Ostelife - obnavlja zglobove i kralježnicu

Brzo i efikasno djelovanje
 • Brzo neutralizira upalu
 • Zauvijek se riješi boli
 • Uklanjanje edema i upala
 • Sprječavanje grča i bolova
 • Obnova hrskavice i zglobova
 • Obnova funkciju zglobova

Osteoartroza – uzrok, simptomi i liječenje

Sponzorirano

Osteoartroza - uzrok, simptomi i liječenje

Osteoartroza uzroci

Osteoartroza, zapravo osteoartritis kao oblik artritisa koji se najčešće javlja u ljudskom tijelu je jednostavnim jezikom rečeno propadanje hrskavice na zglobovima u ljudskom tijelu. Ova kronična degenerativna bolest nastaje godinama i do pojave prvih simptoma osoba zapravo ni ne zna da ima tu bolest ukoliko se slučajno ne otkrije nekom drugom dijagnostikom koja će uputiti na pretrage koje se obavljaju za dijagnozu osteoartroza.

Ova bolest može zahvatiti zglobove kralježnice, zglobove kukova, ramena, koljena, šaka i stopala, no i svaki zglob u tijelu. Uzroci propadanja hrskavica na zglobovima mogu biti različiti, od prirodnog procesa starenja jer mišići starenjem se opuštaju i nisu dovoljan potporanj zglobovima pa hrskavice imaju veliko opterećenje, do raznih ozljeda koje mogu uzrokovati upalne procese u kojima može doći do propadanja hrskavice zglobova. Genetika je također jedan od glavnih uzročnika, a spol koji je više pogođen je ženski.

Prekomjerna tjelesna težina također može uzrokovati pretjerano trošenje hrskavica i uzrokovati upalne procese koji će dovesti do propadanja hrskavica u konačnici. Neuropatski poremećaji poput dijabetesa također mogu biti uzrok pojave ove bolesti, ali i poremećaji koji se dešavaju u krvotoku.

Osteoartroza simptomi

Simptomi koji upućuju na proces i pojavu osteoartroza su prvenstveno bolovi koji se javljaju kao prvi simptomi, bolovi koji se javljaju su tupi, a s vremenom postaju sve jači. Moguća je i pojava utrnuća, i teške pokretljivosti zgloba na kojima se pojavila osteoartroza. Oticanje zglobova nakon kretanja ili ponavljajućih radnji česti su simptomi, a može se uz oticanje pojaviti i crvenilo na površini kože.

Kao simptom se može pojaviti i osjetljivost u zahvaćenim zglobovima prilikom promjene vremena kao i kod rezova nakon operacija zbog utjecaja vlage i hladnoće. Osteofiti, izbočine koštanog sastava koje su nepravilnog oblika, ali i kvržice na sredini ili na kraju zglobova česti su simptomi.

Uslijed upalnih procesa moguće je da će se pojaviti i povišena tjelesna temperatura tijela. Ponekad se čuju pucketanja i škripanja u zglobovima. Slabljenje mišića je više uzrok, ali može biti i simptom koji će upućivati da je došlo do deformacije zglobova, pa tkivo oko zglobova može biti mekano.

Osteoartroza liječenje

Osteoartroza se liječi na način da se ublažavaju simptomi kao što su bolovi i pokretljivost zglobova. Potrebno je lijekovima smanjiti bolove koji s vremenom iako su tupi, oni postaju sve jači kako se hrskavica zgloba troši. Liječenje je također usmjereno da pokretljivost zgloba bude olakšana, a to se može postići fizikalnim terapijama i vježbama za izdržljivost, snagu i pokretljivost zgloba koji je zahvaćen bolesti osteoartroza.

Injekcije kortikosteroida će vam olakšati bolove no ne smije se često upotrebljavati jer može još više oštetiti hrskavicu zgloba. No ubrizgavanje hijaluronske kiseline se preporučuje za regeneraciju hrskavice koja se može oporaviti ukoliko nije u potpunosti propala.

Zdrava prehrana uz pravilno vježbanje mogu uvelike pomoći u liječenju ove bolesti, a proteze i ortoze su pomagala koja će služiti kao potporanj za problematičan zglob i smanjiti opterećenje, a time će i smanjiti bolove. Dobit ćete i savjete kao da si olakšate svakodnevne aktivnosti kako biste bili funkcionalni, te na koji način da zaštitite zglobove od napora. Operacije su krajnja rješenja u kojima će se razorene hrskavice biti zamijenjene umjetnim.

Tagovi:

Ostelife - obnavlja zglobove i kralježnicu

Brzo i efikasno djelovanje
 • Brzo neutralizira upalu
 • Zauvijek se riješi boli
 • Uklanjanje edema i upala
 • Sprječavanje grča i bolova
 • Obnova hrskavice i zglobova
 • Obnova funkciju zglobova