PMS simptomi

Ljepota i zdravlje

PMS simptomi

Što je PMS i zašto se javlja?

Predmenstrualni sindrom ili skraćeno PMS je termin kojim označavamo širok spektar razno raznih fizičkih, psihičkih kao i emocionalnih promjena koje se javljaju kod žena tjedan do dva prije samog početka menstruacije. Danas gotovo 90% žena tvrdi kako osjećaju određene promjene i simptome u navedenom periodu, dolazi do promjena raspoloženja, pada koncentracije, bolova u grudima, osjećaja nadutosti. pojava grčeva itd.

Simptomi ovise od žene do žene, oni također mogu biti blaži i kratkotrajni ili jačeg intenziteta i dugotrajniji. Neovisno o tome u kojem obliku dolaze, oni svakako utječu na svakodnevne aktivnosti svake žene. I dok većina žena osjeća određene promjene i simptome prije menstruacije, s druge strane postoji manjina koja kroz cijeli menstrualni ciklus prođe bez ikakvih promjena u tijelu.

Simptomi koje donosi PMS često prestaju samo nekoliko sati prije početka menstruacije, no isto tako mogu potrajati i do nekoliko dana nakon menstruacije. I dalje nije poznat pravi razlog zašto dolazi do nastanka simptoma, ali pretpostavlja se da je ono povezano s promjenama razine spolnih hormona u ženskoj krvi. Estrogen i progesteron se mijenja u različitim fazama ciklusa što dovodi do velike osjetljivosti kod žena.

Neke pretpostavke nagađaju kako manjak kalcija i magnezija, kao i serotina imaju utjecaj na nastanak simptoma. Bez obzira na navedene teorije, i dalje se ne zna zašto neke žene bolje podnose navedenu fazu ciklusa a neke ne. Svakako se preporučuje da žene tijekom navedenog perioda budu manje aktivne i da se malo više posvete odmoru.

Koji su najčešći PMS simptomi?

Naveli smo kako tijekom PMS – a žena može osjetiti razne fizičke, psihičke i emocionalne promjene. Neke žene će navedene promjene osjećati intenzivno, dok će neke žene proći kroz simptome sasvim normalno. Najčešći fizički simptomi dolaze u obliku: Natečenosti i bolova u grudima, povećanje tjelesne težine i otečenosti, dolazi do probavnih smetnji poput zatvora ili proljeva, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, nesanica i umor, pojačano znojenje tijekom noći i dana, povećana osjetljivost na mirise i zvukove, bolovi u donjem dijelu trbuha i leđa.

Najčešći psihološki simptomi su: Nervoza, depresija i tuga, nemir, nagle promjene raspoloženja, povećani apetit, smanjenje i gubitak koncentracije, agresivnost, tjeskoba i anksioznost, napadaji plača. PMS je kod svake žene pomalo drugačiji, točnije iako se pojavljuju kod 90% žena neće svaka žena jednako osjećati svaki simptom.

Primjerice neka žena će imati povećani apetit dok će druga žena radi osjetljivosti na mirise izbjegavati jesti određenu hranu. Predmenstrualni sindrom često dolazi tjedan do dva prije menstruacije, i dobra je stvar što se danas ženama nude razne solucije kako bi što bezbolnije prošle kroz navedeni period. Solucije dolaze u obliku konzumacije razne hrane, pića i suplemenata.

Kako ublažiti simptome PMS – a?

Danas postoje mnogobrojni načini kako žene mogu ublažiti simptome PMS– a. Savjetuje se kako bi bilo poželjno izbjegavati tešku i masnu hranu tokom navedenog perioda. Zašto? Iako većina žena ima povećani apetit, šećer i sol će samo pridonijeti lošem osjećaju. Junk food, čipsevi i grickalice, kolači i čokoladice će samo uzrokovati nagli rast i pad šećera što pridonosi osjećaju lošeg raspoloženja.

Sol u hrani također povećava nadutost. Kod prehrane u predmenstrualnom sindromu važno je odabrati kvalitetne ugljikohidrate, proteine i zdrave masti. Ovakva prehrana će regulirati razinu serotonina koji je glavni za dobro raspoloženje. Važno je piti puno tekućine u obliku vode i biljnih čajeva koji imaju umirujući efekt na organizam.

Stručnjaci savjetuju i blagu fizičku aktivnost, vježbanjem se oslobađa endorfin koji smanjuje bol. Kako bi žene ublažile PMS sindrome isto tako u sebe mora unašati dovoljne količine B vitamina koji podižu raspoloženje i smanjuju pojavu nesanice. Konzumacija magnezija je također poželjna radi svojeg umirujućeg efekta na mišiće. Danas se žene najčešće za vrijeme navedenog perioda okreću konzumaciji raznih analgetika.

Tagovi: