Osteohondroza kralježnice – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Osteohondroza kralježnice - uzrok, simptomi, liječenje

Što je osteohondroza kralježnice i uzroci

Osteohondroza kralježnice predstavlja grupu zdravstvenih stanja koje predstavljaju rast kosti kao posljedica protoka krvi prema dijelovima tijela u kojima se dešava okoštavanje. U narodu se još naziva koštana smrt. Često se javlja kod djece u razvoju, adolescenata, no može se pojaviti i u odraslih osoba.

Osteohondroza kralježnice obuhvaća razne bolesti i ovisno gdje se pojavljuju tako su i klasificirane. Na primjer postoje zglobne osteohondroze, ne-zglobne osteohondroze, osteohondroza vratne kralježnice i osteohondroza vrata.

Glavni uzrok ovih bolesti su da zbog protoka krvi u zglobovima kosti se ne mogu opskrbljivati neophodnim hranjivim tvarima, te je zamjena stare kosti sa novima koje rastu neproporcionalna, te nova kost ne može dovoljno brzo rasti da zamjeni staru. Zbog toga kost odumire i krhkija je, te je samim time veća mogućnost ozljede. Stanja koja utječu pojavu ove bolesti su fizičke ozljede, prebrz rast i razvoj u djece i adolescenata, genetski prijenos predispozicija, čak i loša prehrana i prekomjerna konzumacija alkohola, no uzrok može biti i sklonost trombozi.

Osteohondroza kralježnice simptomi

Osteohondroza kralježnice se može manifestirati raznim simptomima, no najčešći simptom je bol koja će se javiti kada je bolest već uznapredovala. Kako se ova bolest često javlja kod djece u razvoju, treba naglasiti da su ugroženiji dječaci koji se bave sportom koji imaju i genetsku predispoziciju iz obiteljske anamneze

U početku bolesti ne pokazuju se simptomi, nego kada se bolest već razvila javljaju se bolovi kao glavni simptomi. Osim bolova osteohondroza kralježnice popraćena je ograničenom pokretljivosti zglobova. Mogući su i otok na dijelu koji je zahvaćen ovom bolesti, velika osjetljivost na pokrete ili dodire. U poodmakloj fazi bolesti se može pojaviti i ukočenost kralježnice.

S obzirom da u ovu skupinu bolesti spada više vrsta bolesti ovog tipa svaka zasebno ima svoje simptome koji se mogu pojaviti uz ove glavne simptome koje su navedeni. A s obzirom da bolest može uznapredovati bez pojave bilo kakvih simptoma preporučuje se ukoliko postoji obiteljska anamneza redoviti sistematski pregledi naročito u djece i adolescenata kako bi se bolest otkrila u što ranijoj fazi.

Osteohondroza kralježnice liječenje

Kako bi se otkrila osteohondroza kralježnice potrebne su rengenske snimke kralježnice, te fizički pregled kod liječnika koji će postaviti dijagnozu. Samo liječenje ovisi o stupnju razvoja bolesti i vrsti bolesti koja se razvila, te će se prema tome postaviti i liječenje. Liječnici će preporučiti mirovanje i odmor za kralježnicu, a u nekim slučajevima nošenje steznika i gipsa kako bi se kralježnica koja je zahvaćena ostala fiksirana.

Kod osteohondroza kralježnice se plivanje, gimnastika i vježbanje trebaju biti raditi nadzorom stručnih osoba kako ne bi došlo do nepotrebnih dodatnih ozljeda, no svakako se preporučuju da bi se poboljšala cirkulacija krvi koja će kosti i hrskavice opskrbiti potrebnim hranjivim tvarima za razvoj i zamjenu starih kostiju. Bolovi se ublažavaju lijekovima za uklanjanje bolova.

Moguće je i liječenje operativnim kirurškim zahvatom no vrlo rijetko. Kod ovih operativnih zahvata se uklanjaju dijelovi koji su potpuno uništeni ili da se poprave dijelovi koji mogu biti popravljeni, no svaka takva operacija predstavlja ozbiljan rizik od ozljede živaca koji mogu dovesti do potpune nepokretnosti. Stoga se ovakve operacije rijetko rade.

Tagovi: