motion free

Traugel - revolucionarna mast za kosti i zglobove

Traugel je u stanju izliječiti svaku bolest zglobova kao što je:

 • artritis, artroza, koksartroza
 • osteoartritis
 • osteohondroza
 • osteohondritis
 • osteoporoza
 • ozljeda meniskusa
 • gonartrosi

Ozljeda meniskusa – simptomi i liječenje

Sponzorirano

Ozljeda meniskusa - simptomi i liječenje

Ozljeda meniskusa, uzroci

Svaka fizička aktivnost koja uključuje malo nasilnije kretanje ili zaokretanje koljena može dovesti do ozljeda meniskusa. Kada se dogodi vanjska rotacija ozljeđujemo medijalni menisk, a kod unutarnje rotacije dolazi do ozljeđivanja lateralnog meniska. Naše koljeno se sastoji od dva meniskusa, točnije, dvije hrskavice koje su u obliku slova C i djeluju kao jastuci između baše goljenične i bedrene kosti. Uloga meniskusa je da rastereti naš koljenski zglob, ali ga istovremeno i stabilizirati. Ozljeda meniskusa će se manifestirati sa simptomima boli, otekline i ukočenosti u zglobnom području.

Dolazi do osjećaja nestabilnosti koljena i većina ljudi misli kako će im koljeno samo odjednom iskočiti. Ozljede meniskusa su često praćene ozljedama ligamenata i hrskavice. Koji su najčešći uzroci navedene ozljede? Meniskus se može ozlijediti s bilo kojom fizičkom aktivnošću koja uključuje nešto nasilnije okretaje koljena. Čak i klečanje, duboki čučanj ili dizanje teškog tereta može uzrokovati ozljedu. Ozljede mogu nastati: Padanjem na ravne noga kod skakanja ili plesanja, izravnim udarcima u koljeno, djelovanjem gihta ili artritisa, radi prijašnje traume hrskavice, radi duljeg hodanja, radi ozljede koja je nastala usred bavljenja fizičkom aktivnošću.

Ozljeda meniskusa, simptomi

Prvi simptom je svakako jaka bol koja se pojavljuje na rubu koljena. Bolovi se pojavljuju kao znak pomicanja ozlijeđenog dijela meniska. Sljedeći simptomi su oteklina i osjećaj krutosti u koljenu. Osobe često traže pomoć kada primijete da ne mogu pomaknuti koljeno radi ograničenog opsega kretanja, a svako pomicanje uzrokuje škljocanje ili preskakivanje i razvija se osjećaj propadanja. Ozljeda meniskusa može imati dugoročne posljedice poput osteoartritisa koljena. Najčešći simptomi ozljede u meniskusu su sljedeći:

Oticanje koljena i osjećaj ukočenosti, osjećaj da će koljeno iskočiti, bol u koljenu – osobito kada se događa fleksija ili rotacija koljena, otežana ekstenzija koljena radi osjećaja zaključanosti zgloba. Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć? Liječnika bi bilo poželjno kontaktirati kada primijetite da vam se pojavljuje bol, ukočenost i oteklina koljena. Ozljeda meniskusa nikako nije mala stvar i može veoma ozbiljno narušiti zdravlje vašeg koljena. Prilikom kontaktiranja liječnika probajte se sjetiti što ste radili s koljenom da je ono tako reagiralo, jer navedeno će pomoći u samoj dijagnozi.

Ozljeda meniskusa, liječenje

Liječnik će vas prvo upitati kako je došlo do ozljede. Nikada nemojte lagati o svojem stanju jer će se pregledima ustanoviti što ste napravili. Razgovorom je moguće utvrditi uzrok i određuju se daljnje pretrage. Dijagnoza se određuje cjelokupnim pregledom koljena i daje se ocjena stupnja ekstenzije koljena. Pacijent će vrlo vjerojatno morati napraviti i angiografiju koljena. Liječnik radi Apley-ev test uz kojeg se utvrđuje vrsta boli i u kojem položaju se ona pojavljuje. Kada je nemoguće utvrditi težinu ozljede, pacijent se šalje na MR. Samo liječenje može biti konzervativno ili operativno.

Ozljeda meniskusa će često zahtijevati praćenje osnovnih savjeta stručnjaka. Kod ozljede meniskusa može vam pomoći sljedeće: Izbjegavanje fizičkih aktivnosti, korištenje dodatne potpore kao štake, korištenje leda ili leđenje koljena, korištenje raznih krema protiv bolova i oteklina, ortopedska pomagala poput steznika ili ortoze, vježbe za koljena, regulacija tjelesne težine. Operativno liječenje se često sastoji od artroskopije, operacije koja se vrši kroz manji rez kod koljena. Oporavak često traje nekoliko tjedana ili mjeseci ovisno o stupnju ozljede. Ozljeda meniskusa će isto tako zahtijevati i vježbe za snagu i mobilnost koljena.

Tagovi:

motion free

Traugel - revolucionarna mast za kosti i zglobove

Traugel je u stanju izliječiti svaku bolest zglobova kao što je:

 • artritis, artroza, koksartroza
 • osteoartritis
 • osteohondroza
 • osteohondritis
 • osteoporoza
 • ozljeda meniskusa
 • gonartrosi