motion free

Traugel - revolucionarna mast za kosti i zglobove

Traugel je u stanju izliječiti svaku bolest zglobova kao što je:

 • artritis, artroza, koksartroza
 • osteoartritis
 • osteohondroza
 • osteohondritis
 • osteoporoza
 • ozljeda meniskusa
 • gonartrosi

Osteohondritis – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Osteohondritis - uzrok, simptomi, liječenje

Osteohondritis što je i koji su uzroci

Osteohondritis je upalna bolest koja obuhvaća kost i hrskavicu kod djece u razvoju i adolescenata. Osteohondritis je bolest kod koje se dio zglobne površine sa subhondralnom kosti potpuno odvaja od okolnog tkiva. Ovo odvajanje može biti djelomično ili potpuno, a kad do odvajanja dođe zglobni dio može slobodno plutati što izaziva bolove i lomljivost.

Medicinski uzroci nisu u potpunosti dokazani osim što mogu biti genetski prenosiva degenerativna bolest koja prati obiteljsku anamnezu. Najčešće se ova bolest javlja u laktovima, skočnom zglobu, kuku, no može se pojaviti u svim zglobovima u ljudskom tijelu.

Ova se bolest vrlo često uspoređuje i miješa sa osteohondrozom koja predstavlja smrt kostiju jer zdravo tkivo ne uspijeva zamijeniti staro odumiruće tkivo koje se u zdravom tijelu zamjenjuje prirodnim putem. Osteohondroza se isto tako može pojaviti u svim zglobovima, od vrata, kralježnice, koljena, kukova i ostalih zglobove. Haglundova bolest, bolest pete, Leg-Calve-Perthesova bolest koja zahvaća kuk, Thiemannova bolest koja zahvaća prste šaka i stopala, te disekans koji se javlja u koljenu i ramenu su najčešće bolesti.

Osteohondritis simptomi

Simptomi koji su vezani uz Osteohondritis su najčešće bolovi koji se javljaju kod fizičkih aktivnosti. Češće se javljaju kod dječaka koji se bave sportskim aktivnostima jer se njihova hrskavica brže troši ukoliko imaju genetski degenerativnu prenosivu bolest. Adolescenti i djeca u razvoju su najčešće pogođena ovom bolesti.

Sljedeći simptomi koji se mogu pojaviti su oteklina zglobova. Ujedno moguće su pojave ukočenosti zglobova, a u poodmakloj fazi bolesti i totalno blokiranje zgloba koje može uzrokovati nepokretnost. Ako se bolest Osteohondritis pojavila u koljenu moguće je da će osoba držati potkoljenicu zaokrenutu prema vani.

Kod Vilsonovog simptoma u ležećem položaju ukoliko dijete leži na leđima i ima savijene noge u koljenu potkoljenica može biti rotirana prema unutra. Kod istezanja noge pojavit će se bol s prednje strane koja će nestati kada se noga vrati u savinuti položaj u koljenu prema unutarnjoj strani. Fizička opterećenja samo će ubrzati proces bolesti ukoliko postoji predispozicija da se bolest razvije, stoga treba pažljivo pratiti razvoj takvog djeteta.

Osteohondritis liječenje

Osteohondritis će se liječiti ovisno o stupnju razvoja bolesti i vrsti bolesti koja se razvila kod adolescenta ili djeteta. Redovitim sistematskim pregledima djece u razvoju mogu se primijetiti prvi simptomi koje laik ne bi primijetio, a liječnik će na svaku sumnju uputiti na radiološki pregled koji će potvrditi sumnje ukoliko se radi o ovoj bolesti.

Radiološkom snimkom će se vidjeti da postoji slobodni zglob koji se odvojio od kosti, no ukoliko je potrebno mogu se tražiti i drugačiji pregledi u obliku tunelskog snimka.

Osteohondritis će se liječiti ovisno o uznapredovanu bolesti, ali i uzrastu djeteta, lokaciji bolesti i veličini oštećenja. Djeca koja imaju manje od 12 godina će biti liječena bez operacija na način da će im se dati gips koji će nositi otprilike mjesec i pol dana kako bi zglob bio zaštićen od daljnjeg uništavanja i ozljeđivanja, te ostao fiksiran. Bit će preporučene fizikalne vježbe koje se trebaju raditi pod stručnim nadzorom na pravilan način.

Tagovi:

motion free

Traugel - revolucionarna mast za kosti i zglobove

Traugel je u stanju izliječiti svaku bolest zglobova kao što je:

 • artritis, artroza, koksartroza
 • osteoartritis
 • osteohondroza
 • osteohondritis
 • osteoporoza
 • ozljeda meniskusa
 • gonartrosi