gdje se vide kao predebele ili nepoželjne, slabost, iscrpljenost, promjene u ponašanju vezano uz hranu poput izbjegavanja obroka, ograničenog unosa hrane, izbjegavanje hrane koja sadrži više kalorija, prekomjerno vježbanje, korištenje laksativa ili diuretika, izostanak menstruacije i hormonalni poremećaj, te razvoj depresije, anksioznosti, poremećaja raspoloženja i poteškoće u socijalnom funkcioniranju. Ukoliko primijetite neke od ovih simptoma u sebi ili u nekome drugome, odmah potražite stručnu pomoć i podršku. Anoreksija je ozbiljan poremećaj koji zahtijeva dugotrajno liječenje i upravljanje, te kako se boriti protiv anoreksije može biti veoma izazovno i teško. U nastavku ćemo reći kako se boriti protiv anoreksije i pobijeditit ovaj poremećaj prehrane.

Kako se boriti protiv anoreksije uz razne metode liječenja

Kako se boriti protiv anoreksije se može postići uz posebno isplaniran plan liječenja. Važno je da osoba koja boluje od anoreksije dobije individualiziran plan liječenja koji je prilagođen njihovim specifičnim potrebama i zahtjevima. Kako se boriti protiv anoreksije se uglavnom sastoji od psihološkog, medicinskog i nutritivnog liječenja. Psihološko liječenje obično uključuje terapiju razgovorom, a cilj joj je da se pomogne osobi kako bi bolje razumijela svoj poremećaj prehrane, kako bi ga mogla identificirati i promijeniti svoje nezdrave obrasce razmišljanja i ponašanja i nauči kako upravljati svojim emocijama. Najčešće se koristi kognitivno bihevioralna terapija koja je dokazano učinkovita u liječenju anoreksije. Osobe s anoreksijom često imaju i druge zdravstvene probleme, poput poremećaja srčanog ritma, osteoporoze, niskog krvnog tlaka i problema s probavom. Stoga, osim psihološkog liječenja, potrebno je i medicinsko praćenje i liječenje. Nutritivno liječenje sastoji se od planiranja uravnotežene prehrane i povećanja unosa kalorija i hranjivih tvari kako bi se postigla zdrava težina i promijenio obrazac prehrane.


Tagovi: