Policitemija – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Policitemija - uzrok, simptomi i liječenje

Što je policitemija?

Unutar krvne slike utvrđuje se količina eritrocita u tijelu, što omogućuje kvalitetnu procjenu krvnih sastojaka. U zdravom tijelu koncentracija eritrocita mora biti na određenoj razini. To se odnosi i na analizu krvi, koja je jedna od osnovnih dijagnostičkih pretraga i koja se mora raditi najmanje jednom godišnje. Svake minute u tijelu se proizvodi otprilike 2,6 crvenih krvnih stanica.

Za njihovu proizvodnju potrebni su željezo, vitamini i folna kiselina. Velike količine crvenih krvnih stanica mogu ukazivati na prisutnost mnogih bolesti. Premalo crvenih krvnih stanica povezano je s općim slabljenjem organizma jer je njihova funkcija transport kisika iz pluća u tkiva. Ali kod nekih ljudi dolazi do prekomjerne proizvodnje crvenih krvnih stanica, što je karakteristično za bolest koja se zove policitemija. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali je najčešća u dobi između 40 i 70 godina. Simptomi policitemije variraju, a liječenje ovisi o stadiju bolesti. Policitemija se često javlja kod pušača, osoba s respiratornim i srčanim problemima, ali i kod osoba koje žive na velikoj nadmorskoj visini.

Policitemija, uzroci i simptomi

Utvrđeno je da postoji genetska predispozicija za nastanak policitemije, a žene obolijevaju znatno češće od muškaraca. Kada je policitemija posljedica poremećaja mehanizama odgovornih za sintezu homoglobina, radi se o primarnoj policitemiji, nazvanoj Polycythemia Vera, koja se dijagnosticira nakon isključivanja sekundarnih uzroka. S druge strane, kada osoba dobije policitemiju kao nastavak osnovne bolesti poznata je kao sekundarna. U sekundarnoj policitemiji, prekomjerna proizvodnja crvenih krvnih stanica potiče bolesti dišnog sustava i bubrega. Simptomi policitemije ovise o težini bolesti.

U slučaju da osoba nema drugih većih zdravstvenih problema, policitemija ne ukazuje na prisutnost koja bi skrenula pozornost na sebe. Ali kada dođe do povećanja broja krvnih stanica, javljaju se: glavobolja, vrtoglavica, crvenilo lica, šaka i stopala. Uzrokuje povećanje viskoznosti krvi, što dovodi do povećanog rizika od tromboze. Neki od drugih znakova koji se mogu identificirati su arterijska hipertenzija, otežano disanje, smetnje vida. Osim ovih simptoma, ova bolest predstavlja veliku prijetnju za zdravlje jer može dovesti i do srčanog udara.

Kako se liječi policitemija

U velikom broju slučajeva bolest se otkriva analizom, jer pacijent nema simptome. U situaciji kada postoje navedeni simptomi može se posumnjati na policitemiju, pa se provode određene pretrage i istraživanja. Policitemija obično ne zahtijeva hitnu intervenciju. Ali kada se to dogodi, važno je pratiti pacijentove vitalne znakove i stabilizirati ih. Također je važno spomenuti stručnjacima postoji li konzumacija duhana i droga. Liječenje policitemije uključuje smanjenje hemoglobina na normalan broj crvenih krvnih stanica. Ublažavanje simptoma uključuje uzimanje lijekova.

Može li se policitemija spriječiti? Iako se nasljedni čimbenici ne mogu spriječiti, postoje uzroci rizika koji se mogu kontrolirati, kao što su suzbijanje, pušenje, smanjenje hrane bogate željezom i prekomjerna konzumacija alkohola. Pušačima koji imaju ovo stanje savjetuje se da prestanu pušiti, dok se pacijentima s hipoventilacijskom pretilošću preporučuje promjena načina života i prehrane. To znači izbaciti namirnice koje sadrže željezo, vitamin E i vitamin K. Preporuča se konzumiranje 2 litre vode dnevno te hrane bogate vitaminom C.

Tagovi: