Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša. Deblja kao nijedan drugi proizvod

Ovo je bijeli otrov kojeg svi jedemo, a 3 puta je gori od slatkiša. Deblja kao nijedan drugi proizvod

U današnje vrijeme, mnogi od nas nastoje birati zdraviju prehranu, izbjegavajući prerađeni šećer i slatkiše. No, postoji jedan bijeli "otrov" kojeg svakodnevno konzumiramo, misleći da je zdrav, a zapravo može biti puno štetniji za naše zdravlje. Riječ je o rafiniranom bijelom brašnu.

Zašto je bijelo brašno problematično?

Bijelo brašno nastaje procesom rafiniranja, tijekom kojeg se uklanjaju mekinje i klice pšenice, ostavljajući samo škrobni endosperm. Iako ovaj proces produžuje rok trajanja brašna i čini ga finijim za pečenje, također uklanja većinu hranjivih tvari, uključujući vlakna, vitamine i minerale.

Evo nekoliko razloga zašto je bijelo brašno tri puta gore od slatkiša:

1. Visok glikemijski indeks

Bijelo brašno ima visok glikemijski indeks (GI), što znači da se brzo pretvara u glukozu u krvi. Ovo uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi, što može dovesti do insulinske rezistencije, pretilosti i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2. Slatkiši također imaju visok GI, ali često sadržavaju i masti koje usporavaju apsorpciju šećera.

2. Nedostatak vlakana

Za razliku od integralnog brašna, bijelo brašno gotovo da ne sadrži vlakna. Vlakna su ključna za zdravu probavu, regulaciju šećera u krvi i osjećaj sitosti. Bez vlakana, bijelo brašno može uzrokovati probavne smetnje, konstipaciju i povećan apetit, što često vodi prejedanju.

3. Manjak hranjivih tvari

Tijekom rafiniranja, bijelo brašno gubi značajan dio svojih hranjivih tvari. To znači da proizvodi od bijelog brašna, poput bijelog kruha i tjestenine, nemaju gotovo nikakvu prehrambenu vrijednost osim kalorija. Na taj način, iako možda unosimo puno kalorija, našem tijelu nedostaju esencijalni vitamini i minerali.

Što možemo učiniti?

Srećom, postoje alternative bijelom brašnu koje su nutritivno bogatije i manje štetne za naše zdravlje. Evo nekoliko prijedloga:

1. Integralno brašno
Integralno pšenično brašno sadrži sve dijelove zrna, uključujući mekinje i klice, što znači da zadržava više vlakana i hranjivih tvari. Iako je tekstura nešto grublja, integralno brašno je puno zdravija opcija.

2. Brašno od badema ili kokosa

Ove vrste brašna su niskog GI-a i bogate zdravim mastima i proteinima. Odličan su izbor za osobe koje prate niskougljikohidratnu ili bezglutensku prehranu.

3. Brašno od kvinoje ili heljde

Kvinoja i heljda su pseudožitarice bogate proteinima, vlaknima i raznim vitaminima i mineralima. Brašno od ovih žitarica može biti odličan dodatak vašoj prehrani.

Zaključak

Bijelo brašno možda izgleda bezazleno, ali njegov utjecaj na naše zdravlje može biti značajan i negativan. Kroz svakodnevne izbore možemo napraviti veliku razliku za naše tijelo. Birajte cjelovite, manje prerađene opcije i pružite svom tijelu nutritivne tvari koje zaslužuje. Na taj način, ne samo da ćete se osjećati bolje, već ćete i dugoročno čuvati svoje zdravlje.


Tagovi: