Ovako djeca postaju loše i neodgojene osobe: Roditelji prave ovih 9 grešaka, a jedna je najgora za djete

Zanimljivosti

Ovako djeca postaju loše i neodgojene osobe: Roditelji prave ovih 9 grešaka, a jedna je najgora za djete

Jesu li djeca ogledalo roditeljskog odgoja

Nema škole za roditelje, zato svi roditelji uče biti roditelji tek kada dobiju djecu, na neki način dijete i roditelji rastu i razvijaju se zajedno. Od silne ljubavi prema svom djetetu roditelji roditelji rade mnoge pedagoške pogreške, a njihovu djecu onda okolina proziva neodgojenom djecom i u pravilu krive za to roditelje. No, jesu li djeca ogledalo roditeljskog odgoja, da, ponekada jesu, ali na njihovo ponašanje utječu i vrtić, škola i društvo vršnjaka.

Djeca najčešće prave ispade zbog čiste dosade, zaposlite ih nečim, smireno zaokupite njihovu pažnju nečim, pomozite djetetu da se osjeća uključeno. Ako vaše dijete odbija vaše naredbe, pitajte ga što želi, ono što izabere neka bude nagrada, ako posluša vaš prvi zahtjev. Sitne nagradice slamaju dječji otpor, ne mora to biti ništa veliko, ovisno o uzrastu djeteta može biti lizalica, bombon, žvaka, kockica čokolade, neke grickalice. Hrana smiruje i odrasle kada su frustrirani, smirit će i uznemireno dijete.

Razumiju li djeca logiku roditelja koja ih treba urazumiti

Naredbe, kazne i nagrade znaju pojačati dječji revolt i donijeti i neke neželjene rezultate. Pokušajte im objasniti posljedice lošeg ponašanja i dobrobiti dobrog ponašanja. Možda ne vjerujete u razgovor s djetetom, ali ako ne pokušate nećete znati razumiju li djeca logiku roditelja koja ih treba urazumiti. Pokušajte smireno i razložno objasniti situaciju, dijete će se u tom “odraslom” razgovoru početi osjećati važno i shvatiti da ima izbora, da može odlučiti ispravno i biti zadovoljno.

Neka vaša djeca imaju male rutinske obveze, kao što je pospremanje igračaka, svog dječjeg privatnog prostora, ali ih nagradite kada to ispunjavaju i uskratite nagradu kada zapostave svoje obvezice, tako se stvaraju dobre navike. Uključite ih u obiteljske aktivnosti s malim zadaćama da se osjeća kao vrijedan član obitelji. Ako se dijete buni tražite objašnjenje i razloge, ako se samo dosađuje predložite neku novu igru, radite nešto zajedno, pitajte svoje dijete za mišljenje, neka osjeti da ga uvažavate.

Ne glumite, djeca moraju vidjeti sva vaša stanja i emocije

Sakrivati od svoje djece da ste zabrinuti, možda i tužni ili uznemireni je sasvim pogrešno. Ne podcjenjujte svoju djecu, ona su pametni mali ljudi koji osjećaju i ono što skrivate. Dakle, ne glumite, djeca moraju vidjeti sva vaša stanja i emocije, jer ionako osjećaju kada nešto nije u redu. Vjerujte, ako priznate da se s nečim mučite, poželjet će vas utješiti i najedanput će se smiriti i malo s vama mozgati što bi trebalo napraviti.

Kada ih roditelji pitaju za njihovo mišljenje, djeca porastu u vlastitim očima. To može biti zabavna igra s djetetom, možete zamijeniti uloge, vi budite dijete i dopustite djetetu da bude vaš roditelj. Kroz igru uloga ćete saznati što muči vaše dijete i znat ćete kako mu pomoći. Nije lako biti dijete u svijetu odraslih ljudi, a nije lako biti ni roditelj kada ste odavno zaboravili tegobe odrastanja, no zajedničkim naporom i stalnom interakcijom ćete postati sretni roditelji sretne djece.

Tagovi: