Plivit d3 – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Plivit d3 - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Plivit d3 za novorođenčad i malu djecu

Vitamin d sudjeluje u izgradnji kostiju, regulira metabolizam kalcija u organizmu i svaka stanica ima receptore za vitamin d. Plivit d3 za novorođenčad i malu djecu se daje već od drugog tjedna života, za prevenciju rahitisa, a trudnicama i dojiljama zbog povećanih potreba. Nadoknada ovog vitamina je naročito važna u hladnijem dobu godine kada je manje sunca, jer ljudsko tijelo jedino izlaganjem suncu može proizvoditi vitamin d, a dio se unosi i kvalitetnom prehranom.

Ako trudnice i dojilje uzimaju druge vitaminske pripravke, naročito ako su to multivitamini, trebaju provjeriti udio vitamina d. Plivit d3 pomaže apsorpciju i maksimalno iskorištavanje kalcija i fosfata u tijelu, a kalcij je bitan za izgradnju kostiju. Novorođenčadi treba davati 2 – 5 kapi vitamina d ili po preporuci liječnika. Trudnice, dojilje i djeca sa navršenih dvije godine uzimaju dvije kapi vitamina d na dan. Ustanovljeno je da vitamin d povoljno djeluje i na druge funkcije u organizmu, a ne samo na izgradnju kostiju.

Plivit d3 nema nuspojava osim ako dođe do predoziranja

Obratite pažnju da je predoziranje kod odraslih vezano uz dugotrajno uzimanje vitamina d (nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci), a kod djece i nakon dužeg uzimanja, ali se može pojaviti i nakon jednokratne prevelike količine. Plivit d3 nema nuspojava osim ako dođe do predoziranja, kod odraslih može nastupiti nakon uzimanja 20000 – 60000 I. J. kroz duži period, a kod djece nakon uzimanja 2000 – 4000 I. J. kroz duže vrijeme ili ako djetetu jednokratno date preveliku količinu lijeka.

Plivit d3 predoziranjem izaziva zatvor, mučninu, povraćanje ili proljev, što je češće reakcija kod djece. Ostali simptomi predoziranja su češće mokrenje, suhoća usta, slabost, glavobolja, gubitak apetita ili hiperkalcemijom koja može kalcificirati bubrege, krvne žile, druga meka tkiva, izazvati visoki krvni tlak, a u težim slučajevima dovesti do zatajenja srca ili bubrega. Kod djece može biti zaustavljen rast, zato odmah treba prestati uzimati vitamin d3, a u prehrani koristiti namirnice siromašne vitaminom d. iako tegobe mogu biti prisutne još neko vrijeme jer vitamin zaostane u masnim tkivima.

Plivit d3 i posebne mjere opreza

Kako i kod svih lijekova treba se držati uputa o lijeku i preporuka liječnika. Plivit d3 i posebne mjere opreza se prije svega na hiperkalcemiju (odmah prestati uzimati vitamin d3), moguće je u hrani unositi velike količine vitamina d (mlijeko, jaja, riblje ulje, riba), ako još uzimate i multivitamine, hiperkalcemija je moguća. Novorođenčad je još osjetljivija, pa je potreban još veći oprez, kao i kod srčanih bolesnika i osoba sa bubrežnim kamencima ili drugim bubrežnim bolestima.

Ako uz plivit d3 uzimate i puno drugih lijekova za neke druge bolesti posavjetujte se sa svojim liječnikom, jer lijekovi sa povećanim udjelom kalcija ili diuretici mogu također izazvati hiperkalcemiju. neka mineralna ulja, neomicin, kolestiramin i kolestipol blokiraju apsorpciju vitamina d3 iz probavnog trakta. Lijekovi protiv konvulzija (antikonvulzivi, fenitoin, barbiturati) smanjuju djelovanje vitamina d. Lijekovi za neutraliziranje želučane kiseline (antacidi) koji sadrže magnezij uz vitamin d3 mogu izazvati hipermagnezemiju. No, u većini slučajeva vitamin d u propisanim dozama ne izaziva nikakve nuspojave.

Tagovi: