Poremećaj ličnosti – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Poremećaj ličnosti - uzrok, simptomi i liječenje

Što je poremećaj ličnosti?

Poremećaj ličnosti možemo opisati kao poremećaj koji se odvija u glavi pojedinca. Navedeno stanje se krene razvijati već tijekom ranog djetinjstva pa sve do adolescencije i odraslog doba. Navedeni poremećaj se danas grupira u tri skupine: prva skupina je afektivna nestabilnost, druga skupina je nekontrolirano ponašanje, treća skupina su poremećeni odnosi. Sami poremećaj ličnosti bitno utječe na osjećaje osobe koja ga ima, ono će mijenjati njegovu percepciju i njegovu procjenu koja se odnosi na druge kao i sebe. Smetnje koje se pojavljuju u obrascima takvog ponašanja utječu na svakodnevno funkcioniranje osobe.

Navedeni poremećaj nosi navedeno ime jer stanje graniči između neurotskih i psihotičnih poremećaja. Osnova navedenog poremećaja je emotivna nestabilnost koja će dovesti do prekomjernog stresa i potencijalnog nastanka većih problema. Mnogi od nas u određenom dobu svog života iskuse niz simptoma koji su popraćeni sa psihičkim poremećajima, ali stanje postaje ozbiljno onda kada ono počne ometati svakodnevno funkcioniranje i kada se krenu događati ekstreme u ponašanju.

Što je okidač za navedeno stanje? U današnjem svijetu je to svakako promjena načina života koja se odvija unutar društva, promjene utječu na svaku osobu. Promjene zahtijevaju prilagođavanje, i često mnogi nisu spremni na njih. Najvažnija stavka u liječenju osoba koje pate od navedenog stanja je prvo njihova obitelj. Mnogi će kritizirati oboljelu osobu s frazama “To je sve u tvojoj glavi, to je sve faza”, ali treba imati na umu da ovo nikako ne pomaže i da narušava već i pomalo narušeno povjerenje.

Poremećaj ličnosti simptomi

Kod dijagnosticiranja poremećaja ličnosti osoba mora zadovoljiti 5 od 9 kriterija, ili problema s kojima se osobe u navedenom stanju susreću. Kriteriji po kojima se utvrđuje poremećaj su sljedeći: Osoba očajnički ne želi biti napuštena, bilo da se radi o stvarnom ili zamišljenom scenariju. Nestabilni odnosi s drugima oko sebe, spominje se crno bijeli način razmišljanja koji nema sredine i sve se svodi u krajnost. Poremećaj identiteta i nejasna slika o sebi. Impulzivnost koja graniči s autodestruktivnim ponašanjem poput ovisnosti. Suicidalno ponašanje i samoozljeđivanje.

Osjećaj praznine unutar sebe. Pojava intenzivnog bijesa koji rezultira nasilnim ponašanjem. Prolazna paranoja koja sa sobom nosi osjećaj depresije i zatvaranja u sebe. Poremećaj ličnosti se opisuje kao strah od samoće, tako osobe koje imaju navedeni poremećaj će radije ostati u disfunkcionalnom odnosu nego ostati sami. Većina osoba koje pate od poremećaja ličnosti zapravo nikad ne razviju osjećaj samoga sebe, ne kreiraju vlastiti identitet već se vode svojim mislima i ponašanjem.

Sami poremećaj ličnosti kod osobe donosi želju da prevlada negativno mišljenje o sebi tako da traži određene uloge. Ovakve osobe su često opsjednute svojim fizičkim izgledom. Najteži simptom navedenog stanja je svakako autodestruktivno ponašanje, često se pojavljuju radi osjećaja tjeskobe. Današnja istraživanja pokazuju kako se u 45% slučajeva kod poremećaja osobnosti pojavljuje i afektivni bipolarni poremećaj. Danas postoje nagađanja sa znanstvene strane kako su navedeni poremećaj i inteligencija povezani.

Poremećaj ličnosti liječenje

Prvi korak je svakako prepoznavanje i razumijevanje problema. Primarna terapija ili liječenje za poremećaj ličnosti je aktivna psihoterapija. Postoji i farmakoterapija koja se svodi na liječenje lijekovima ako osoba ne može kontrolirati svoje emocije. Ako se uvidi da je osoba sklona suicidalnom ponašanju tada postoji mogućnost hospitalizacije dok se stanje ne normalizira, točnije dok se osoba ne dovede u stanje samokontrole. Važno je promijeniti obrazac ponašanja i način razmišljanja kod oboljele osobe kako se poremećaj ne bi nastavio.

Da bi promjena nastupila potrebno je doprijeti do nastanka problema i zaviriti u navike osobe koje su nastale radi utjecaja obitelji, okoline. Učinkovitost u liječenju poremećaja ličnosti dokazale su sljedeće terapije: Dijalektičko-bihevioralna terapija, psihoterapija koja je temeljenja na mentalizaciji, psihoterapija koja je usmjerena na transfer i opće psihijatrijsko upravljanje. Najveći problem u liječenju stvara pacijentova potreba za konstantnim autodestruktivnim ponašanjem. Liječenje navedenog poremećaja je uvelike još neistraženo, najbolje rezultate kod liječenja mogu samo postići terapeuti koji imaju iskustvo.

Svaki poremećaj ličnosti je novi slučaj jer se radi o drugačijoj osobi, zato je svako liječenje zapravo izazov za terapeute. Kada zatražiti stručnu pomoć? Negativne emocije su prirodna stanja i kao takva ne zahtijevaju stručnu pomoć, no ukoliko ona krenu ometati svakodnevni život onda je riječ o problemu. Mnogi smatraju da najbolje poznaju sami sebe i da znaju zašto su reagirali na određen način. I dok to može biti istina, ponavljanje negativnog ponašanja će zahtijevati mišljenje stručnjaka koji će procijeniti mentalno zdravlje.

Tagovi: