Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav

Peckanje očiju – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Peckanje očiju - uzrok, simptomi, liječenje

Peckanje očiju i koji su najčešći uzroci i simptomi?

Kada se pojavi osjećaj peckanja očiju, prvi poriv je da ih protrljamo u nadi da ćemo smanjiti ovaj neugodan osjećaj. Peckanje očiju može nastati radi više mogućih uzroka, točnije oni mogu varirati. Kako izgledaju simptomi pečenja očiju? Osjećaj peckanja se može pojaviti sam ili uz dodatne simptome u koje često ubrajamo manji ili jači osjećaj svrbeži, isto tako se može se pojaviti manja ili jača bol u oku, oko može krenuti suziti i može doći do pojave iscjetka.

Navedeno peckanje očiju će često biti uzrokovano okolnim ili vanjskim čimbenicima. Kako bi znali kako pravilno tretirati navedeno stanje prvo moramo otkriti glavni uzrok žarenja očiju. Otkrijmo koji su to uzroci koji djeluju na osjećaj peckanja. Mnogi si lako odrede dijagnozu, točnije tvrde kako ih oči peku radi reakcije na određene kemijske supstance poput šampona za kosu, šminke, kreme, ili raznih proizvoda za čišćenje.

Ako primjerice nosite kontaktne leće i ako osjećate peckanje nakon nekog vremena, uzrok može biti duži period nošenja leća. Oči nas također mogu peckati radi prisutnosti smoga, dima, prašine, peludi, dlake od kućnih ljubimaca. Čak i promjene vremena mogu uzrokovati osjećaj peckanja. Ukoliko se pojavljuje samo osjećaj peckanja od će često proći sam od sebe, ali ako se uz peckanje pojavi osjećaj svrbeži i dolazi do iscjetka tada je riječ o infekciji.

Peckanje očiju i kako izgleda liječenje?

Samo liječenje će ovisiti o uzroku radi kojeg nas peku oči. Primjerice, ako je peckanje očiju uzrokovano radi određene bakterijske infekcije, tada će vam liječnik prepisati antibiotike koje ćete koristiti u obliku kapi za oči. Ako je uzrok sindrom suhog oka, tada ćete koristiti umjetne suze ili gel za oči. Liječnik vam također može preporučiti i sljedeće savjete:

Čišćenje ruba vaših vjeđa, kod baze vaših trepavica potrebno je nježnom vatom koja je namočena u toplu vodu i prijeći po rubu. Navedeno se najčešće primjenjuje kada je prisutan blefaritis. Primjena toplog obloga na očima, mekani ručnik se natopi u toploj vodi i stavi preko očiju. Radi se isključivo po preporuci liječnika, jer ako imate konjunktivitis možete samo pogoršati stanje.

Uzimanje dodataka prehrani koji sadrže riblje ulje kao i lanene sjemenke, omega 3 masne kiseline smanjuju sindrom suhih i nadraženih očiju. Pijte dovoljno vode tijekom dana, voda hidratizira naše cijelo tijelo, što uključuje i naše oči. Uzimajte redovite manje pauze ako radite za računalom, dugo gledanje u ekran i fokusiranje može smanjiti suhoću kao i iritaciju očiju. Ako se peckanje očiju događa za toplijih dana, tada nosite sunčane naočale kako bi ih zaštitili od štetnih UV zračenja.

Peckanje očiju i na koji način spriječiti peckanje oka?

Peckanje očiju se može dogoditi bilo kada i bilo gdje, ono na što je najvažnije obratiti pažnju je zašto ono nastaje i kako ga spriječiti. Kako si sami možemo pomoći? Ako osjetite da do peckanja očiju dolazi kada boravite u zadimljenim, klimatiziranim ili prašnjavim prostorijama tada pokušajte smanjiti svoj boravak u njima i češće izlazite na svjež zrak. Kod osjećaja nadraženosti, suhoće i peckanja očiju radi gledanja u ekran potrebno je raditi što više manjih pauza i koristiti umjetne suze.

Ako nosite leće i osjetite kako je peckanje očiju sve češće, tada je potrebno savjetovati se sa svojim liječnikom oko toga da promijenite otopinu u kojoj držite leće ili o tome da zamijenite leće. Iako su često vanjski faktori ti koji najviše utječu na naše oči, moramo znati kako na njih može utjecati i nedovoljan unos vode kao i loša prehrana. Kada je bitno kontaktirati liječnika?

Kada primijetite da je peckanje u oku popraćeno s osjećajem boli, fotofobije ili ako se pojavi iscjedak, zamagljen vid, dvostruki vid. Kod navedenog liječnik će vam napisati uputnicu za oftalmologa koji će dalje utvrditi o čemu je problem i kako liječiti određeno stanje. Samo peckanje je najčešće osjećaj koji prođe i dođe sam od sebe, ali isto ako može biti pokazivatelj ozbiljnijih stanja.

Tagovi:

Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav