Fenitoin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Fenitoin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Za neke vrste epilepsije fenitoin je najbolji antiepileptik

Epilepsija pogađa neke ljude valjda od postanka svijeta, na puno mjesta se spominje čak i u bibliji i drugim starim tekstovima. Znanost intenzivno proučava epilepsiju, ali još uvijek nisu poznati svi mehanizmi nastanka epilepsije. Epilepsija se liječi raznim antiepilepticima, a za neke vrste epilepsije fenitoin je najbolji antiepileptik, a njegovo antiepileptičko djelovanje je poznato još od 1908 godine, no tek od 1938 godine je poznato antikonvulzivno djelovanje, a bez sedativnog i hipnotičnog učinka kao kod barbiturata.

Epileptičari i vole fenitoin upravo zato što ih ne uspavljuje i ne čini pasivnima i tromima što je najčešća nuspojava drugih antiepileptika. Lijek je odobren 1953 godine u SAD-u, ali s istekom patenta pojavilo se na farmaceutskom tržištu mnogo generičkih lijekova koje sadrže istu aktivnu ljekovitu tvar. Ovo je lijek za sprječavanje epi-napada i obično se uzima do tri doze dnevno. Obično se terapija započinje malim dozama koje se po potrebi povećavaju, a lijek se uzima sa punom čašom vode.

Fenitoin se koristi za liječenje epilepsije i prevenciju

Obzirom da postoji više vrsta epilepsije, koristi se i više vrsta epileptika. Ako bolesnik može uzeti lijek usred akutnog epi-napada ili ga koristi dok je bolest u mirovanju, to znači fenitoin se koristi za liječenje epilepsije i prevenciju potencijalnih novih napada, ali za neke srčane bolesti, neurološke bolove i traume mozga. Lijek ja slabo topiv u vodi, aktivna tvar ostaje u tijelu i do 60 sati, razgrađuje se u jetri, a iz tijela izbacuje sa žuči kroz stolicu.

Fenitoin ima nuspojave, ali su mnoge od njih povezane s dozom koju pacijent uzima, zato se smanjivanjem doze smanjuju ili ublažavaju i nuspojave, a dozu određuje liječnik. Moguće nuspojave su problemi s desnima (zubno meso), promjene u pigmentaciji kože, pojačana dlakavost, promjene u krvnoj slici, teškoće u radu jetre, kožne pojave kao što su osip, svrbež i crvenilo mogu ukazivati na alergijsku reakciju, tada treba odmah prestati uzimati lijek i javiti se svom liječniku.

Fenitoin u trudnoći, tijekom dojenja i kod djece

Posebne mjere se primjenjuju za trudnice sa epilepsijom, tim više što se, osim u slučaju alergijske reakcije, antiepileptici se ne smiju naglo prestati uzimati. Zato fenitoin u trudnoći, tijekom dojenja i kod djece mora biti doziran u niskim dozama i pod liječničkim nadzorom. Trudnicama se smanjuje doza na na minimum, dojiljama lijek ne ulazi u mlijeko ili ulazi u minimalnim količinama, pa ga smiju uzimati, ali bebu ipak treba kontrolirati, naročito spavanje i dobivanje na težini.

Djeca fenitoin mogu uzimati, ali u strogo propisanoj dozi, ali vodite računa da se ovaj lijek ne smije kombinirati sa drugim antiepilepticima. Treba voditi računa i o interakciji s drugim lijekovima koje pacijent uzima, jer neki antibiotici smanjuju učinak ovog lijeka. Interakcija je moguća s lijekovima protiv HIV-a, nekim analgeticima, lijekovima za gljivične infekcije, antidepresivima. Alkohol i lijekovi ne idu zajedno, pa nije preporučljivo pijenje ni uz ovaj lijek, a fona kiselina ili vitamin B9 također mu smanjuju učinak.

Tagovi: