Oprez! U Jadranskom moru sve više otrovnih riba. Ova je najotrovnija na svijetu. Ako ju pojedete smrt nastupa odmah!

Zanimljivosti

Oprez! U Jadranskom moru sve više otrovnih riba. Ova je najotrovnija na svijetu. Ako ju pojedete smrt nastupa odmah!

Mnogo novih riba je stiglo u naš Jadran zbog zatopljenja

U zadnje vrijeme primjećujemo kako temperature ne samo zraka već ujedno i mora rastu. Sa svakom godinom ljeto sve više nam ranije dolazi, te već u travnju počinjemo polagano izvlačiti ljetnu odjeću i obuću. Proljeće kao da više ne postoji, te s time imamo osjećaj kao da pola godine imamo čisto ljeto. Zbog toga je došlo do mnogobrojnih promjena u ekosustavu, te sada kod nas dolaze razne nove vrste biljki i životinja, pa tako u zadnje vrijeme primjećujemo kako puno novih riba dolazi u naš Jadran. Jedno od takvih je Fugu, odnosno riba napuhača, koja spada među najotrovnije ribe na cijelom svijetu. Ukoliko pojedete ribu Fugu, od njegovog otrova vam mogu prestati raditi vaša pluća te ćete se na kraju ugušiti. Veoma je bitno da ukoliko vidite takvu ribu dok primjerice pecate, ne smijete ni pod koju cijenu ju uloviti i pojesti, jer je veoma otrovna i opasna po život.

Razne vrste riba su se pojavile u zadnjih par tjedni

Svakoga tjedna u području Mediterana se pojavi neka nova vrsta morske životinje. Razlog toga je zbog zatopljenja koje direktno utječu na temperaturu mora, i s time privlači druge životinje koje inače nisu domaće na našim područjima, a posebice ne u našem moru. Osim što se polako udomaćuju na našem Jadranu, ujedno često završe u mrežama ribolovaca. Jedno među njima koje se u zadnje vrijeme često izvlači iz mreže je riba napuhača ili poznata kao Fugu. Ova riba je jedna od najotrovnijih i smrtonosnijih na svijetu, te njezin otrov brzo djeluju i smrt nastupa brzo nakon konzumacije njezinog mesa. Inače je konzumacija Fugu zabranjena u cijeloj Europi, dok je ona u Japanu jako popularna te ju pripremaju po posebnim procedurama kako bi smanjili efekt njenog otrova. Fugu sadrži veoma snažni termostabilni otrov tetrodotoksin koji se nalazi najviše u koži, jetri, mišićima i spolnim žlijezdama, te je dovoljno malo njegovog otrova da ostavi trajne posljedice.

Otrovna riba napuhača se pojavila kod nas

Ribe napuhače su jedno od najotrovnijih obitelji riba na svijetu, čiji njihov otrov tetrodotoksin vas može u samo nekoliko minuta ubiti. Kažu da je njihov otrov do 1000 puta jači od cijanida, a sad su se ribe Fugu pojavile i na našem Jadranu. U gotovo cijeloj ribi Fugu se nalazi njihov otrov, no najviše koncentrata ima u jetri. Ukoliko pojedete ribu napuhaču, prvo ćete osjećati mišićnu pa zatim potpunu paralizu tijela. Nećete moći disati kao ni pričati, te se na kraju budete počeli gušiti što na kraju dovodi do smrti. Fugu je najotrovnija riba čiji otrov ima brzo i smrtonosno djelovanje, te je stoga bitno da kada ju vidite da ju izbjegnete u svakom pogledu, jer posljedice mogu biti, kao što vidite, veoma fatalne. Srećom, pa se lako mogu prepoznati, posebice kada se napuhnu. Srednje su veličine, te uglavnom imaju bijeli trbuh, dok im je gornji dio tijela sive, zelene, žute ili smeđe boje.

Tagovi: