Što je parathormon

Što je parathormon

Što je parathormon

Parathormon je paratireoidni hormon kojeg luče doštitne žlijezde i ima funkciju da povećava količinu kalcija u krvi u ljudskom organizmu. Sastoji se od 84 različite aminokiseline i on djeluje na nekoliko tkiva u ljudskom organizmu. Djeluje na kost jer ovaj hormon povećava oslobađanje kalcija iz kostiju ukoliko se u kostima nalazi više kalcija nego je potrebno. Utječe na bubrege jer regulira razinu i kalcija i magnezija, a kada kalcij prođe kroz bubreg on se šalje u krvotok.

Crijeva su također pod utjecajem ovog hormona jer se kalcija u crijevima povećava kod proizvodnje vitamina D koja se događa u bubregu pod utjecajem enzima.

Razina PTH može se provjeriti u krvnim pretragama i ukoliko postoji kakav poremećaj paratireoidnih žlijezda parathormon će lučiti više PTH koji može dovesti do poremećaja u količini kalcija i fosfora iz kostiju, te dovesti do poremećaja koje nazivamo hiperkalcemija, hipokalcemija, osteoporoza, stvaranje kamenaca u bubrezima, žuči i drugim organima, te može dovesti do brojnih komplikacija.

Povišen parathormon

Povišeni parathormon naziva se hiperparatireoidizam kao posljedica poremećaja rada doštitne žlijezde gdje se pretjerano proizvodi PTH. Uzrok tome može biti dobroćudni adenom ili veći broj stanica koje opterećuju štitnu žlijezdu, to se naziva primarni hiperparatireoidizam.

Kod sekundarnog hiperparatireoidizma pojačano lučenje PTH je posljedica vrlo niske koncentracije kalcija u krvi kao što dolazi kod zatajenja bubrega, manjka vitamina D ili probavne malapsorpcije, pa žlijezda smatra da nema dovoljno kalcija u krvi i pojačano ga proizvodi. Tercijarni hiperparatireoidizam kod kojeg se kontinuirano proizvodi PTH pa dolazi do hiperkalcemije.

Simptomi za povišeni parathormon koji su zapravo simptomi hiperkalcemije su učestalo mokrenje, konstantna žeđ, mogući zatvor ili konstipacija, umor, te bol u kostima. Depresivno ponašanje, aritmija srca, a i bubrežni kamenci također su simptomi hiperkalcemije. Svakako što god bio uzrok za ovaj poremećaj potrebno je utvrditi točan uzrok pojačanog lučenja PTH kako bi se koncentracija kalcija u krvi dovela u normalnu razinu i referentne vrijednosti koje su normalne.

Snižen parathormon

Snižen parathormon odnosno hipoparatireoidizam je poremećaj kada se proizvodi premalo PTH jer žlijezda smatra da u krvi ima previše kalcija nego što je normalno u ljudskom tijelu. Ukoliko doista postoji niska razina kalcija u krvi tome može biti uzrok nepravilan rad bubrega, koštane stanice popuštaju premalo kalcija, ali i probavni sustav može uzrokovati ovaj niski poremećaj parathormon proizvodnje u nižoj koncentraciji.

Najčešće do ovog poremećaja dolazi kada se kirurški odstrani štitne žlijezde ili se oštete kod operacije štitnjače. Međutim uzroci mogu biti i autoimune bolesti, ali i drugih bolesti u ljudskom tijelu.

Simptomi koji će upućivati da se radi o hipoparatireoidizma su grčevi u mišićima, bolovi u trbuhu, u udovima se osjećaju trnci ili mravci. Zanimljiv je i simptom koji se naziva Chvostekov znak kada se kod blagog udarca na obraz lica, mišići lica stisnu. Snižen PTH jednako kao i povišen može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema stoga je potrebno redovito kontrolirati krvnim pretragama i ove testove.


Tagovi: